«Tο μεσημέρι της 21 Φλεβάρη 2012 τρία κορίτσια μπήκαν στον καθεδρικό ναό του «Σωτήρος Χριστού» στην Μόσχα και σπρώχνοντας μια διαχωριστική πόρτα στάθηκαν μπροστά από το ιερό. Έβγαλαν μερικά ρούχα και άρχισαν να πηδούν πάνω κάτω και να φωνάζουν σα δαιμονισμένες». Αυτή είναι η κατάθεση, στο δικαστήριο που άρχισε χτες, μιας εργαζόμενης στον καθεδρικό ναό όπου περιγράφει το «χάπενινγκ» του πανκ συγκροτήματος Pussy Riots. Τρία μέλη του συγκροτήματος, όλες γυναίκες, είναι προφυλακισμένες έκτοτε και δικάζονται αυτές τις μέρες με βαριές κατηγορίες και την βάσιμη πιθανότητα να καταδικαστούν σε 7 χρόνια φυλάκισης.
Το συγκεκριμένο συγκρότημα από καταβολής του δίνει μεγάλη βαρύτητα στις περφόρμανς με έφεση στο να σοκάρει τον ρώσικο μικροαστισμό και την υποκρισία προσομοιώνοντας την παραδοσιακή και πρώιμη αντιαισθητική τού πανκ στην ρώσικη πραγματικότητα. Παραθέτουμε μερικά βίντεο όπου καθένας μπορεί να κρίνει με τα δικά του μέτρα την «αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος». Στον καθεδρικό ναό οι τρεις γυναίκες των Pussy Riots φόρεσαν τις χαρακτηριστικές τους στολές που χρησιμοποιούν σε κάθε τους εμφάνιση και άρχισαν να ψάλλουν στην αρχή και μετά να τραγουδούν στίχους ενάντια στον Πούτιν.
Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια για τις Pussy Riots. Επίθεση στην εκκλησία, την πίστη και την χριστιανική δουλοπρέπεια και την ίδια στιγμή απόπειρα αποκαθήλωσης του ολοκληρωτικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η ρώσικη προεδρία στο πρόσωπο του Πούτιν.
Το καθεστώς απάντησε ακαριαία αντιμετωπίζοντας την περφόρμανς των Pussy Riots ως αμιγώς πολιτικό εγχείρημα καταδεικνύοντας προς κάθε κατεύθυνση έναν παραδειγματικό δικαστικό αυταρχισμό. Παρά τις συγνώμες και την προσπάθεια άμβλυνσης της επιθετικότητας από μεριάς των Pussy Riots εν όψει της δίκης το δικαστήριο αντιμετωπίζει τις κατηγορούμενες με παραδειγματική αυστηρότητα απορρίπτοντας σωρηδόν κάθε ένσταση από μεριάς των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και καταστέλοντας άμεσα κάθε έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης.
Από τη μεριά μας υπάρχει μια δυσκολία στην ουσιαστική προσέγγιση της υπόθεσης λόγω άγνοιας της ρώσικης γλώσσας. Τα δεδομένα μας προέρχονται από μιας «δυτικού τύπου» αντιπολίτευση στον Πούτιν και η στάση των Pussy Riots αυτές τις μέρες μας δείχνει ότι υπάρχει μια μεταμέλεια για ένα εγχείρημα που σήκωσε έναν πήχη πολύ πάνω από την βούληση και την ικανότητα των μελών.
Θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση και θα επανέλθουμε σύντομα έχοντας προσπαθήσει να κατανοήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την πολιτικότητα αυτής της υπόθεσης μια και πρόκειται για μια περίπτωση όπου οι όποιοι «καλλιτέχνες» καταργούν την σκηνή, εισάγουν την παράσταση μέσα στις κοινωνικές αντιθέσεις σε επίπεδο καθημερινής ζωής, παίρνουν θέση ενάντια στην κυρίαρχη κανονικότητα και φυσικά, διώκονται….
