«Αγαπούν» τα ροζέ κρασιά καθώς και τα ελαφριά κόκκινα
Είναι νόστιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, και συνήθως εγγράφονται στη μνήμη ως φαγητά «της μαμάς». Φασολάκια, μελιτζάνες, μπριάμ ή γεμιστά, τα λαδερά αποτελούν ιδανική λύση για το τραπέζι του καλοκαιριού, αρκεί να ακολουθήσετε μερικές βασικές συμβουλές ώστε να έχουν τη γεύση που θέλετε.
Γεμιστά
Τα κολοκύθια, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες (προτιμήστε ώριμα λαχανικά, χωρίς χτυπήματα) σας χαρίζουν βιταμίνες C, K, κάλιο, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Η παρουσία του ρυζιού αυξάνει την πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος, μειώνοντας ωστόσο την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Γευστικά, ταιριάζουν ιδιαίτερα με βασιλικό, δεντρολίβανο, θυμάρι, πάπρικα, πιπέρι. Δοκιμάστε τα με κιμά, σταφίδες ή κουκουνάρι.
Μία μερίδα γεμιστά έχει 663 θερμίδες.
Μελιτζάνες
Φαγητό πλούσιο σε καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο_ που σε συνδυασμό με συστατικά του σκόρδου βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης. Επιπλέον, οι μελιτζάνες περιέχουν χλωρογενικά οξέα (αντιοξειδωτικά) και φαινολικές ενώσεις, που σύμφωνα με μελέτες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Ταιριάζουν ιδιαίτερα με βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, φασκόμηλο, πάπρικα.
Αν θέλετε οι μελιτζάνες να απορροφούν τη σάλτσα χωρίς να χάνουν το σχήμα τους, καθαρίστε τις ριγωτά, αφαιρώντας μερικές λωρίδες από τη φλούδα.
Κάθε μερίδα ιμάμ έχει 695 θερμίδες.
Μπριάμ φούρνου
Τα κολοκυθάκια αποτελούν πηγή βιταμινών C, Κ και καλίου. Η κόκκινη πιπεριά είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6 και C, καθώς και σε αντιοξειδωτικά (λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), και η πράσινη σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. (επιπλέον, έχετε και τα οφέλη της μελιτζάνας).
Δοκιμάστε τα κολοκυθάκια με άνηθο, δυόσμο, μάραθο, ρίγανη, κουρκουμά, και τις πιπεριές με βασιλικό, δεντρολίβανο, δυόσμο, πάπρικα.
Προτιμήστε τα μικρά ή μεσαία κολοκυθάκια για το μαγείρεμα και τα μεγάλα για τα γεμιστά. Οι πράσινες στρογγυλές, οι πιπεριές κέρατο και οι πιπεριές Φλωρίνης χρησιμοποιούνται συχνότερα στα λαδερά, ενώ οι υπόλοιπες είναι περισσότερο για χρώμα.
Μία μερίδα μπριάμ έχει 452 θερμίδες.
Φασολάκια
Γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες C και Κ, κάλιο και φυτικές ίνες. Περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, η ελαιουροπεΐνη και φαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου, το λυκοπένιο και διάφορα καροτενοειδή της ντομάτας, η κερκετίνη των κρεμμυδιών. Το ελαιόλαδο το καθιστά πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Αποτελούν ιδανικό συνδυασμό με δυόσμο, θυμάρι, ματζουράνα, σχοινόπρασο, μπαχάρι, πάπρικα, πιπέρι.
Αν προτιμάτε τα φρέσκα φασολάκια από τα κατεψυγμένα, αφαιρέστε τους τις ίνες, ενώ από όσα έχουν φουσκώσει κρατήστε μόνο τους καρπούς.
Μία μερίδα φασολάκια έχει 350 θερμίδες.
Προσοχή στο λάδι
Επιλέγετε παρθένο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ρίχνετε μικρές ποσότητες. Η εποχή κατά την οποία τα λαδερά «κολυμπούσαν» στο λάδι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι διατροφικές ανάγκες έχουν αλλάξει.
Τα λαδερά αγαπούν το κρασί
Αν και η επιλογή του κρασιού είναι απολύτως προσωπική επιλογή, καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα λαδερά αγαπούν το ροζέ. Μπορείτε να τα συνδυάσετε και με ελαφριά κόκκινα κρασιά.
Μυστικά για περισσότερη νοστιμιά
Μη χρησιμοποιείτε πολλή ντομάτα, γιατί «σκεπάζει» τις γεύσεις.
Το τσιγάρισμα των υλικών κάνει το φαγητό πιο βαρύ, όχι πιο νόστιμο. Προτιμήστε το ελαφρύ σοτάρισμα ή μαράνετε το κρεμμύδι σε λίγο νερό ή κρασί.
Τα λαδερά τρώγονται καλύτερα χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Για να είναι νόστιμα, πρέπει στο τέλος του μαγειρέματος να μείνουν με το λάδι τους ή λίγη σάλτσα. Ξεκινήστε, λοιπόν, το μαγείρεμα με λίγο νερό και αν χρειαστεί συμπληρώνετε κι άλλο.
Αν στην κατσαρόλα υπάρχουν πολλά υγρά, ενώ τα λαχανικά είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα, μαγειρέψτε μόνο τη σάλτσα και προσθέστε τα μετά.
Αν το φαγητό, σας βγει με λιγότερο λάδι, προσθέστε αυτό που θέλετε μετά το τέλος του μαγειρέματος.
από tovima.gr