Η Κοίμηση της Θεοτόκου της Σκουπιώτισσας στα Νέα Ρόδα (φώτο)

Την Κυρά των Σκουπιών τιμούν τα παιδιά Της στα εννιάμερα της Κοιμήσεως της Παναγίας του Δεκαπενταυγούστου και ξυπνάνε τότε μνήμες και τα ιερά χώματα ξαναδροσίζονται με τα δάκρυα των βλασταριών των προσφύγων κι όλα τούτα μπροστά από το θαυματουργό Εικόνισμά Της.

Στις όλες Λατρευτικές Εκδηλώσεις της παραμονής και της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους Παν. Αρχ. π. Βαρθολομαίο, τους Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, Πρωτοσύγκελλο, π. Δωρόθεο Ζέρβα, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο, π. Βαρθολομαίο Χατζόγλου, τον εκλεκτό Εφημέριο της Ενορίας, π. Στέφανο Τσιγκερλιώτη, τους Πρωτ. π. Παναγιώτη Τζουβελέκη, π. Θεόδωρο Χαραλαμπίδη, π. Μακάριο Ζωνάρα, π. Βασίλειο Ανυφαντή, π. Ιωάννη Αγγελίδη, τον Αιδ. π. Γεώργιο Κυριάκου και τους Διακόνους π. Ιωάννη Σαρρή και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη, Κληρικούς τόσο από την τοπική Μητρόπολη, όσο και από όμορες άλλες Μητροπόλεις.

Επικεφαλής του Λαού που σχημάτισε τεράστιες ουρές για να προσκυνήσει τη Χάρη Της και παραμονή και ανήμερα ήταν ο τ. Υπουργός κ. Γεώργιος Καλατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Γιώργος, ο νέος Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη κ. Ιωάννης Μητροφάνης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο Άρχων του Οικ. Πατριαρχείου κ. Ανέστης Αρνόπουλος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αριστοτέλη κ. Ιωάννης Δουλάκης, η Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κα Λένα Παναγιωτοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημ. Ανώνυμης Εταιρίας κ. Ελευθέριος Βαλσαμής, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Κούκος, η νέα Δημ. Σύμβουλος κα Μαρία Ενεχηλίδου, ο Αστυν. Διοικητής Ουρανουπόλεως κ. Ερρίκος Μουρτζίδης, κ.α.

Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό τον θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Γέροντας Βαρθολομαίος, ο οποίος αφού παρουσίασε το θεολογικό υπόβαθρο της Θεομητορικής Εορτής, θεώρησε καλό να απευθυνθεί και στο θυμικό του εκκλησιάσματος, χαρακτηρίζοντας την Παναγία την Σκουπιώτισσα πρόσφυγα από τον ευλογημένο Της τόπο, που ρίζωσε στα παράλια της Χαλκιδικής και προσκαλεί πάντα τα παιδιά Της για να τα θέσει κάτω από τις πτέρυγες Της και να τα ποτίσει με τα νάματα της ορθοδοξίας!

Στη συνέχεια επακολούθησε μεγάλη λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας ανά την Κωμόπολη των Νέων Ρόδων, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου και με συμμετοχή χιλιάδων Λαού.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής ομιλητής ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιγνάτιος Ριγανάς, ο οποίος χρησιμοποιώντας την υμνολογία της Εορτής, την ερμήνευσε κυρίως επί τη βάσει των λογίων του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, που μας διδάσκει ότι τα σύμπαντα πλάστηκαν για την Θεοτόκο, ώστε στη μήτρα Της με τη Χάρη του Υιού Της να αναπλαστούν και να ανακαινιστούν, τη σκέπη του Αγίου Πνεύματος.

Επίσης εντύπωση προξένησε η φράση του Αγίου Μαξίμου ότι και η Θεοτόκος πλάστηκε για τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον Χριστό μας, που γλαφυρά στόλισε την ομιλία του έμπειρου ομιλητή.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας την Ευχαριστιακή Σύναξη έκλεισε με μικρή προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος, που ζήτησε αυτές οι ροές του κόσμου που προσήλθαν να προσκυνήσουν την Θεοτόκο και εκφράζουν την πίστη του νέου Έλληνα, να μετουσιωθούν και να μεταφραστούν σε αγιοπνευματικό τρόπο ζωής, που θεοσκέπαστος μπορεί να αποτελέσει το προζύμι της ζυμώσεως της απνευμάτιστης και πολλές φορές υλόφρονος κοινωνίας μας.