ΠΗΓΗ: athens.indymedia.org
——————————————————————
Δείτε εδω το βίντεο από το BBC
——————————————————————
Η πραγματική βλασφημία
Όσες απαρτίζουν τις Pussy Riot έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιο σύμβολο, και είναι ιερό καθήκον όλων μας να αποτρέψουμε να πληρώσουν στο πετσί τους το τίμημα γι’ αυτό
Του Σλάβοϊ Ζίζεκ
Τα μέλη των Pussy Riot members κατηγορούνται για βλασφημία και μίσος κατά της θρησκείας. Τι συβαίνει πραγματικά; Η απάντηση είναι απλή: η πραγματική βλασφημία δεν είναι άλλη από την κατηγορία που τους προσάπτει το κράτος, ότι δηλαδή έχει μετατρέψει σε ‘μίσος κατά της θρησκείας’ κάτι που δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά μία ξεκάθαρη πολιτκή πράξη διαμαρτυρίας ενάντιον μίας καθεστηκυίας ελίτ. Ας θυμηθούμε το περίφημο απόφθεγμα του Μπρεχτ «τι είναι η κλοπή μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή μίας καινούργιας;»
Μία καινούργια εκδοχή του ίδιου ερωτήματος μας έδωσε το 2008 η Wall Street: τί είναι η κλοπή μερικών χιλιάδων δολλαρίων, που οδηγεί κάποιον στην φυλακή, μπροστά στην κερδοσκοπία, που ενώ στερεί δεκάδες εκατομμύρια πολίτες από τις αποταμιεύσεις και τα σπίτια τους, επιβραβεύεται στην συνέχεια από το κράτος με υψηλότατους τίτλους τιμής.
Και να που τώρα, η Ρωσία μας προσφέρει ακόμα μία εκδοχή, αυτή την φορά με την μορφή κρατικής εξουσίας: τί είναι μία μικρής εμβέλειας άσεμνη πρόκληση των Pussy Riot μέσα σε μία εκκλησία μπροστά στην γιγαντιαία αισχρή πρόκληση που συνιστά η δίωξή τους από ένα κράτος που γελοιοποιεί κάθε έννοια νόμου και τάξης;
Ήταν άραγε η πράξη των Pussy Riot κυνική; Υπάρχουν δύο είδη κυνισμού, ο πικρός κυνισμός των καταπιεσμένων που στόχο έχει να ξεσκεπάσει την υποκρισία της εξουσίας, κι εκείνος των καταπιεστών που καταπατούν τις αρχές που οι ίδιοι διακηρύττουν. Ο κυνισμός των Pussy Riot ανήκει στην πρώτη κατηγορία, ενώ αυτός των εχόντων εξουσία- γιατί τάχα να μην ονομάσουμε την αυταρχική τους βιαιότητα Prick Riot – ανήκει στην δεύτερη, που είναι άλλωστε και πανταχού παρούσα.
Το 1905 ο Λεον Τρότσκι χαρακτήρισε την τσαρική Ρωσσία σαν έναν σατανικό συνδυασμό Ασιατικού δεσποτισμού και Ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς. Μήπως δε γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη αυτή η περιγραφή όταν αναφέρεται στην σύγχρονη Ρωσία; Μοιάζει άλλωστε να αναγγέλλει την ανάδυξη μίας νέας φάσης του καπιταλισμού, του καπιταλισμού με Ασιατικές αξίες (που ασφαλώς δεν αφορούν την Ασία, αλλά τις αντι δημοκρατικές τάσεις του σύγχρονου παγκόσμιου καπιταλισμού). Αν δούμε τον κυνισμό σαν τον αδίστακτο πραγματισμό της εξουσίας, η οποία και κοροϊδεύει τις ίδιες της τις αξίες, τότε οι Pussy Riot αναδεικνύονται ως η ενσάρκωση του αντί-κυνισμού. Το μήνυμά τους είναι σαφές: ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ. Είναι καλλιτέχνες που ασχολούνται με τις ιδέες με την πιο υψηλή μορφή της έννοιας, δηλαδή συμβολίζουν οι ίδιες μία Ιδέα. Γι αυτό φοράνε και κουκούλες, σαν μάσκες χάρη στις οποίες αποποιούνται της ατομικότητάς τους και κερδίζουν την ελευθερία της ανωνυμίας. Το μήνυμα δηλαδή είναι ότι όποια και να συλληφθεί δεν έχει σημασία, γιατί δεν εκπροσωπούν υποκείμενα, δεν είναι άτομα, είναι μία Ιδέα. Γι αυτό άλλωστε αποτελούν και τέτοια απειλή: μπορεί κανείς να συλλάβει ένα άτομο, αλλά όχι τόσο εύκολα μία Ιδέα.
