Το τελευταίο διάστημα παίζεται ένα «ιικό θρίλερ» που αφορά έναν… προαιώνιο εχθρό της ανθρωπότητας, τη γρίπη, αποδεικνύοντάς μας ότι στη μάχη με τους ιούς ο άνθρωπος κάθε άλλο παρά έχει αναδειχθεί νικητής. Πρόκειται μάλιστα για ένα θρίλερ σε… συνέχειες: το πρώτο «επεισόδιο» που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους και συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι αφορούσε τη δημοσίευση δύο μελετών σχετικά με το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Από τις μελέτες αυτές προέκυπτε ότι ελάχιστες μεταλλάξεις οι οποίες μπορεί να συμβούν και στη φύση είναι ικανές να χαρίσουν στο Η5Ν1… πανδημικές ιδιότητες. Το συγκεκριμένο «σίριαλ» τα περιείχε όλα: έριδες μεταξύ επιστημόνων, συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με την επιστημονική δεοντολογία, παρεμβάσεις κυβερνήσεων. Μετά τη… θερινή ραστώνη το «έργο» συνεχίστηκε κατά τη νέα φθινοπωρινή «σεζόν» με την είδηση ότι άλλοι δύο ιοί «χτυπούν την πόρτα» της ανθρωπότητας. Ο ένας είναι το στέλεχος Η1Ν2 της γρίπης των χοίρων, που σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη φαίνεται να «μεγαλώνει και να θεριεύει» κάτω από τη μύτη μας στην Κορέα, πιθανώς αποτελώντας απειλή μεγαλύτερη από εκείνη του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, που μέχρι πρότινος ήταν ο κύριος φόβος των ειδικών. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, αυτή την εβδομάδα μάθαμε ότι ένας θανατηφόρος ιός που ανήκει στην οικογένεια ενός παλιού μας γνώριμου, του SARS, που σκότωσε περί τα 800 άτομα παγκοσμίως πριν από μία δεκαετία, δείχνει τα… δόντια του στη Μέση Ανατολή απειλώντας ίσως να «δαγκώσει» ολόκληρο τον πλανήτη.
1.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
Τι έδειξαν οι μελέτες της «οργής» για το Η5Ν1;
Οι δύο μελέτες σχεδιάστηκαν ώστε να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με το αν το υπάρχον στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών μπορεί να «τσιμπήσει» γενετικές μεταλλάξεις στη φύση ικανές να του επιτρέψουν να εξαπλώνεται εύκολα και γρήγορα μεταξύ ανθρώπων όπως η εποχική γρίπη. Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου στην επιθεώρηση «Nature» από τον καθηγητή Γιοσιχίρο Καουαόκα και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Γουισκόνσιν – Μάντισον, ενώ η δεύτερη, που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στην Ολλανδία υπό τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας Ρον Φουσιέ, δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουνίου στην επιθεώρηση «Science».
Συγκεκριμένα από τη μελέτη του καθηγητή Καουαόκα προέκυψε ότι τέσσερις γενετικές μεταλλάξεις επιτρέπουν στο στέλεχος Η5Ν1 να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ θηλαστικών και συγκεκριμένα κουναβιών. Τα κουνάβια θεωρείται ότι αποτελούν τα καλύτερα μοντέλα για τη μελέτη εξάπλωσης της γρίπης στον άνθρωπο καθώς εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα γρίπης με τους ανθρώπους.
Οι ειδικοί από το Γουισκόνσιν – Μάντισον ανέπτυξαν ένα «υβριδικό» στέλεχος γρίπης. Το «υβρίδιο» γεννήθηκε έπειτα από… πάντρεμα του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών με το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης το οποίο προκάλεσε την πανδημία του 2009. Μέσω των πειραμάτων στα κουνάβια οι ερευνητές απομόνωσαν ένα στέλεχος στο οποίο τέσσερις μεταλλάξεις ήταν αρκετές ώστε να το βοηθήσουν να «προσδεθεί» στα κύτταρα του φάρυγγα και να τα μολύνει. Ενας από τους λόγους για τους οποίους η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται αυτή τη στιγμή εύκολα μεταξύ ανθρώπων είναι ότι δεν μπορεί να προσδεθεί στα κύτταρα του φάρυγγα και της μύτης και να εξαπλωθεί έτσι μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν μάλιστα ότι μία από τις μεταλλάξεις του στελέχους… εργαστηρίου είναι ήδη κοινή και στη φύση – είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίστηκε και στα 46 δείγματα γρίπης των πτηνών που συνελέγησαν από ασθενείς στην Αίγυπτο (μια χώρα που πλήττεται και σήμερα από το Η5Ν1 μετρώντας ανθρώπινα κρούσματα) μεταξύ του 2009 και του 2011. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι οποιαδήποτε στιγμή ένα ισχυρό στέλεχος Η5Ν1 μπορεί να… ξεπηδήσει εντελώς φυσικά.
