Υποχωρεί στα αιτήματα των διαδηλωτών
Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν κανονικά τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2012, υπόσχεται τώρα το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, όπως αναφέρουν πολιτικοί. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο υποχώρησε στα αιτήματα των διαδηλωτών –χωρίς να τα ικανοποιήσει στο σύνολό τους– που κατακλύζουν για άλλη μία ημέρα την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Οι διαδηλωτές απορρίπτουν σθεναρά τις προτάσεις και εξακολουθούν να ζητούν, όπως κάνουν εδώ και μέρες, άμεση πολιτειακή αλλαγή.
Όπως είπαν σε δημοσιογράφους δύο τουλάχιστον από τους πολιτικούς που συμμετείχαν σε πολύωρη σύσκεψη με το Συμβούλιο, η κυβερνούσα αρχή συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας εντός των ημερών και σε ταχύτερη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Πάντως στη σύσκεψη δεν μετείχαν όλα τα κόμματα από τα δεκάδες που σκοπεύουν να κατέλθουν στις προσεχείς εκλογές, πάντως πήραν μέρος οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που θεωρείται ότι θα κερδίσουν.
Οι προγραμματισμένες για τις 28 Νοεμβρίου βουλευτικές εκλογές θα γίνουν κανονικά, είπε το Συμβούλιο.
Επιπλέον, το Συμβούλιο αποδέχτηκε την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης του Εσάμ Σαράφ που είχε υποβληθεί από την Κυριακή αλλά δεν είχε γίνει εξαρχής δεκτή. Ακόμη δέχτηκε να απελευθερώσει τους κρατούμενους που συνελήφθησαν από το Σάββατο.
Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ένα από τα πειστικότερα αιτήματα των διαδηλωτών, το Συμβούλιο υπόσχεται να παραδώσει την εξουσία του σε κυβέρνηση ως την 1η Ιουλίου 2012.
Αρχικά, οι προεδρικές εκλογές είχαν προγραμματιστεί μάλλον αόριστα για το τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013, σχεδόν δύο χρόνια μετά την επανάσταση που προκάλεσε την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Το χρονοδιάγραμμα προκαλούσε έντονη δυσαρέσκεια στους Αιγύπτιους που επιθυμούν μία ταχύτερη αλλά πάντως ομαλή μετάβαση από το σημερινό ημιστρατιωτικό καθεστώς, οι κεφαλές του οποίου κατείχαν τις θέσεις του και επί Μουμπάρακ.
Σε διάγγελμα που μεταδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής του Συμβουλίου, στρατάρχης Χουσεΐν Ταντάουι, υπογράμμισε ότι βασικό μέλημα του Στρατιωτικού Συμβουλίου είναι η εξασφάλιση της ομαλότητας στη χώρα μετά την πτώση του προέδρου Μουμπάρακ.
Αφού επισήμανε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης και την παραμονή μέχρι το σχηματισμό νέας, τόνισε ότι το Συμβούλιο ενδιαφέρεται για το καλό της χώρας και όχι για το ποιος θα είναι πρόεδρος.
Ο στρατός θα εγκαταλείψει την εξουσία και να επιστρέψει στα κανονικά του καθήκοντα αν ο λαός το ζητούσε αυτό σε δημοψήφισμα, είπε ο Ταντάουι για να διευκρινίσει ότι «ο στρατός δεν επιθυμεί να ασκήσει την εξουσία».
Πρόσθεσε δε ότι δώσαμε ένα οδικό χάρτη για την μετάβαση –οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν το πρώτο μισό του 2012, είπε–, προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις τόνισε ο 77χρονος στρατιωτικός για να προσθέσει ότι το έργο του Συμβουλίου δεν ήταν εύκολο: «όσο πλησιάζαμε στις εκλογές, η ένταση αύξανε», επισήμανε.
Επέρριψε δε ευθύνες σε αόρατα κέντρα που σπέρνουν την ένταση στη χώρα αλλά και στα μέσα ενημέρωσης «γιατί είναι εύκολο να μιλάς» αλλά η κατάσταση επί τους εδάφους είναι διαφορετική.
Παράλληλα επέμεινε στο ότι η ένταση στη χώρα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία καθώς χάθηκαν επενδύσεις και προκλήθηκαν προβλήματα στην οικονομική ζωή.
Άμεση αλλαγή ζητούν οι διαδηλωτές
Παραταύτα, η είδηση της παραίτησης δεν έγινε αποδεκτή από τους χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ οι οποίοι απαιτούν ανοιχτά την αποχώρηση του επικεφαλής του Συμβουλίου, στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι, και επί 20 χρόνια υπουργό Άμυνας.
«Δεν φεύγουμε εμείς, να φύγει αυτός», φωνάζουν αψηφώντας τα δακρυγόνα και τυην καταστολή. Επιμένουν ότι το Συμβούλιο πρέπει να παραδώσει αμέσως όλη την εξουσία την οποία ασκεί από τις 11 Φεβρουαρίου, μετά την πτώση του Μουμπάρακ.
Ακτιβιστές στην Αίγυπτο καλούσαν σε μαζικές διαδηλώσεις, μετά την ολονύχτια αντιπαράθεση τη Δευτέρα. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στη μαζική διαδήλωση φοβούμενοι «μήπως οδηγήσει το λαό σε νέες αιματηρές συγκρούσεις με ομάδες που επιδιώκουν την κλιμάκωση της έντασης». Ζητούν όμως να αποδοθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες των «φρικτών εγκλημάτων» και να «σταματήσει την αιματοχυσία».
Από το Σάββατο, οπότε ξέσπασαν σφοδρότατες συγκρούσεις με την αστυνομία, το στρατό και, όπως καταγγέλλουν διαδηλωτές, παρακρατικούς, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36 διαδηλωτές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 2000. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι τους χτυπούν με πλαστικές σφαίρες και, σε πολλές περιπτώσεις, πραγματικά πυρά.
Αφορμή υπήρξε η πρόταση του κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο γενικά θεωρούνταν ότι ήταν κάτω από την επιρροή του Στρατιωτικού Συμβουλίου, να προστατευτεί ο στρατός από τον έλεγχο των εκλεγμένων πολιτικών.
* Αν και το επίκεντρο των διαδηλώσεων, κινητοποιήσεις μικρότερης κλίμακας έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως στην Αλεξάνδρεια περίπου 7.000 έχουν συγκεντρωθεί έξω από κτίριο στρατιωτικής διοίκησης.