Ένα εκατομμύριο τόνοι μπαζών στη Χαλκιδική

Πάνω από 10 εκατομμύρια τόνοι Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά έργα, παράγονται στην Ελλάδα ετησίως, όμως στην πλειονότητά τους οι ποσότητες αυτές απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε μη εγκεκριμένους χώρους, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημία στο περιβάλλον.

Μόνο στη Χαλκιδική, οι ανεξέλεγκτες αποθέσεις ΑΕΚΚ τα τελευταία χρόνια υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο τόνους, ενώ ο αριθμός των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης ξεπερνάει τους 50.

Ανεξέλεγκτος μπαζότοπος στη Χαλκιδική

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν μια θλιβερή εικόνα της χώρας: σε αστικές περιοχές, σε ποτάμια, σε λίμνες και σε δάση, παντού πετάγονται από ασυνείδητους υλικά ανακαινίσεων ακόμη και επικίνδυνες πλάκες αμιάντου.

«Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια εφαρμογής της νομοθεσίας για τα ΑΕΚΚ και την ίδρυση των πρώτων Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) για ΑΕΚΚ, το ποσοστό των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων από δημόσια και ιδιωτικά έργα που συλλέγεται σήμερα δεν ξεπερνάει το 20%, όταν μάλιστα η νομοθεσία προβλέπει ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει να επεξεργάζεται και να αξιοποιείται το 70%», λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ (Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε.), Ηλίας Δημητριάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ανακύκλωση των ΑΕΚΚ είναι τα εξής:

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. είναι ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) με μετόχους τεχνικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης δραστηριοποιούμενες στις κατασκευές και στη διαχείριση αποβλήτων.

Ανεξέλεγκτος μπαζότοπος στη Θεσσαλονίκη

Οι διαχειριζόμενες ποσότητες ΑΕΚΚ μέσω της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. αυξάνονται με μέσο ποσοστό 79% ετησίως, αγγίζοντας τους 1.130.000 τόνους. Τα απόβλητα υφίστανται επεξεργασία στις συνεργαζόμενες μονάδες και αξιοποιούνται σε ποσοστό έως και 95%, κάτι που εντάσσει τη δραστηριότητα στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας, που έχει πλέον απόλυτη προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Από την επεξεργασία ΑΕΚΚ παράγονται δευτερογενή προϊόντα, εκ των οποίων, κατά την εξαετή λειτουργία του ΣΣΕΔ, ποσότητα της τάξης των 520.000 τόνων διατέθηκε προκειμένου να αξιοποιηθεί ως υλικό στην κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομής ή ως υλικό επίχωσης», λέει ο κ. Δημητριάδης.

Για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων δευτερογενών προϊόντων και την παράλληλη μείωση των πρωτογενών εξορυκτικών πρώτων υλών, η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2019 συμμετέχει σε ευρωπαϊκό εταιρικό σχήμα που προετοιμάζει πρόταση έργου για την αξιοποίηση των ΑΕΚΚ στο πρόγραμμα HORIZON 2020.

Πηγή: greenagenda.gr

Exit mobile version