Γι΄ αυτό και ο πανικός των εχόντων εξουσία- όπως φάνηκε από την γελοιωδέστατα βίαιη αντίδρασή τους- είναι πλήρως δικαιολογημένος. Όσο πιο βίαια αντιδρούν, τόσο πιο σημαντικά σύμβολα γίνονται οι Pussy Riot. Το αποτέλεσμα άλλωστε των μέσων καταστολής είναι ότι οι Pussy Riot έγιναν μέσα σε λίγες μέρες ένα οικείο όνομα σ΄ όλο τον κόσμο. Όσες απαρτίζουν τις Pussy Riot έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιο σύμβολο, και είναι ιερό καθήκον όλων μας να αποτρέψουμε να πληρώσουν στο πετσί τους το τίμημα γι’ αυτό.
Μετάφραση: Χαρά Κούκη
ΠΗΓΗ: rednotebook.gr
——————————————————————
Η Madonna στο πλευρό των Pussy Riot
Την συμπαράστασή της στα τρία μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot εξέφρασε η Madonna την Τρίτη, σε συναυλία της που πραγματοποιήθηκε, στο Ολυμπιακό στάδιο της Μόσχας.
Η «βασίλισσα» της Ποπ εμφανίστηκε με «τατουάζ» το όνομα του συγκροτήματος των Pussy Riot στην πλάτη της.
«Ξέρω ότι και εσείς που βρίσκεστε εδώ, σε αυτό το στάδιο, εφόσον έχετε έρθει ως θαυμαστές μου, θα συμφωνείτε ότι αυτές οι κοπέλες έχουν το δικαίωμα να είναι ελεύθερες», είπε από το μικρόφωνο η τραγουδίστρια, ενώ δήλωσε ότι, θεωρεί την πράξη των κοριτσιών θαρραλέα, χωρίς, ωστόσο, να σημαίνει ότι η ίδια δεν σέβεται τη θρησκεία ή τη Ρωσική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η συμπαράσταση της Madonna στο γυναικείο συγκρότημα προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων ενώσεων Ορθοδόξων στη Ρωσία, που μάλιστα ζήτησαν να απαγορευτούν οι συναυλίες της αμερικανίδας τραγουδίστριας στη χώρα τους.
Σημειώνεται ότι οι Pussy Riot κατηγορούνται για την εισβολή σε εκδήλωση σε εκκλησία και την «πανκ προσευχή» κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση τριών ετών στα μέλη του γυναικείου συγκροτήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δικαστής αναμένεται να απαγγείλει την ετυμηγορία του στις 17 Αυγούστου.
ΠΗΓΗ: protothema.gr
——————————————————————
Pussy Riot: «Ζητούμε συγγνώμη. Ήταν ηθικό λάθος»
«Ζητούμε συγγνώμη. Ήταν ηθικό λάθος» είπαν το απόγευμα της Δευτέρας, ώρα κατά τη διάρκεια της δίκης τους τα τρία μέλη του Ρωσικού πανκ-ροκ γκρουπ «Pussy Riot» Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα 22 ετών, Μαρία Αλιόκινα 24 ετών και Γιεκατερίνα Σαμουτσέβιτς 29 ετών, οι οποίες κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό παρακινούμενες από θρησκευτικό μίσος και έχθρα» επειδή τραγούδησαν στίχους κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό της πόλης.
