Συσκότισε και δεν αποσαφήνισε τίποτε, η εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το 2009, τις ευθύνες των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Αδιάφορη η κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της εξεταστικής, δεν δικαιώνει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες «κάθαρσης» καθώς οδηγούν απλώς σε κομματικά πορίσματα «δικαίωσης» που αμφισβητούνται εκατέρωθεν, ενώ ποτέ δεν προσωποποιείται η ευθύνη.
Ίσως η πλέον ενδεικτική περίπτωση, είναι αυτή της εξεταστικής επιτροπής για τη διόγκωση του ελλείμματος, όπου το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε πόρισμα με το οποίο θεωρεί ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα τεχνητής διόγκωσης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανασίου , ο οποίος από την πλευρά του τις διαψεύδει.
Η ΝΔ, οποία απείχε από την εξεταστική επιτροπή, αμφισβητεί το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, «καταγγέλλει τις ανεκδιήγητες πρακτικές του» και δηλώνει ότι «αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει στη σύσταση μιας και μόνον Εξεταστικής, που θα διερευνήσει το πώς έσυραν τη χώρα στο μνημόνιο».
Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, απαντά στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «θέλει να το μετατρέψει σε πεδίο μικροκομματικής διαμάχης» τη Βουλή και να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της.
Ο ΛΑΟΣ (Α. Πλεύρης) δηλώνει ότι αμφισβητεί το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν δικαιώνεται ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου ούτε η κυβέρνηση Καραμανλή και δηλώνει ότι συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή, προκειμένου να είναι ενήμερη για όσα συζητούνται και να καταγραφεί επισήμως η αντίθεσή της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Παπαδημούλης) καταγγέλλει πως «μια ακόμη εξεταστική επιτροπή οδηγήθηκε σε φιάσκο. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για όλα τη ΝΔ, η απούσα ΝΔ λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και ότι θα εξετάσει το θέμα στο μέλλον», ενώ είναι «συνυπεύθυνοι και για το έλλειμμα του 2009 και για το μαγείρεμα των στοιχείων. Για τους πρώτους 9 μήνες η ΝΔ και για τους 3 τελευταίους το ΠΑΣΟΚ.»
Η ΔΗΣΥ (Δ. Ζαφειριάδης) χαρακτηρίζει τη διαδικασία της εξεταστικής «παρωδία που μόνο στόχο είχε τη συγκάλυψη».
Αναλυτικότερα:
Το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ
Στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«- Δεν διαπιστώθηκε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών που ανέλαβε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκα ότι αυτή αποτύπωσε με μεθοδολογικά ορθό τρόπο τα πραγματικά στοιχεία του ελλείμματος σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΟΛ 951.
– Δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες στην εφαρμογή της προβλεπόμενης μεθοδολογίας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, για τον υπολογισμό του ελλείμματος.
– Δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες κατά την ένταξη 17 φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, από τις 21 που εξετάστηκαν, στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.
– Δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες κατά τον συνυπολογισμό των χρεών των νοσοκομείων4 και των ελλειμμάτων των ΟΚΑ5κατά την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος.
– Δεν διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ6, αντίθετα κατέστη σαφές ότι για πρώτη φορά τα εθνικά στατιστικά μας στοιχεία αξιολογήθηκαν και παρήχθησαν υπό το καθεστώς πλήρους επαγγελματικής ανεξαρτησίας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας του αρμόδιου εθνικού φορέα και έγιναν αντικείμενο συσκέψεων και συνεργασίας όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, δηλαδή της ΕΛΣΤΑΤ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού για πρώτη φορά εκπρόσωποί τους κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Οικονομικών.
Αναφορικά η καταγγελία Κοντοπυράκη στην παρούσα Επιτροπή, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως ότι ο κ.Ascoli, στέλεχος της Eurostat, τον ενημέρωσε πως ο τότε Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε στο Λουξεμβούργο στις 18 – 19 Οκτωβρίου 2009 στο πλαίσιο των Συμβουλίων Eurogroup – Ecofin την απομάκρυνσή του και ότι είχε αποφασιστεί να είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος», διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον επικεφαλής της Eurostat Ράντερμάχερ.
Αναφορικά με την λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες που οφειλόταν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις των μελών του με τον Πρόεδρο της Αρχής, οι οποίες όμως δεν αφορούσαν τα στατιστικά στοιχεία και την ακολουθούμενη μεθοδολογία, καθώς, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, ουδέποτε αυτά είχαν τεθεί σε αμφισβήτηση στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και ορθώς, αφού η συλλογή, η αξιολόγηση και η επεξεργασία τους ήταν αντικείμενο των υπηρεσιών και όχι του Διοικητικού Συμβουλίου».
Η ΝΔ
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε:
«Ο κ. Βενιζέλος οφείλει, σήμερα, να απολογηθεί για αυτά που διέπραξε η Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Οι βουλευτές του στη, δήθεν, “Εξεταστική”, δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει, από την αρχή, η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή.
Αγνόησαν το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, που ζητούσε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ και υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν. Αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ – μελών που οι ίδιοι διόρισαν – για την αυθαιρεσία που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αγνόησαν αδιάσειστα στοιχεία, όπως οι αποκαλύψεις για μυστική αλληλογραφία του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ.
Αγνόησαν ευρωπαϊκά κείμενα, που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική. Αγνόησαν το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια.
Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν – και δικαιούνται – να μάθουν όλη την αλήθεια».
Το ΠΑΣΟΚ
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχολίασε:
«Προκαλεί λύπη, η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Προκαλεί λύπη, ότι το τόσο σοβαρό θέμα της αξιοπιστίας των στοιχείων και του κύρους της χώρας, η Νέα Δημοκρατία θέλει να το μετατρέψει σε πεδίο μικροκομματικής διαμάχης. Προκαλεί λύπη, να αμφισβητεί μια μείζονα διαδικασία της Βουλής, την οποία επιδεικτικά αγνόησε και από την οποία απείχε. Είναι απογοητευτικό να μην έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την οικονομική κρίση. Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί. Δεν αντέχει να παρακολουθεί άλλο στείρες κομματικές αντιδικίες γύρω από την κατανομή της ευθύνης του παρελθόντος».
Ο ΛΑΟΣ
Στο συμπερασματικό κείμενο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ στην εξεταστική επιτροπή, Αθ. Πλεύρης, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η εξεταστική επιτροπή λόγω των προβλημάτων που αναπτύχθηκαν στις εισαγωγικές παρατηρήσεις και συγκεκριμένα της απουσίας του συνόλου σχεδόν των κομμάτων και της απουσίας των μαρτύρων Υπουργών από την πλευρά της Ν.Δ. αλλά και της κυριαρχίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, σε συνδυασμό με το στενό και σε προεκλογική περίοδο χρονική περίοδο, δεν βοηθά στην άντληση ασφαλών συμπερασμάτων. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην υπήρχε σύνταξη πορίσματος και απλώς συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού για μία επόμενη επιτροπή που θα διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους η πατρίδα μας έφτασε στη χρεοκοπία.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. επέλεξε να παραμείνει στην επιτροπή παρά την απουσία των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης διότι επιδιώκει στη σύνταξη του πορίσματος να καταγραφεί και η μειοψηφία που αφορά στην ευθύνη της διακυβέρνησης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η οποία δεν θα αναδειχθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από τις αγορές και στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό δεν πρέπει να αναζητηθούν στο στενό χρονικό πλαίσιο του 2009. Ο δικομματισμός για περίπου τριάντα χρόνια κυβέρνησε με πανίσχυρες πλειοψηφίες την πατρίδα μας».
από eklogika.gr