Σταμάτης Κραουνάκης & Ξανθίππη Καραθανάση στο Mέγαρο Mουσικής Θεσσαλονίκης “με θέα στο Θερμαϊκό”

Νέα Μουδανιά Events

Ήταν δύσκολος ο χειμώνας που πέρασε. Χιονιάς, χαμηλές θερμοκρασίες συν η οικονομική κρίση που τη νιώσαμε για καλά. Όμως ο Σταμάτης Κραουνάκης μάλλον δεν μετάνιωσε που πήρε την απόφαση να αφήσει την Αθήνα.

Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr
Είδε και έμαθε πολλά, όπως λέει, πίνοντας τον καφέ του, πριν να μπει στο στούντιο για τις τελευταίες προετοιμασίες των δύο συναυλιών που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Με θέα το Θερμαϊκό».
«Είδα μία Ελλάδα όρθια, στα συγκαλά της. Η επαρχία δεν έχει φθείρει την ψυχή της. Μπορεί να ήρθαν τα ΕΣΠΑ, οι επιδοτήσεις, αλλά κάτι έκαναν οι άνθρωποι. Δεν έκαναν λαμογιές, έστω πολλές λαμογιές, για να ’μαστε εντάξει». Τα έλεγε με τα τραγούδια του από χρόνια. Κάτι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα. Ενοχλούσε με τους στίχους του, τους στίχους που επέλεγε να μελοποιήσει, χτυπούσε καμπανάκια και επιβεβαιώθηκε. «Έλεγα να μην κάνουμε τους Ολυμπιακούς και με έλεγαν ανθέλληνα. Έβαλα τα αντιμνημονιακά και τα αντιεοκικά στους ‘Αχαρνής’ του ΚΘΒΕ και ξεσηκώθηκε όλο το σύστημα των πανεπιστημιακών να μας λέει λαϊκιστές. Ούτε δύο χρόνια δεν πέρασαν από τότε. Όμως αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι ο λαός αργεί να καταλάβει. Αργεί, αλλά, όταν το κάνει, γίνεται πολύ μάγκας».
Η καθημερινότητα που πληγώνει
Καθ’ οδόν προς το στούντιο της Μητροπόλεως βλέπει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα σχολιάζει. «Το μαγαζί γράφει απ’ έξω πλιάτσικο», λέει για την Ελλάδα, όπου οι διαρρήξεις στα μουσεία επαναλαμβάνονται σε ανησυχητικό ρυθμό, και σκέφτεται τα νέα παιδιά, «γιατί αυτό με πονάει. Τα παιδιά που δεν θα μπουν εύκολα στη στέρηση έτσι που τα μεγάλωσε η ελληνική οικογένεια».
Όμως διατηρεί την αισιοδοξία του, αφού, όπου πήγε, γνώρισε «ψυχές όρθιες», όπως τις χαρακτηρίζει, αν και φεύγοντας από την Αθήνα αγνοούσε τι θα αντιμετώπιζε, αλλά και πώς θα τον αντιμετώπιζαν.
«Το φοβόμουν», παραδέχεται, «αλλά ένιωθα ότι θα είναι ένας σκληρός χειμώνας και οι άνθρωποι έξω από την πρωτεύουσα δεν έχουν καμία προσφερόμενη φλόγα». Έτσι έλαβε μία γενναία απόφαση. Πήρε το «55», φρόντισε να διατηρήσει χαμηλές τιμές εισόδου και με τους μουσικούς του και την τραγουδίστρια Ελευθερία Πάτση μπήκε σε κλαμπ και συναυλιακούς χώρους, για να μοιραστεί μαζί με το κοινό τη δική του αλήθεια. «Εάν θέλει να συστήσει κανείς τον Κραουνάκη, μία σύνοψή του δηλαδή, αυτό θα έδινε. Και θεώρησα ότι, εφόσον είμαι εγώ αυτός που φέρνει το αίσθημα, πρέπει να συμπεριφερθώ σαν να είμαι στο σπίτι μου», σημειώνει και γελά, καθώς θυμάται τις πολλές στιγμές που ένιωσε το κοινό να γίνεται μια μεγάλη, δική του παρέα.
Προετοιμάζοντας τις συναυλίες
Στο στούντιο πίνει τον καφέ που πήρε σε πλαστικό ποτήρι και περιμένει την επίσημη καλεσμένη του στις τελευταίες δύο συναυλίες που θα δώσει. Η Ξανθίππη Καραθανάση κατεβαίνει τις σκάλες, τον αγκαλιάζει, γίνεται μαθήτρια προσεκτική δίπλα του. «Την ήξερα ως τραγουδίστρια και ήθελα, αφού με τιμά το Μέγαρο, να έχω μαζί μου το ζωντανό μύθο της ψυχής του μακεδονίτικου τραγουδιού».
Τρία τραγούδια δικά του θα ερμηνεύσει η Ξανθίππη Καραθανάση συν ένα δημοτικό. Επιλογή όχι συμπτωματική. Διάλεξε τραγούδια που έχει γράψει στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που του έχει κάνει πολλά δώρα, όπως λέει, και θέλει να της το ανταποδώσει. Πέρα από τα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ή την κοσμοσυρροή στις εμφανίσεις του, «τη βράβευση του αισθήματος», θυμάται μία άλλη στιγμή: «Ξέρεις τι είναι να είσαι μόνος στις 4 το πρωί ξημερώματα Χριστουγέννων στην υγρή Τσιμισκή και να σου λένε χρόνια πολλά Σταμάτη;».