«Η πράξη μας ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Δεν είχαμε καμία πρόθεση να προσβάλουμε τους ανθρώπους. Δεν περιμέναμε ότι η πανκ εμφάνισή μας θα αποτελούσε προσβολή», είπε στην απολογία της η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα.
Την ίδια ώρα βέβαια δε δηλώνουν ένοχες για την πράξη τους αφού η Τολοκονίκοβα δήλωσε ότι «το γεγονός ότι δεν δεχόμαστε ότι είμαστε ένοχες δε σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμες να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Αν κάποιος ένιωσε προσβεβλημένος είμαι έτοιμη να δεχθώ ότι κάναμε ένα ηθικό λάθος».
Είπαν δε ότι αφορμή για την επαναστατική τους πράξη και τη διαμαρτυρία ήταν η υποστήριξη που δέχθηκε ο Βλάντιμιρ Πούτιν από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, «γεγονός που εναντιώνεται στις αξίες του Ρωσικού συντάγματος».
Η 29χρονη Γιεκατερίνα Σαμουτσέβιτς είπε σχετικά ότι «δεν στοχεύσαμε με τους στίχους μας την Ορθοδοξία αλλά την έλλειψη νομιμότητας σε αυτές τις εκλογές. Η πρόσκληση (του Πατριάρχη) να ψηφίσει ο κόσμος τον Πούτιν και να μην πάει στις διαδηλώσεις είναι καθαρή παραβίαση των αξιών ενός κοσμικού κράτους».
Οι τρεις νεαρές που πήγαν στο δικαστήριο με χειροπέδες και οδηγήθηκαν σε κελί με αλεξίσφαιρο γυαλί, αντιμετωπίζουν επταετή ποινή κάθειρξης, κάτι που επιθυμεί οπως φαίνεται κι ο Αρχιεπίσκοπος Σβέβολοντ Τσάπλιν, γνωστός για τη δήλωσή του ότι «η άμβλωση είναι χειρότερη από το Αουσβιτς, γιατί έχουν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε όλους τους παγκόσμιους πολέμους», ο οποίος τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν δίνει συγχώρεση αν δεν υπάρχει μετάνοια».
Το επίμαχο τραγούδι παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και ήταν κριτική εναντίον του Πούτιν και της διαφθοράς εντός των κόλπων της Ρωσική Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ως άκουσμα, πάντως, «έμοιαζε με προσευχή στην Παρθένο, αν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε το συγκρότημα είχε βλάσφημες εκφράσεις», αναφέρει το ρωσικό δίκτυο Russia Today.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, με πολλούς να κατακεραυνώνουν τις «Pussy Riot» και άλλους να τις υποστηρίζουν. Από τους τελευταίους πολλοί είναι οι Ρώσοι πολίτες που έχουν διαδηλώσει υπέρ τους, αλλά και ξένοι καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους όπως τους Faith No More, τους Franz Ferdinand, τον Sting και τους Red Hot Chili Peppers, ενώ σύμφωνα με ρωσικά μέσα αναμένεται κι η Madonna, η οποία θα δώσει συναυλία τον επόμενο μήνα στην Ρωσία, να περάσει το μήνυμά της υπέρ των «Pussy Riot».
ΠΗΓΗ: protothema.gr
——————————————————————
Δίκη «σταλινικού τύπου» καταγγέλλει μέλος των Pussy Riot
Ένα μέλος των Pussy Riot κατήγγειλε μια δίκη «σταλινικού τύπου», η ετυμηγορία στις 17 Αυγούστου.
Η ετυμηγορία στη δίκη των τριών γυναικών του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, οι οποίες δικάζονται για μια «προσευχή» κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που τραγούδησαν σε καθεδρικό ναό, θα ανακοινωθεί στις 17 Αυγούστου, έκανε σήμερα γνωστό η πρόεδρος του δικαστηρίου Χαμοβνιτσένσκι της Μόσχας.
