Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα Τμήματα του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα.
Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων έγιναν συγχωνεύσεις – καταργήσεις σε 129 σχολές ή τμήματα σε 5 Ιδρύματα. Στο τελικό σχέδιο ενσωματώθηκαν όλες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και περισσότερες από 10 προτάσεις της ΔΗΜΑΡ . Το υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κοινοπραξία στα πέντε Πανεπιστήμια της Αθήνας, που αρχικά θα αποτελέσουν ένα ομόσπονδο με το όνομα «Αδαμάντιος Κοραής».
Στο τελικό σχέδιο, ακόμη, οι ξένες φιλολογίες δεν αποτελούν ένα τμήμα ενώ τελικά επιλέχθηκε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητών που θα μεταφερθούν από τη μία πόλη στην άλλη προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς η μεταρρύθμιση έγινε εν μέσω κρίσης.
Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε επίσης πως προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε σχετικά:
«Με στόχο την αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε.
Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της Νέας Γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης είναι αποτέλεσμα της μέγιστης εφικτής σύνθεσης και συναίνεσης όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, καθώς ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από τα Ιδρύματα, τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».
Δείτε εδώ αναλύτικά το τελικό σχέδιο «Αθηνά»