Από την πλευρά τους οι ερευνητές του Κέντρου Εrasmus εντόπισαν πέντε μεταλλάξεις οι οποίες είναι ικανές να κάνουν το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών άκρως μεταδοτικό μεταξύ κουναβιών μέσω της αναπνευστικής οδού. Η ομάδα του καθηγητή Φουσιέ τροποποίησε γενετικώς το στέλεχος Η5Ν1 στο εργαστήριο μέσω της αλλαγής τριών αμινοξέων του ώστε να μπορεί να προσβάλλει ευκολότερα τα θηλαστικά. Στη συνέχεια μόλυνε τα κουνάβια εισάγοντας το τροποποιημένο στέλεχος απευθείας μέσα στη ρινική κοιλότητά τους. Οι ερευνητές έλαβαν δείγμα από τη μύτη αυτής της πρώτης ομάδας κουναβιών και συνέχισαν να μολύνουν και άλλα κουνάβια προκειμένου να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του ιού. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι στα δείγματα που ελήφθησαν από όλες τις ομάδες πειραματοζώων εντοπίστηκαν οι αρχικές μεταλλάξεις που είχαν προκληθεί τεχνητώς στο εργαστήριο. Παράλληλα εμφανίστηκαν και ορισμένες νέες μεταλλάξεις κατά τα πειράματα μετάδοσης του στελέχους από το ένα ζώο στο άλλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης των πτηνών βρίσκει πρόσφορο έδαφος πολλαπλασιασμού στη μύτη και στον λαιμό ώστε να μπορεί να μεταδίδεται εύκολα μέσω μικρών σταγονιδίων από την αναπνευστική οδό.
Το θετικό είναι πάντως ότι τα περισσότερα από τα ζώα του πειράματος ανέρρωσαν μετά τη μόλυνση. Παράλληλα το στέλεχος εργαστηρίου φάνηκε να είναι «ευαίσθητο» στα υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα και στα εμβόλια – τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τα κουνάβια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς το ίδιο θα συμβαίνει και στους ανθρώπους, αν και τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
2.
Η ΔΙΑΜΑΧΗ
Γιατί γίνεται λόγος για βιο-τρομοκρατία;
Οι δύο δημοσιεύσεις καθυστέρησαν σημαντικά να γίνουν καθώς η Εθνική Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Βιοασφάλεια (National Science Advisory Board for Biosecurity, NSABB) έθεσε ζήτημα σχετικά με το ότι τα στοιχεία των μελετών μπορούν να δώσουν πολύ καλές… οδηγίες σε επίδοξους βιοτρομοκράτες. Η απόφαση αυτή της Επιτροπής άλλαξε τελικώς τον περασμένο Απρίλιο και έτσι δόθηκε το «πράσινο φως» για τη δημοσίευση.
Το ζήτημα προκάλεσε αντιδράσεις και από την ολλανδική κυβέρνηση η οποία αρχικώς φάνηκε ότι δεν θα επέτρεπε στον δρα Φουσιέ τη δημοσίευση της μελέτης του επικαλούμενη περιορισμούς στην εξαγωγή «ευαίσθητων» πληροφοριών. Ο ερευνητής απείλησε να προχωρήσει στη δημοσίευση χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης, γεγονός που θα τον έθετε ενώπιον του νόμου. Τελικώς η άδεια δόθηκε και η μελέτη του δρος Φουσιέ δημοσιεύθηκε με πολλούς μήνες καθυστέρηση στο «Science».
Και ενώ οι Αρχές συγκρούονταν με τους επιστήμονες, άνοιξε μια τεράστια συζήτηση σχετικά με τα όρια των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Με συνέντευξή του στο BBC ο διευθυντής της επιθεώρησης «Νature» δρ Φίλιπ Κάμπελ ανέφερε ότι οι υπάρχουσες διαδικασίες αξιολόγησης της ιατρικής έρευνας υπό τη σκιά του κινδύνου βιοτρομοκρατίας είναι «άκρως προβληματικές» και πρέπει να βελτιωθούν. Ο δρ Κάμπελ τόνισε ότι «εάν είναι να ακολουθήσουμε τον δρόμο της λογοκρισίας, πώς θα αποφασίζουμε ποιοι ερευνητές θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τις ευαίσθητες πληροφορίες των διαφορετικών μελετών οι οποίες θα απαγορεύεται να γίνονται ευρέως γνωστές;».
