Η ΕΕ θα ζητήσει πληροφορίες από την Ελλάδα για τη λειτουργία στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα περισσότερων από 25 beach bar –τα δέκα από αυτά εντός προστατευόμενης περιοχής από το Δίκτυο NATURA 2000
Παρέμβαση για ενδεχόμενες παραβιάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο ζήτημα της προστασίας του υγροτόπου του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, σχετικά με αυθαιρεσίες στην περιοχή.
Ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Potočnik στην απάντησή του στον Ελληνα ευρωβουλευτή επισημαίνει ότι η ΕΕ θα ζητήσει πληροφορίες από την Ελλάδα, σχετικά με τα όσα αναφέρει ο κ. Χρυσόγελος.
Οι παραβιάσεις, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, αφορούν στη λειτουργία περισσότερων από 25 beach bar –τα δέκα από αυτά εντός προστατευόμενης περιοχής από το Δίκτυο NATURA 2000– με δραστηριότητες που υποβαθμίζουν το οικοσύστημα, με καταστροφή της βλάστησης και των θέσεων φωλεοποίησης προστατευόμενων ειδών πτηνών (το καλοκαίρι 2012 καταστράφηκε ολοσχερώς η αποικία του Νεροχελίδονου-Glareola pratincola ενός από τα δύο είδη για τα οποία η περιοχή έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000), αλλοίωση του τοπίου, εγκατάσταση μόνιμων κατασκευών, δημιουργία, δίχως σχετική άδεια, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, αλλά και νέων οδών προσέγγισης μέσα στις αμμοθίνες, καθώς κι ανεξέλεγκτη κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων πάνω στις αμμοθίνες.
Ο υγρότοπος του Αγίου Μάμα έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με βάση τόσο την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα) όσο και την Οδηγία 2009/147/ΕΚ για τα πτηνά.
«Κατά συνέπεια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Potočnik, «η περιοχή υπόκειται στις διατάξεις προστασίας και διαχείρισης του άρθρου 6 της Οδηγίας για τα ενδιαιτήματα, οι οποίες επιβάλλουν ιδίως τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές για να αποφευχθεί η υποβάθμισή της και να εξασφαλιστεί ότι τυχόν νέα σχέδια ή έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις αξιολογούνται ορθά και εγκρίνονται μόνον εάν δεν επηρεάζουν την ακεραιότητα της περιοχής».
Ο κ. Χρυσόγελος δήλωσε ότι «το στρεβλό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, με κύριο αποδέκτη το περιβάλλον και τις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές. Με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και εν γνώσει του ΥΠΕΚΑ παρατηρούνται πλήθος παρεμβάσεων και δραστηριοτήτων στον υγρότοπο του Αγ. Μάμα, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ανταποκριθεί στο πλήθος των καταγγελιών που δέχονται εδώ και πολλά χρόνια από περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες Παρ’ όλη μάλιστα την καταστροφή που συντελείται ουδέποτε το ελληνικό δημόσιο έκανε χρήση του δικαιώματος του για άρση της παραχώρησης της εκμετάλλευσης του αιγιαλού από το Δήμο Ν. Προποντίδας, ως όφειλε προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή. Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει να επικρατεί η αντίληψη ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη. Ειδικά οι προστατευόμενες περιοχές θα έπρεπε να αποτελούν πόλο έλξης αλλά με κανόνες και σεβασμού της σημασίας και του ρόλου τους, σε ένα μοντέλο τουρισμού που σέβεται το περιβάλλον και δεν περιορίζεται στο τρίπτυχο ήλιος-θάλασσα-ξαπλώστρα! Η αδιαφορία για το μέλλον των περιοχών αυτών μακροχρόνια δεν πλήττει μόνο το περιβάλλον αλλά και τη δυνατότητα των περιοχών να βασίζουν μακροχρόνια την ευημερία τους στην προστασία και βιώσιμη διαχείρισή του πλούτου που κατέχουν. Πολύ εύκολα ο πλούτος μπορεί να μετατραπεί σε άνθρακα…».
ΠΗΓΗ: voria.gr
Ακολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις ειδήσεις της Χαλκιδικής