ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ TASK FORCE ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι τεχνοκράτες προτείνουν την παράκαμψη των δασικών υπηρεσιών και την ταχεία νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων. Η WWF προαναγγέλλει παρέμβαση σε διεθνές επίπεδο
Της Χαράς Τζαναβάρα
Σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, αλλά και καταπατήσεων σε δημόσια δασική γη, με την καταβολή προστίμων, οδηγούν οι «συνταγές» που δίνει η Task Force στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τεχνοκράτες από την Ολλανδία, την Ισπανία, την Αυστρία και τη Γερμανία, που συνεργάζονται σε μόνιμη βάση με την κρατική εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε., έστειλαν πρόσφατα αναφορές με τις οποίες προτείνουν την παράκαμψη των δασικών υπηρεσιών στην εκπόνηση των δασικών χαρτών, με το πρόσχημα ότι η σημερινή διαδικασία παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις. Γνωρίζουν τις ελλείψεις προσωπικού, αλλά υποστηρίζουν ότι «οι προσλήψεις νέων στελεχών θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις». Εισηγούνται επίσης την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Nαι σε όλα από το ΥΠΕΚΑ
Εχει ενδιαφέρον ότι το υπουργείο ΠΕΚΑ έσπευσε να εναρμονιστεί με τις υποδείξεις και στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο -δημοσιοποιήθηκε αλλά προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή- που προβλέπει ότι η αρμοδιότητα για τους δασικούς χάρτες περνά εξ ολοκλήρου στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου.
Με το ισχύον καθεστώς, το Κτηματολόγιο αναθέτει τις μελέτες για τους δασικούς χάρτες, αλλά ο καθορισμός των ορίων των δασικών εκτάσεων και η εκδίκαση των ενστάσεων γίνεται από τις δασικές υπηρεσίες των περιφερειών που διαθέτουν ειδικευμένο προσωπικό.
Ανοίγει όμως έτσι ο δρόμος για νομιμοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, «έναντι οικονομικού ανταλλάγματος», όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με άλλο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, μείωσε τα πρόστιμα στα 500 ευρώ για κτίσματα που έγιναν πριν από το 1975, ενώ και στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι υποπολλαπλάσια σε σχέση με αυτά που έχουν επιβάλει οι δασικές υπηρεσίες.
Με χθεσινή παρέμβασή του, το WWF Ελλάς καταγγέλλει ότι οι υποδείξεις της Task Force «οδηγούν την Ελλάδα σε κράτος αδίκου και σε μέλλον περιβαλλοντικά και οικονομικά μη βιώσιμο».
Η επιστολή, που υπογράφεται από τον διευθυντή του ελληνικού τμήματος Δημήτρη Καραβέλλα, έχει παραλήπτη τον Χορστ Ράιχενμπαχ, αλλά κοινοποιείται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και στην ηγεσία του WWF, προαναγγέλλοντας παρέμβαση σε διεθνές επίπεδο από την οικολογική οργάνωση.
“Επιδεινώνουν την κατάσταση”
«Οι προτάσεις, αντί να θεραπεύουν πληγές, στην πραγματικότητα τις επιδεινώνουν και διογκώνουν το πιο μακροπρόθεσμο κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης», επισημαίνει ο Δ. Καραβέλλας και αναφέρει ότι με τις υποδείξεις των τεχνοκρατών της Task Force:
* Παραβιάζεται η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει ασφάλεια δικαίου ως θεμελιώδη αρχή για όλα τα κράτη-μέλη και επιβάλλει την προστασία του περιβάλλοντος, συνετή και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.
* Παρακάμπτει την περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει προκληθεί και αποτελεί διάκριση σε βάρος των νομοταγών πολιτών.
* Επιβαρύνει το Δημόσιο από το ανυπολόγιστο κόστος εξυπηρέτησης οικισμών που ποτέ δεν σχεδίασε, σε συνδυασμό με την οικονομικά παράλογη απεμπόληση του δικαιώματος είσπραξης προστίμων για τις παραβάσεις της πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr