Στις 9 Μαρτίου ανοίγει η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, παρουσία του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. του ΦΚΘ, Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Εϊπίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Φέτος ήταν ίσως η πιο δύσκολη χρονιά. Νομίζω ότι τα καταφέραμε. Εξασφαλίσαμε μια πολύ καλή επιλογή από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι είχαμε περίπου 1.700 καταθέσεις ταινιών από όλη την υφήλιο. Υπάρχει μια ανοδική πορεία στη συμμετοχή του κοινού όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και θα μας δώσει το έναυσμα και τον ενθουσιασμό να συνεχίσουμε ακάθεκτοι άσχετα με τις συνθήκες, οικονομικές και μη. Πλέον το φεστιβάλ κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης”.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου

Ο διευθυντής του ΦΚΘ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνικά ντοκιμαντέρ, επισημαίνοντας ότι “αγγίζουν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων και το κάνουν με τρόπο εντυπωσιακό. “Θέλουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ να αποτελεί για τον Έλληνα ντοκιμαντερίστα το πιο χρήσιμο βήμα επικοινωνίας με το κοινό, με τους ομότεχνούς του, με τους επαγγελματίες του χώρου”, πρόσθεσε.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ ανέρχεται στα 700.000 ευρώ, εκ των οποίων 400.000 καλύπτονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, 100.000 από το πρόγραμμα MEDIA, 43.000 από την ΕΡΤ 10.000 από τον ΕΟΤ και 15.000 από την Aegean σε εισιτήρια. Το υπόλοιπο ποσό, των 132.000 ευρώ, αναμένεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. “Προσπαθούμε να μην επιβαρύνουμε τον εθνικό προϋπολογισμό, να διατηρήσουμε την ποιότητα και το κύρος του Φεστιβάλ, να μην προδώσουμε τις προσδοκίες του κοινού και σε καμία περίπτωση να μην διακινδυνεύσουμε τη συνέχιση μιας ιστορίας 53 ετών”, είπε ο διευθυντής του ΦΚΘ.

Επέτειος απελευθέρωσης

Αναφερόμενος στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Εϊπίδης επεσήμανε: “Το Φεστιβάλ θα συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή της πόλης και με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Πρόταση του Φεστιβάλ είναι η ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, η οποία θα βοηθήσει ουσιαστικά την κινηματογραφική παιδεία. Η Ταινιοθήκη θα λειτουργεί όλο το χρόνο στον Παύλο Ζάννα. Έχουν εξασφαλιστεί 1.500 ταινίες, ο κορμός της ταινιοθήκης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για βιβλιοθήκη. Αυτή τη στιγμή είναι όλα σε επίπεδο προγραμματισμού, σε συνεργασία και με Δήμο Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να λειτουργήσει το φθινόπωρο με τη νέα κινηματογραφική σεζόν”.

Καινοτομία

Στη φετινή διοργάνωση, εγκαινιάζεται συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης παρουσιάζοντας την πρώτη εφαρμογή του Φεστιβάλ για κινητό τηλέφωνο, η οποία παρέχεται δωρεάν. Μέσα απ’ αυτήν ο χρήστης μπορεί να δει το σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ και να λάβει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο.

Παρουσιάζοντας το Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε ταυτόχρονη μετάδοση, ο κ. Εϊπίδης επεσήμανε ότι «οι ταινίες της ζώνης των 8.30 στο Ολύμπιον θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Στο Ολύμπιον, από 9 έως 18 Μαρτίου

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να παρουσιάσει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.

Ταινία έναρξης

Το “Indignados”, το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Τόνι Γκάτλιφ που θα ανοίξει το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της συμπρωτεύουσας, αναφέρεται στο κίνημα των αγανακτισμένων. Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ του Στεφάν Εσέλ “Αγανακτήστε!”, και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Γκάτλιφ αναδεικνύει το αβέβαιο ευρωπαϊκό πεπρωμένο με οδηγό μια Αφρικανή μετανάστρια που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Σημαντικοί δημιουργοί

Η φετινή διοργάνωση αναδεικνύει δυο σημαντικούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που προβάλλουν μέσα από το έργο τους όψεις της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Ο πολυβραβευμένος εκπρόσωπος του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ, Εγιάλ Σιβάν, και ο Έλληνας της διασποράς, Ελληνογάλλος ντοκιμαντερίστας ’γγελος Αμπάζογλου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους.

Εγχώρια ντοκιμαντέρ

Μετανάστευση, κρίση, αστικό τοπίο, ανεργία, σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος, πολιτικές εξελίξεις και ιστορική μνήμη, κυριαρχούν στα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Περισσότερες από 75 ελληνικές ταινίες, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα, αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

Αγορά Το τμήμα της Αγοράς φέτος καινοτομεί με τον Πρακτικό οδηγό για ντοκιμαντερίστες. Ποια βήματα ακολουθεί ένας σκηνοθέτης για μια αποτελεσματική παρουσίαση της δουλειάς του σε ένα Φεστιβάλ; Πόσο καθοριστικό είναι το πρώτο 10λέπτο ενός ντοκιμαντέρ για την τελική του επιλογή; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν στις ημίωρες συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, στην αίθουσα “Excelsior” του Electra Palace (17.30-18.00).

Έκθεση Παράλληλα, η φωτογραφική έκθεση “Urban Survivors” – σε συνδιοργάνωση με τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”- φέρνει στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις ανά τον κόσμο. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 11 έως τις 18 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).

από naftemporiki.gr

Exit mobile version