Οσο για τους δύο επιστήμονες που βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα όλο αυτό το διάστημα, εκείνοι υπεραμύνθηκαν της ερευνητικής δουλειάς τους τονίζοντας ότι διεξήχθη σε εργαστήρια υψίστης ασφαλείας. Συμπλήρωσαν ότι τα πειράματα ήταν άκρως σημαντικά για την προετοιμασία ενάντια σε μια νέα πανδημία.
Και μπορεί το συγκεκριμένο ζήτημα να έκλεισε και οι δύο δημοσιεύσεις τελικώς να έγιναν, αν και πέρασαν διά πυρός και σιδήρου, ωστόσο μέσα από αυτή την ιστορία ανέκυψε ένα τεράστιο ηθικό θέμα για τα όρια της επιστήμης το οποίο μάλλον μόλις άνοιξε…
3.
Η5Ν1
Είναι εύκολο να γίνει η γρίπη των πτηνών πανδημική;
Η γρίπη των πτηνών θεωρείται ιδιαίτερα απειλητική για τον άνθρωπο: παρ’ ότι δεν μεταδίδεται εύκολα – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – μεταξύ ανθρώπων, σκοτώνει τα μισά από τα θύματά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τα οποία εξεδόθησαν στις 10 Αυγούστου, συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2003 ως σήμερα τα καταγεγραμμένα κρούσματα του Η5Ν1 σε ανθρώπους ήταν 608 και οι θάνατοι 359. Πολλοί βέβαια πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα δεν γίνεται καλή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο άνθρωπος φαίνεται να μολύνεται με το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης μόνο σε περίπτωση στενής επαφής με μολυσμένα πτηνά, καθώς και ότι από τα πολλά και διαφορετικά υποστελέχη του Η5Ν1, ορισμένα μόνο θεωρούνται πιο επικίνδυνα.
Από αυτά το πιο «διάσημο» και άκρως παθογόνο υποστέλεχος που συνεχώς επανέρχεται στο προσκήνιο εδώ και περισσότερο από μία δεκαπενταετία πρωτοεντοπίστηκε το 1996. Ονομάζεται Gs/Gd – καθώς βρέθηκε σε οικόσιτες χήνες (Geese) στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (Guangdong) – και φάνηκε ότι ήταν εντελώς διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της γρίπης των πτηνών είχαν δει ως τότε οι επιστήμονες. Τα περισσότερα στελέχη της γρίπης των πτηνών «περνούν» χωρίς να αφήνουν σημάδια από τα άγρια πτηνά στα οικόσιτα, προκαλώντας φονικά μεν αλλά μικρά σε διάρκεια ξεσπάσματα. Ωστόσο το υποστέλεχος Gs/Gd κατάφερε να ξαναπεράσει από τα πουλερικά στα άγρια πτηνά και να μολύνει θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων του ανθρώπου, των τίγρεων κτλ. Εξαπλώθηκε σε 63 χώρες και ενδημεί ακόμη και σήμερα σε έξι από αυτές, με κύριο «θύμα» την Αίγυπτο, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται ανθρώπινα κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους.
Το καλό νέο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι η μόλυνση άγριων πτηνών με το στέλεχος Η5Ν1 εμφανίζει κατακόρυφη πτώση από το 2006 ως σήμερα. Ωστόσο συνεχώς αναπτύσσονται νέα υποστελέχη, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2011 να εμφανιστεί και πάλι επιδημία του Η5Ν1 σε πουλερικά στην Ασία. Αρκετοί ειδικοί φοβούνται λοιπόν ότι το στέλεχος Η5Ν1 ταξιδεύει και εξελίσσεται πιο γρήγορα απ’ όσο μπορούμε να το παρακολουθήσουμε. Φαίνεται να είναι παντού και πουθενά!
Πάντως, κανένας δεν γνωρίζει πόσο εύκολα το Η5Ν1 μπορεί να γίνει πανδημικό. Ακόμη και αν στη φύση εμφανιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα ο συνδυασμός των μεταλλάξεων που κατεγράφη στα εργαστήρια, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το στέλεχος που θα προκύψει θα μεταδίδεται εξίσου εύκολα μεταξύ ανθρώπων, όπως μεταδόθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες μεταξύ κουναβιών. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο καθηγητής Φουσιέ σημείωσε ότι «θεωρητικώς το στέλεχος Η5Ν1 μπορεί να λάβει τέτοια μορφή ώστε να μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα. Η σημαντική ερώτηση είναι αν θα το πράξει».
4.
