• Αρχική Σελίδα
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Οι τροφές που θέλουν… «μέτρο»

Από
Δεκέμβριος 18, 2011
Σε Υγεία
2
VIEWS
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin

Λουκάνικα με πατάτες τηγανητές, αναψυκτικό και μετά γλυκό για επιδόρπιο: μοιάζει με το τέλειο γευστικά γεύμα, αλλά ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να το τρώμε όσο συχνά θέλουμε. Γιατί;

Από μικρά παιδιά γνωρίζουμε πως αν καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρια και καθαρά, ντόπια, ανεπεξέργαστα κρέατα, θα μπορέσουμε να σβήσουμε πολλά κεράκια στην τούρτα μας – κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Από την άλλη, όμως, μας κυνηγούν οι πειρασμοί τους οποίους μεγαλώσαμε μαθαίνοντας να αποφεύγουμε. Όσο νόστιμες κι αν είναι κάποιες τροφές κι όσο κι αν θα θέλαμε να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας, οι ειδικοί συστήνουν να τις καταναλώνουμε συγκρατημένα και με μέτρο, έτσι ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Τηγανητές πατάτες: ένας νόστιμος, τηγανητός κίνδυνος

Όταν οι τροφές ψήνονται ή τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν τοξίνες, μια εκ των οποίων είναι και η ακρυλαμίδη. Η χημική αυτή ουσία δημιουργείται όταν τροφές που περιέχουν άμυλο τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες και σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων, όταν περνάει συστηματικά στον οργανισμό μας. Σε διάφορες αναλύσεις μάλιστα που έχουν γίνει από το αμερικάνικο Center for Science in the Public Interest σε πατατάκια ή πατάτες από fast food ή εστιατόρια, βρέθηκε ότι η ακρυλαμίδη σε μια μεγάλη μερίδα ξεπερνούσε 300 φορές το επιτρεπτό όριο. Συν του ότι όλες οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την «κακή» LDL χοληστερίνη και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον τηγανητό αυτό πειρασμό και να περιορίζεστε «τσιμπώντας» μερικές πατάτες ή πατατάκια από τους άλλους, από το να καταναλώνετε ολόκληρη μερίδα.

Αναψυκτικά: δροσιστικά αλλά παχυντικά

Ένα μέσο κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, 150 θερμίδες, 30 με 55 mg καφεΐνης και διάφορα τεχνητά χρώματα και συντηρητικά. Όσα μάλιστα είναι διαίτης, περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ανθυγιεινές και επιμένουν να αντιμετωπίζουμε τα αναψυκτικά γι’ αυτό που είναι: γλυκό σε υγρή μορφή. Με την ίδια λογική που δεν σας επιτρέπει να τρώτε προφιτερόλ και πάστες καθημερινά, πρέπει να αντιμετωπίζετε και τα αναψυκτικά στη ζωή σας, καταναλώνοντάς τα μια στο τόσο και όχι σε καθημερινή βάση, αν θέλετε να μείνετε μακριά από τους κινδύνους που εγκυμονούν, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, τερηδόνα κ.ά.

Ντόνατς: ο γλυκός πειρασμός

Σίγουρα είναι ένα από τα πιο νόστιμα και απολαυστικά γλυκά, η… γλύκα του, όμως, δεν είναι αρκετή για να αγνοήσουμε τα αρνητικά του χαρακτηριστικά. Το αγαπημένο σνακ όλων των αστυνομικών στις ταινίες φαίνεται να μην είναι τίποτα παραπάνω από επεξεργασμένη ζάχαρη και αλεύρι, τεχνητές γεύσεις και μερικώς υδρογονωμένο λάδι, το οποίο περιέχει τρανς λιπαρά, ενώ δεν έχει καθόλου θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την κατάσταση. Γι’ αυτό και κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι το «πιο υγιεινό πράγμα στα ντόνατς, είναι η τρύπα που έχουν στη μέση».

