Όψιμη και επίφοβη χαρακτηρίζεται η φετινή αμπελοοινική χρονιά, με τους παραγωγούς να κοιτούν συνέχεια τον ουρανό, αναμένοντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Καταστροφές από χαλάζι έχουν σημειωθεί κυρίως στη Χαλκιδική και στα αμπέλια του Τυρνάβου, ενώ όσον αφορά την ποσότητα η εικόνα είναι μεικτή, καθώς σε κάποιες περιοχές είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ σε άλλες τα αμπέλια «δεν γέννησαν», με αποτέλεσμα να διαφαίνεται μείωση της παραγωγής.
Στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής, οι καλλιεργητές, αλλά και οι αμπελουργοί έζησαν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η εικόνα είναι μεικτή, με κάποιες περιοχές να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και άλλες να έχουν μείνει ανέγγιχτες.
Υπάρχουν περιοχές όπου έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη ζημιά και έχουν καταστραφεί τα αμπέλια ολοσχερώς, ενώ σε 500 μέτρα απόσταση μπορείς να δεις ένα κομμάτι που δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα, λέει ο Γιώργος Σαλπιγγίδης, διευθυντής Αμπελουργικού Τμήματος της εταιρείας Τσάνταλης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στο κτήμα Τσάνταλη η πρόσφατη κακοκαιρία δεν έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές, αφού όπως λέει ο κ. Σαλπιγγίδης «δεν θα δηλώσουμε τίποτα στον ΕΛΓΑ», την ίδια στιγμή, όπως ο ίδιος τονίζει τα κτήματα παραγωγών από τους οποίους προμηθεύονται σταφύλια έχουν πάθει ολοσχερή καταστροφή σε πολύ κοντινή απόσταση από το κυρίως κτήμα.
Οι καταστροφές από το πρόσφατο μπουρίνι που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους έχουν σημειωθεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής στα χωριά Καλλικράτεια, Ηράκλεια, Γωνιά και Άγιο Παύλο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί και στα επιτραπέζια σταφύλια κυρίως λόγω των κατασκευών που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί πρωιμότητα. «Η χρονιά είναι δύσκολη, τα αμπέλια έχουν παρουσιάσει πολλές ασθένειες λόγω της υγρασίας και δεν είχαμε καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι, όπως άλλες φορές», λέει ο κ. Σαλπιγγίδης. Οι καύσωνες βοηθούν το αμπέλι να απαλλαγεί από τις ασθένειες, εξηγεί.
Πηγή: ypaithros.gr