Η1Ν2
Μπορεί η νέα πανδημία να ξεπηδήσει από τους χοίρους;
Κάποιοι επιστήμονες αυτό πιστεύουν – ή μάλλον αυτό φοβούνται. Οι πρόσφατες αφορμές που «γεννούν» τους νέους φόβους είναι δύο: κατ’ αρχάς στις αρχές Σεπτεμβρίου μια γυναίκα πέθανε στο Οχάιο από γρίπη με την οποία μολύνθηκε από χοίρο κατά τη διάρκεια έκθεσης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Και πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» η οποία έδειξε πως χοίροι στην Κορέα «φιλοξενούν» ένα στέλεχος της γρίπης το οποίο είναι πιο μεταδοτικό και φονικό – τουλάχιστον στα ζώα – από τη γρίπη των πτηνών εργαστηρίου η οποία προκάλεσε τόση συζήτηση το προηγούμενο διάστημα.
Ειδικοί από το Ερευνητικό Νοσοκομείο St Jude στο Μέμφις του Τενεσί μελέτησαν το στέλεχος Η1Ν2 της γρίπης το οποίο είναι συγγενές του Η1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία της νέας γρίπης το 2009. Απομόνωσαν τον ιό στους πνεύμονες ενός χοίρου που είχε σφαγεί στη Νότια Κορέα το 2009 και τον εισήγαγαν στη μύτη και στον λαιμό τριών κουναβιών. Και τα τρία ζώα πέθαναν γρήγορα, γεγονός ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα κουνάβια εμφανίζουν πολλά κοινά με τον άνθρωπο στον τρόπο με τον οποίον μολύνονται με τον ιό της γρίπης. Συγχρόνως μέσω σταγονιδίων ο ιός μεταδόθηκε από τα τρία αυτά πειραματόζωα σε άλλα τρία που βρίσκονταν σε γειτονικά κλουβιά – τα δύο εξ αυτών πέθαναν επίσης. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης μεταξύ των ζώων το στέλεχος Η1Ν2 εμφάνισε δύο μεταλλάξεις οι οποίες του χάρισαν μεγαλύτερη επιθετικότητα και μεταδοτικότητα. Η μεταλλαγμένη εκδοχή του μάλιστα πολλαπλασιάστηκε ταχύτερα στο εργαστήριο σε καλλιέργειες κυττάρων που είχαν ληφθεί από τη μύτη και τους πνεύμονες ανθρώπων αλλά και σε «φρέσκα» δείγματα κυττάρων από τις κυψελίδες των πνευμόνων. Σε συνθήκες εκτός εργαστηρίου αυτό το «πλήγμα» των κυψελίδων μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πνευμονία στον άνθρωπο.
Οταν οι επιστήμονες δημιούργησαν «τεχνητά» στο εργαστήριο ένα στέλεχος Η1Ν2 με την προσθήκη των δύο μεταλλάξεων που παρατήρησαν κατά το πρώτο πείραμά τους, ανακάλυψαν ότι το «νεογέννητο» στέλεχος έδειχνε την ίδια μεταδοτικότητα και επιθετικότητα. Αυτό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες από το Μέμφις, το καθιστά πιο επικίνδυνο σε σύγκριση με το Η5Ν1 εργαστηρίου που μονοπώλησε το ερευνητικό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες. Προσθέτουν ότι πιθανότατα ο ιός που απομονώθηκε το 2009 από τον χοίρο στην Κορέα συνεχίζει να κυκλοφορεί στην περιοχή και εκφράζουν φόβους σχετικά με το τι και πόση δύναμη μπορεί να έχει αποκτήσει. Για τον λόγο αυτόν ζητούν καλύτερη επιτήρηση των χοίρων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ καλό «ρεζερβουάρ» επώασης του επόμενου πανδημικού στελέχους.
Το πόσο «ύπουλα» – άθελά τους – μπορεί να ενεργούν οι χοίροι εναντίον της δημόσιας υγείας μαρτυρούν τελευταία στοιχεία σχετικά με κρούσματα γρίπης σε ανθρώπους: μόνο εφέτος στις ΗΠΑ 297 άνθρωποι μολύνθηκαν με το στέλεχος Η3Ν2 της γρίπης από χοίρους όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 12 πέρυσι. Ενας από αυτούς πέθανε ενώ 16 νοσηλεύθηκαν. Στη Μινεσότα τρία άτομα μολύνθηκαν με ένα στέλεχος Η1Ν2 ελαφρώς διαφορετικό από εκείνο της Κορέας.
5.