Η πρόβα ολοκληρώνεται και ο Σταμάτης Κραουνάκης σχολιάζει: «Ήταν αποκαλυπτική η Καραθανάση. Μου άνοιξε πληγή. Έχει μεγάλα κοιτάσματα χρυσού μέσα της και θέλω να κάνω κάτι με τη φωνή της. Συγκινήθηκα πολύ μαζί της και νομίζω πως θα είναι μεγάλο δώρο για όλους μας η εμφάνισή της».
Την ώρα της πρόβας
Ο ηλικιωμένος κύριος παρακολουθούσε την πρόβα της Ξανθίππης Καραθανάση για τη συναυλία που θα έδινε στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου. Όταν τελείωσε, την πλησίασε, της έσφιξε το χέρι και της είπε μερικές κουβέντες. «Δεν τον αναγνώρισα. Μετά ένας μουσικός μου λέει: Ήταν ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος σας έδωσε τα συγχαρητήριά του λέγοντας πως έχετε φωνή αηδονιού». Μπορεί ο διάσημος μαέστρος να την είχε πρωτακούσει τότε, αλλά αυτή η έξοχη ερμηνεύτρια των δημοτικών τραγουδιών είναι πασίγνωστη στην Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες. Όμως τώρα η κ. Καραθανάση κάνει ένα βήμα σε έναν μουσικό χώρο που αγνοούσε, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Σταμάτη Κραουνάκη να ερμηνεύσει τρία δικά του τραγούδια στις συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής.
Το παραδέχεται και η ίδια λέγοντας: «Δεν έχω σχέση με αυτό το χώρο και ντρέπομαι που το λέω, αλλά αγνοούσα μεγάλο μέρος της δουλειάς του». Το είχε γνωρίσει, όταν ο συνθέτης βρέθηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στα Νέα Μουδανιά, όπου εδώ και χρόνια ζει η Ξανθίππη Καραθανάση. «Αγαπηθήκαμε, μόλις γνωριστήκαμε, και το λέω μπροστά του και ίσως δεν θα έπρεπε, αλλά είδα τη γλύκα στα μάτια του και στα μάτια φαίνεται η ψυχή του ανθρώπου».
Οι εκμυστηρεύσεις έγιναν στο στούντιο της Θεσσαλονίκης, όπου έκαναν τις δοκιμές ενόψει των συναυλιών, με την Ξανθίππη Καραθανάση να ξεδιπλώνει τον όγκο της φωνής της και την ομάδα των νέων μουσικών να την παρακολουθεί στον τρόπο που ανακάλυψε, για να δώσει νέα πνοή σε πολύ γνωστά και δύσκολα τραγούδια του συνθέτη.
«Την ώρα που έρχεσαι σε γενεσιουργή σύγκρουση με απόλυτη αυθεντικότητα οφείλεις να παρακολουθήσεις πώς τινάζεται το νερό από την πηγή», προσθέτει ο Σταμάτης Κραουνάκης, που λέει ακόμη πως μέλημά του είναι πώς να μπει το νερό στο αυλάκι, για να φτάσει στο κοινό.
Και αμέσως η κ. Καραθανάση του δίνει τη δική της απάντηση: «Η πηγή είσαι εσύ, εσύ μου έδωσες το έναυσμα, για να δώσω αυτά που έδωσα».
Και ήταν συγκλονιστικά. Όχι μόνο για το εύρος της φωνής ή άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά διότι η Ξανθίππη Καραθανάση σκάβοντας πίσω από τους στίχους ανακάλυψε το αίσθημά τους, το έκανε δικό της, για να το μεταγγίσει στις ψυχές του κόσμου που θα την ακούσει.
Οι συναυλίες
Οι συναυλίες του Σταμάτη Κραουνάκη με επίσημη καλεσμένη την Ξανθίππη Καραθανάση, την Ελευθερία Πάτση στο τραγούδι, το συγκρότημα «Banda di Stelle» και το σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα θα δοθούν στις 16 και 17 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής. Έναρξη 9 μ.μ., τιμές εισιτηρίων 10, 20 και 30 ευρώ. Τα βίντεο και οι προβολές είναι του Κώστα Αυγέρη, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.
Στις 14 Μαρτίου, στις 4 -9 μ.μ. ο Κραουνάκης θα καθοδηγήσει όσους δηλώσουν συμμετοχή σε μία άσκηση αυτοσχεδιαστικής μελοποίησης κειμένου. Πληροφορίες στο www.tch.gr.
ΠΗΓΗ: makthes.gr

Βίντεο από kulturosupa.gr

Νέα Μουδανιά Events

Exit mobile version