Με το πέρας της Θ. Λειτουργίας προσφέρθηκε από την Τοπική Κοινότητα παραδοσιακό κουρμπάνι σε όλους τους πανηγυριστές.

Λίγα λόγια για την εικόνα των Νέων Ρόδων

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σκουπιώτισσας προέρχεται από το χωριό Σκοπιά ή Σκουπιά που βρίσκεται στη νήσο Αλώνι της θάλασσας του Μαρμαρά. Κατά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 τη μετέφερε για να τη σώσει από τους Τούρκους η Σκουπιώτισσα Βασιλεία Τσακάλου Χατζηγεωργίου. Η μεταφορά της έγινε με το ιστιοφόρο «Άγιος Νικόλαος» των γνωστών Σκουπιανών καπεταναίων Κυριάκου Πριακωνά και Κωνσταντίνου Τσακάλου. Στην αρχή παρέδωσαν την εικόνα για φύλαξη στην εκκλησία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στον Μούδρο της Λήμνου, όπου ήταν και η πρώτη εγκατάσταση των συγχωριανών τους. Κατόπιν ενεργειών του Κυριάκου Ιωακείμ Πριακωνά (iv) και αίτησης που υπέβαλαν οι Σκουπιώτες των χωριών Νέων Ρόδων, Αμμουλιανής και Ουρανούπολης, μεταφέρθηκε οριστικά με το πλοίο του Κυρ. Πριακωνά «Άγιος Γεώργιος», στο χωριό των Νέων Ρόδων στις 9 Οκτωβρίου του 1933.

Η εικόνα είναι αμφιπρόσωπη με την Παναγία Οδηγήτρια και την Σταύρωση. Η ζωγραφική έγινε με αυγοτέμπερα απ’ ευθείας στο ξύλο και η σημερινή μορφή είναι επιζωγράφιση των αρχών του 19ου αιώνα πάνω σε προϋπάρχουσα ζωγραφιά που ανήκει στα βυζαντινά χρόνια. Ειδικοί την χρονολογούν στα τέλη του 14ου με αρχές του 15ου αιώνα (v) .

Η πολιτισμική ομάδα του «Κυττάρου Ιερισσού» εύχεται Χρόνια πολλά στο αδελφό προσφυγικό χωριό των Νέων Ρόδων.

i Η εικόνα μεταφέρθηκε από την Λήμνο και τοποθετήθηκε στον ενοριακό ναό των Νέων Ρόδων στις 9 Οκτωβρίου του 1933. Πιθανότατα το κείμενο που δημοσιεύουμε να είναι η πρώτη δημοσιευμένη περιγραφή της γιορτής των Νέων Ρόδων.

ii Η τοποθεσία αυτή είναι δεξιά της εθνικής οδού που περνά έξω από τον οικισμό των Νέων Ρόδων, πίσω από το σημερινό γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού.

iii Ο Ιωάννης Θεραπιώτης του Χρήστου ήταν γεννημένος στα Ρόδα της Μικράς Ασίας το 1911.

iv Από τότε η οικογένεια Πριακωνά φέρει με μεγάλη υπερηφάνεια την συμβολή της για την εγκατάσταση της εικόνας στα Νέα Ρόδα.

Η Πανήγυρη της Παναγιάς των Νέων Ρόδων το 1960

Δεκαετία του 1960. Τρεις φωτογραφίες από την πανήγυρη της Παναγιάς των Νέων Ρόδων. Διακρίνεται ο αείμνηστος εφημέριος των Νέων Ρόδων πάτερ Συνόδης. Στη δεύτερη φωτογραφία μαρτυρείται το “χτύπημα” της Παναγιάς σε πιστή.

Πηγή: romfea.gr, fb

 

Exit mobile version