Η5Ν1 + Η1Ν1
Μπορεί να γίνει συνδυασμός;
Υπάρχει και η περίπτωση χοίροι και πτηνά να συνεισφέρουν εξίσου… ενάντια στην υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. Πώς; Μέσω… παντρειάς. Το επικίνδυνο υποστέλεχος Gs/Gd του στελέχους Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών φαίνεται από μόνο του λίγο «τεμπέλικο» σε ό,τι αφορά το… σεξ, τη διασταύρωση δηλαδή με άλλα στελέχη η οποία οδηγεί σε ανταλλαγή γονιδίων μεταξύ τους και τελικώς σε νέα στελέχη γρίπης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένας υποψήφιος… εραστής που μπορεί να ταρακουνήσει τα νερά. Δεν είναι άλλος από το στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων (ή νέας γρίπης), που προκάλεσε την πανδημία γρίπης του 2009. Το συγκεκριμένο στέλεχος λατρεύει το «ζευγάρωμα». Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από πειράματα του καθηγητή Καουαόκα φάνηκε πως σε κυτταρικές καλλιέργειες η «συνεύρεση» του Η5Ν1 με το Η1Ν1 οδήγησε σε ανταλλαγή γενετικού υλικού. Είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο το ότι εκτός από το στέλεχος Η1Ν1 και το Η5Ν1μολύνει και χοίρους.
Το καλό σε ό,τι αφορά ένα πιθανότατα καταστροφικό για την ανθρωπότητα «πάντρεμα» του Η5Ν1 με το Η1Ν1 είναι πως πολλοί άνθρωποι έχουν εκτεθεί λόγω της τελευταίας πανδημίας στο στέλεχος Η1Ν1 με αποτέλεσμα να εμφανίζουν, έστω ως έναν βαθμό, ανοσία. Ωστόσο πολύ λίγοι είναι εκείνοι που έχουν εκτεθεί σε κάποιο από τα στελέχη της γρίπης που «πλήττουν» (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) πτηνά. Για τον λόγο αυτόν αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επόμενη πανδημική απειλή θα προέλθει από ένα στέλεχος γρίπης των πτηνών που θα περάσει στον άνθρωπο.
6.
ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Τι συμβαίνει με το νέο SARS;
Σαν να μην έφθανε η απειλή της γρίπης, αυτή την εβδομάδα επανέκαμψε και ο «εφιάλτης» του SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) – ή μάλλον του νέου SARS, αφού το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε για έναν άγνωστο ως σήμερα κορονοϊό που συγγενεύει με εκείνον που πριν από μία δεκαετία είχε αναστατώσει τον πλανήτη μολύνοντας περισσότερα από 8.000 άτομα παγκοσμίως και αφήνοντας πίσω του περί τα 800 θύματα.
Ενας άνδρας από το Κατάρ μολύνθηκε με τον ιό και νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο 49χρονος ασθενής είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, όπου ένας άλλος άνδρας που προσβλήθηκε από έναν σχεδόν ταυτόσημο ιό πέθανε. Ο 49χρονος νοσηλεύθηκε αρχικώς στο Κατάρ με συμπτώματα Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου και νεφρική ανεπάρκεια και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Βρετανία, όπου και συνεχίζει να νοσηλεύεται σε μόνωση σε νοσοκομείο του Λονδίνου.
Οι αρμόδιοι του ΠΟΥ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού είναι μόνο δύο, τα οποία μάλιστα δεν κατάφεραν να μολύνουν άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκαν.
Σημειώνεται ότι οι κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών στην οποία ανήκουν τόσο κάποιοι «αθώοι» που προκαλούν κοινό κρυολόγημα όσο και άλλοι που συνδέονται με πιο σοβαρές λοιμώξεις, όπως το SARS.
Είναι λοιπόν αυτός ο μυστηριώδης ιός το νέο SARS; Τουλάχιστον προς το παρόν οι ειδικοί απαντούν πως όχι. Προκειμένου ο ιός να λάβει τον τίτλο ενός επικίνδυνου «εχθρού» της ανθρωπότητας πρέπει να έχει την ικανότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ατόμων. Οπως αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση του ΠΟΥ που εξεδόθη προχθές, ο ιός, ο οποίος πιθανότατα «ξεπήδησε» από ζώα, δεν φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων.
Σε κάθε περίπτωση ο ιός αυτός – ο οποίος μάλιστα ανήκει στην ίδια υποοικογένεια κορονοϊών που πλήττουν και τις… νυχτερίδες – έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων που βρίσκονται στο… κατόπι του. Και οι ειδικοί ελπίζουν ότι τον «συνάντησαν» μόνο επειδή έχουν βελτιωθεί πλέον τα συστήματα επιτήρησής τους και όχι επειδή ήλθε για να μείνει.
Πηγή: www.tovima.gr