• Αρχική Σελίδα
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

“Bόμβα” από ΣτΕ στο νόμο για τα αυθαίρετα

Από
4 Απριλίου, 2012
Σε Ελλάδα
1
VIEWS
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin

«Πάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων νέας γενιάς που η ανέγερσής τους βεβαιώνεται με «ελαστικούς» τρόπους απόδειξης του χρόνου κατασκευής τους (ιδιωτικά έγγραφα), επαναφέροντας το «ρολόι» στο καθεστώς των προϋποθέσεων νομιμοποίησης προ της 28ης Ιουλίου 2011 (ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4014/2011), έτσι ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής μόνο με αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα.

Την ίδια στιγμή οι δικαστές έβαλαν φραγμούς στις συνεχείς παρατάσεις υποβολής αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ’ αριθμ. 180/2012 απόφασή της (διαδικασία αναστολών) έκρινε ότι με την διαδικασία που ακολουθείται για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Για το λόγο αυτό μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) των κατοίκων του Αμαρουσίου που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι σύμβουλοι Επικρατείας απαγόρευσαν να υποβάλλονται αιτήσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων βάσει δικαιολογητικών πέραν αυτών που προβλέπονται στον αρχικό νόμο 4014/2011.

Παράλληλα, οι δικαστές διέταξαν την διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων εκείνων που έχουν ήδη υποβληθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μεταγενέστερων νόμων 4042/2012 και 4030/2011, που τροποποίησαν τον αρχικό 4014/2011.

Με άλλα λόγια θα συνεχιστεί η επεξεργασία των αιτήσεων εκείνων που στηρίζουν την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής μόνο σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα και όχι σε ιδιωτικά έγγραφα ή βεβαιώσεις.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ το άρθρο 24 του Ν. 4014/2011 (η ισχύς του οποίου άρχισε στις 28.7.2011) προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την απόδειξη του χρόνου ολοκλήρωσης της κατασκευής, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν, οφείλουν να προσκομίζουν «δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες» από τις οποίες να αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής.

Όμως ακολούθησε ο Ν. 4030/2011 (που τροποποίησε τον Ν. 4014/2011) με τον οποίο παρασχέθηκε η δυνατότητα αποδείξεως του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής (εάν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες) και με «ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».

Στη συνέχεια εκδόθηκε από την Βουλή ο Ν. 4042/2012 (τροποποίησε και πάλι το Ν. 4014/2011) με τον οποίο προβλέφθηκε η δυνατότητα απόδειξης του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ακόμη και με «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης υπογραμμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων συνεχώς παρατείνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακόμη, η προθεσμία υποβολής των αναγκαίων δικαιολογητικών παρατάθηκε μέχρι 30.9.2012, ενώ έχει παρασχεθεί η νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος για νέα παράταση των προθεσμιών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δικαστές τους απασχόλησε έντονα το γεγονός ότι οι συνεχείς παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων και η μεγάλη «ελαστικότητα» που επέρχεται για τα αναγκαία εκείνα έγγραφα (πέραν των αρχικών προβλεπομένων με το Ν. 4014/2011) που απαιτούνται για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου, επιτρέπουν καθημερινά την ανέγερση νέων αυθαίρετων μετά την 28η Ιουλίου 2011, δηλαδή μετά την εφαρμογή του Ν. 4014/2011.

Επίσης, τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε ακόμη ότι από τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να μετατραπεί σε ένα «νόμιμο» και μόνιμο εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων αυθαιρέτων σε βάρος του δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και επικαλούνται ότι θίγονται με το Ν. 4014/2011 που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «πράσινου ταμείου».

Για να θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον τους (νομιμοποίηση κατάθεσης αίτησης στο ΣτΕ) επικαλούνται το ενδιαφέρον τους για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του, το ενδιαφέρον του για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος ανάπτυξης της χώρας κ.λπ.

ΠΗΓΗ: nooz.gr

Tags: ΑυθαίρεταΝομιμοποίηση αυθαιρέτων
Προηγούμενο

Αντρας αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος

Επόμενο

Σοκ με πετρέλαιο θέρμανσης 1,40 ευρώ…

ΣχετικάΆρθρα

Ελλάδα

Αυθαιρετήστε για τα αυθαίρετα

27 Απριλίου, 2013
Ελλάδα

Οριστική νομιμοποίηση για μικρές αυθαιρεσίες

11 Μαρτίου, 2013
Ελλάδα

Παράταση για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων

15 Ιανουαρίου, 2013
Επόμενο

Σοκ με πετρέλαιο θέρμανσης 1,40 ευρώ...

Πόσα χρωστάει το ελληνικό κράτος στους ιδιώτες

Please login to join discussion
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Ακολουθήστε μας

  • 4.7k Fans
  • 680 Followers
  • 497 Followers
halkidiki all
Ακουστικά Κέντρα Κασάπογλου Χαλκιδική
zero web & graphics
coronavirus

Προτεινόμενα

Featured

Λαγονήσι Βουρβουρού: Είτε με λιακάδα, είτε με συννεφιά, η ομορφιά της είναι ανεπανάληπτη (βίντεο)

28 Ιανουαρίου, 2021
Featured

Κλειστά σχολεία και τμήματα σήμερα στη Χαλκιδική (λίστα)

28 Ιανουαρίου, 2021
Featured

Χαλκιδική: Πέταξε την κάνναβη για να γλιτώσει όμως την βρήκαν οι αστυνομικοί

27 Ιανουαρίου, 2021
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Κάνοντας εγραφή στην ιστοσελίδα μας, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης που μπορείτε να βρείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης.
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.