“Η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί στις 17 Αυγούστου στις 15:00», δήλωσε η δικαστής Μαρίνα Σίροβα την επομένη της αγόρευσης του εισαγγελέα που ζήτησε να επιβληθούν στις τρεις κατηγορούμενες ποινές φυλάκισης τριών ετών.
Νωρίτερα σήμερα η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, ένα από τα τρία κατηγορούμενα μέλη των Pussy Riot, κατήγγειλε «μια δίκη σταλινικού τύπου» κατά την απολογία της ενώπιον του δικαστηρίου.
Η δίκη αυτή μοιάζει με αυτές που έκαναν οι «τρόικες της εποχής του Στάλιν», δήλωσε η νεαρή γυναίκα, αναφερόμενη στις τριμελείς ομάδες που την εποχή του σταλινικού τρόμου καταδίκαζαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης σε στρατόπεδα εργασίας ή ακόμη και σε θάνατο με αυθαίρετο και συνοπτικό τρόπο.
“Πρέπει να είμαστε ελεύθερες, όχι πίσω από τα σίδερα», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «έχει δοθεί πολιτική εντολή» να τιμωρηθούν οι Pussy Riot, οι οποίες τραγούδησαν το Φεβρουάριο μια «πανκ προσευχή» στον καθεδρικό ναό του Σωτήρα στη Μόσχα ζητώντας από την Παναγία να απαλλάξει τη Ρωσία από τον Πούτιν.
“Οι Pussy Riot είναι μαθητές και απόγονοι των διαφωνούντων», δήλωσε η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα προσθέτοντας ότι «αυτή η δίκη είναι δίκη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος» της Ρωσίας.
Η διεθνής υποστήριξη προς τις Pussy Riot αυξήθηκε περαιτέρω σήμερα: σε μια επιστολή προς τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο Βερολίνο, 120 βουλευτές της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) εκφράζουν την «ανησυχία» τους για τη δίκη εναντίον των Pussy Riot.
Από την πλευρά της, η καλλιτέχνις Γιόκο Όνο, χήρα του Τζον Λένον, κάλεσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απελευθερώσει τις νεαρές γυναίκες, με μήνυμα που δημοσιοποίησε στο λογαριασμό της στο Twitter.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κομερσάντ», ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς τις Pussy Riot, όπως και ο βρετανός βουλευτής των Εργατικών Ντένις Μακσέιν.
Επίσης χθες το βράδυ, στη διάρκεια συναυλίας στη Μόσχα, η Μαντόνα διαβεβαίωσε πως προσεύχεται για την απελευθέρωση των νεαρών γυναικών.
“Ξέρω πως σε κάθε ιστορία υπάρχουν πολλές πλευρές και σέβομαι την εκκλησία και την κυβέρνηση, όμως πιστεύω ότι αυτά τα τρία κορίτσια, η Μάσα, η Κάτια, η Νάντια, πιστεύω πως έκαναν κάτι θαρραλέο», δήλωσε χθες το βράδυ η Μαντόνα επευφημούμενη από το πλήθος που είχε γεμίσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Μόσχας.
“Προσεύχομαι για την ελευθερία τους», πρόσθεσε.
Η Μαντόνα κατέστησε επίσης σαφές πως πιστεύει ότι οι τρεις γυναίκες έχουν ήδη «πληρώσει το τίμημα» για την πράξη τους, αφού έχουν περάσει πέντε μήνες στη φυλακή μετά τη σύλληψή τους.
“Ξέρω πως όλοι σας εδώ, αν είστε εδώ ως θαυμαστές μου, αισθάνεστε πως έχουν το δικαίωμα να είναι ελεύθερες», τόνισε η διάσημη τραγουδίστρια.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
——————————————————————
Ακολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις ειδήσεις της Χαλκιδικής