Συσκευασμένα κέικ και μπισκότα: το πάρτι των τρανς λιπαρών

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όλα τα συσκευασμένα ψητά γλυκά, όπως τα κέικ και τα μπισκότα κι αυτό που τα κατατάσσει στην κατηγορία των τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε τρανς λιπαρά οξέα και άλλα πρόσθετα συστατικά, όπως συντηρητικά, σιρόπι, τεχνητές γεύσεις και χρωστικά. Στην πραγματικότητα τα μαζικής κατανάλωσης κέικ και τα παρόμοια ζαχαρώδη παρασκευάσματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν τα περισσότερα τρανς και συνήθως παρασκευάζονται με υδρογονωμένα έλαια. Αν δεν είστε έτοιμοι να αποχωριστείτε το κέικ ή το μπισκότο σας με τον πρωινό καφέ, προτιμήστε να το προμηθευτείτε από τον φούρνο της γειτονιάς ή να τα φτιάξετε μόνοι σας.

Χοτ ντογκ και επεξεργασμένα κρέατα: απαγορευμένη… αγάπη

Λουκάνικα, μπέικον, πεπερόνι, ζαμπόν… Όσο κι αν πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να τρεφόμαστε μόνο με αυτά για πάντα και να είμαστε ευτυχισμένοι, δυστυχώς η πραγματικότητα μας προσγειώνει άτσαλα. Ο λόγος είναι ότι οι παραπάνω τροφές περιέχουν ένα συστατικό, το νιτρώδες νάτριο, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν έχει καμία θέση στη διατροφή μας. Σύμφωνα, μάλιστα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθήθηκαν 200 χιλιάδες άνθρωποι για 7 χρόνια, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τις πιο επεξεργασμένες τροφές (όπως χοτ ντογκ και λουκάνικα), παρουσίασαν 67% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερες ή καθόλου επεξεργασμένες τροφές από κρέας.

Τρόφιμα σε κονσέρβα: μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα

Αν και είναι το τελευταίο πράγμα που θα περιμένατε να πάθετε ανοίγοντας μια κονσέρβα προκειμένου να μην μαγειρέψετε, πράγματι οι κονσέρβες ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιμότητα των αντρών. Ο λόγος είναι η χημική ουσία βισφενόλη Α, την οποία συναντούμε σε κονσέρβες και διάφορες συσκευασίες και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όσοι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδά της στον οργανισμό τους, φανερώνουν αντίστοιχα μειωμένα ποσοστά σπερματοζωαρίων μέχρι και 23%, όπως και βλάβες στο DNA του σπέρματός τους. Ακόμη, στις κονσέρβες και σε διάφορα υλικά συσκευασίας τροφίμων, χρησιμοποιούνται συνθετικές ορμόνες, οι οποίες εισέρχονται στις λειτουργίες του οργανισμού διαταράσσοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του. Μια κονσέρβα στο τόσο, δεν πρόκειται φυσικά να σας κάνει κακό, η συστηματική κατανάλωσή της, όμως, ενδεχομένως να έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Google NewsΑκολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις
ειδήσεις της Χαλκιδικής

Προηγούμενο

Θεσσαλονίκη: τον Απρίλιο στους δρόμους το απορριμματοφόρο που καίει τηγανέλαιο

Επόμενο

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 1ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ

ΣχετικάΆρθρα

Πολιτικά

Κορωνοϊός – Γεωργαντάς: Πιθανότατα μέσα στο Μάιο θα σταματήσουν τα SMS για τις μετακινήσεις

Απρίλιος 20, 2021
Ελλάδα

Πέθανε ο βιομήχανος Κυριάκος Φιλίππου του ομίλου ΦΑΓΕ

Απρίλιος 20, 2021
Υγεία

Κορωνοϊός: Αρνητικοί για το «άνοιγμα» των μετακινήσεων το Πάσχα οι Σαρηγιάννης – Γιαμαρέλλου

Απρίλιος 20, 2021
Επόμενο

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 1ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ

ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ;

Please login to join discussion
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Ακολουθήστε μας

  • 6.2k Fans
  • 680 Followers
  • 538 Followers
halkidiki all
Ακουστικά Κέντρα Κασάπογλου Χαλκιδική
zero web & graphics
coronavirus

Προτεινόμενα

Featured

Ανάσταση στις 21:00 – Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Απρίλιος 20, 2021
Featured

Επίσκεψη Απ. Πάνα στο Δασαρχείο Αρναίας

Απρίλιος 20, 2021
Featured

Εθελοντική Αιμοδοσία στη Ν. Ποτίδαια

Απρίλιος 20, 2021
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Κάνοντας εγραφή στην ιστοσελίδα μας, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης που μπορείτε να βρείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης.
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.