Βρήκαμε και μια έρευνα που δείχνει το οξύμωρο του θέματος
Οι Νορβηγοί μάς κάνουν πλάκα. Όταν ο Σουηδός Άλφρεντ Νόμπελ θέσπισε μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο βραβείο, όρισε ότι πρέπει να δίδεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών». Υπάρχει προφανώς μια σαδιστική πτυχή στο σκανδιναβικό χιούμορ που εμείς ως Νότιος λαός δε μπορούμε να αντιληφθούμε. Οι Νορβηγοί δικαιολόγησαν την απόφασή τους να απονείμουν το Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε., με βάση την «προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει επιφέρει η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Το οξύμωρο λοιπόν είναι ότι αυτή η βράβευση, με τη συγκεκριμένη αιτιολόγηση, έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσίευση διεθνούς έκθεσης από την οργάνωση Fair Trials International που μιλάει για τη ραγδαία επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ε.Ε. «Στα αστυνομικά τμήματα, στα δικαστήρια και τις φυλακές της Ευρώπης τα δικαιώματα των ατόμων καταπατούνται» σημείωνε η Catherine Heard, εκπρόσωπος της FTI. Και βέβαια δεν πρόκειται για μια αυθαίρετη ανάλυση, αλλά για μια έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία του ίδιου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Προφανώς κάτι τέτοιο δεν απασχόλησε την αρμόδια επιτροπή, η οποία είδε την Ενωμένη Ευρώπη των λαών αγνοώντας τη διχασμένη Ευρώπη των δύο (και βάλε) ταχυτήτων, με το Βορρά των πλεονασμάτων και των αυταρχικών πολιτικών σε βάρος του Νότου των ελλειμμάτων και των εξαντλητικών προγραμμάτων λιτότητας.
Σήμερα λοιπόν οφείλουμε όλοι να είμαστε περήφανοι που ως λαός της Ε.Ε. δικαιούμαστε μερίδιο στο συγκεκριμένο βραβείο. «Είναι μεγάλη τιμή για τα 500 εκατομμύρια πολιτών της Ε.Ε. η απονομή του βραβείου Νόμπελ» σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Κερδίσαμε! Τι κι αν από το συγκεκριμένο βραβείο στο παρελθόν αποκλείστηκαν προσωπικότητες όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και βραβεύτηκαν άνθρωποι όπως ο Κίσινγκερ; Τι κι αν η Ε.Ε. έχει τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας που ολοένα και αυξάνεται;
Υπάρχει και ένα χρηματικό έπαθλο 1,2 εκ. δολάρια που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ. Μήπως να μοιραστεί στα περισσότερα από 25 εκατομμύρια ανέργους της Ενωμένης Ευρώπης των λαών;
ΠΗΓΗ: doctv.gr