Διαμαντοπούλου: Ξεκινά η εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ
Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ ψηφίσθηκε και θα εφαρμοστεί, δήλωσε χτές η υπουργός Παιδείας, που πρόσθεσε πως είναι ανοιχτή στο διάλογο με τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές. Από σήμερα, ημέρα δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο.
Είμαστε αποφασισμένοι στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και είναι «ύβρις προς το ελληνικό κοινοβούλιο να έρχονται ομάδες με προτάσεις για αλλαγές», ξεκαθάρισε σήμερα η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με 50 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο νόμο.
Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι είναι ανοικτή στην επικοινωνία με τα πανεπιστήμια. «Είμαι στη διάθεση κάθε Συγκλήτου, φοιτητικού συλλόγου που θα με προσκαλέσει, για ουσιαστικό πολιτισμένο διάλογο, για το μέλλον των ιδρυμάτων για να υπάρξουν όποιες διευκρινίσεις είναι αναγκαίες για να πάμε σε όσο γίνεται πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου.
Όπως είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, ο νέος νόμος δημοσιεύεται αύριο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προχωράει κανονικά η εφαρμογή του ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να αναλάβουν πλήρως τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων. Η πρώτη φάση εφαρμογής ξεκινάει τον Οκτώβριο.
Αυτό σημαίνει ότι από αύριο το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται και τυπικά. «Τα ΑΕΙ δεν είναι χώροι που μπαινοβγαίνει η αστυνομία, έχουν τους δικούς τους κανόνες. Εαν αποφασίσει κατάληψη μικρός αριθμός, τότε το ίδιο το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει ποινές σε όσους προκαλούν» είπε σχετικά η κυρία Διαμαντοπούλου.
«Θέλω να υπογραμμίσω οτι το πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι άσυλο. Η ίδια η κοινότητα πρέπει αποδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μειοψηφίες που αποφασίζουν το μέλλον όλων. Αυτές είναι επιλογές που έχουν κόστος και όφελος» είπε.
«Η υλοποίηση του νόμου είναι μεγάλη ευθύνη που επωμίζονται όλοι: η κυβέρνηση η ακαδημαϊκή κοινότητα» είπε η υπουργός Παιδείας. «Είμαι πεπεισμένη ότι σ´αυτή την πορεία παρά τις ενστάσεις που τις ακούμε και λαμβάνουμε υπόψη υπάρχει απώτερο συμφέρον που είναι οι σπουδές των παιδιών μας και τίποτα δεν μπαίνει πάνω απ´ αυτό» πρόσθεσε.
Για την έκκληση εκεχειρίας που απηύθυνε χθες στην κυρία Διαμαντοπούλου ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Δεν αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο ή θεσμική σύγκρουση με κανέναν. Ο καθένας μας έχει εντολή από ελληνικό λαό, κανείς δεν εκφράζει εαυτό του. Γι αυτό είμαι στη διάθεση κάθε πανεπιστημίου για να δούμε καλύτερο τρόπο εφαρμογής να δούμε δυσκολίες και να τις ξεπεράσουμε, να δούμε τις ιδιαιτερότητες του νόμου κλπ. Δέχομαι λευκή σημαία, αλλά αυτό παραπέμπει σε πόλεμο που δεν έχουμε».
Δήλωσε ακόμη ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα.
‘Η καταλήψεις ή εξεταστική
«Οι καταλήψεις είναι μορφή πάλης, η ανώτατη μορφή πάλης. Όμως όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί έτσι έχει ένα κόστος. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει πια εκπτώσεις. Δεν είναι πια αυτά αποδεκτά από κοινωνία. Ο,τι επιλέγει ο καθείς θα πρέπει να υπάρχει το κόστος, όπως το αναλαμβάνουν όλοι. Είναι επιλογές. Είμαστε αποφασισμένοι. Πάνω απ´όλα είναι η εκπαίδευση, αν δεν γίνουν αυτά τα μαθήματα θα γίνουν σε άλλο χρόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου.
«Το εξάμηνο πρέπει να αρχίσει τον Οκτώβριο, αν όχι πάμε στα Χριστούγεννα κι αν δεν φτάσει κι αυτό, χάνεται εξάμηνο», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.
Επανέλαβε ακόμα, ότι ο νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Και ότι «η νομοθεσία για τα ΑΕΙ είναι ριζική αλλαγή που αλλάζει πολλά και ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα». «Κατανοώ ότι δεν υπάρχει σε βάθος ενημέρωση» είπε η υπουργός Παιδείας. «Κατανοώ την ανάγκη διευκρινίσεων συγχύσεων και να δοθούν με απόλυτη ευκρίνεια οι απαντήσεις», πρόσθεσε η κυρία Διαμαντοπούλου.
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε γι’ αυτό το σκοπό στην δημοσιότητα σήμερα 50 «ερωτήσεις-απαντήσεις» σχετικά με την διοίκηση, τα θέματα που αφορούν καθηγητές, φοιτητές κλπ. Όπως είπε η υπουργός θα σταλούν και σε όλα τα πανεπιστήμια, κάτι που πολλοί πρυτάνεις μπορεί να εκλάβουν ως ειρωνεία, με το δεδομένο ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για το νέο Νόμο και μάλιστα έχουν στην κατοχή τους και εκθέσεις νομικών και συνταγματολόγων επί του περιεχομένου του.
«Στο δημόσιο διάλογο υπάρχουν και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε παρανοήσεις» επανέλαβε, σήμερα, η κυρία Διαμαντοπούλου. «Έτσι διευκρινίζω απολύτως» είπε, «πως είναι ψέμα οτι σταματά η δημόσια χρηματοδότηση. Είναι ψέμα οτι σταματά η διανομή συγγραμμάτων που εξακολουθούν να δίδονται και επιπλέον οι καθηγητές αναρτούν στο διαδίκτυο σημειώσεων και από 2013-14 θα είναι ανηρτημένα και όλα τα συγγράμματα. Είναι ψέμα οτι θα πάνε όλα τα ΑΕΙ σε υποχρεωτικές τριετείς σπουδές. Διατηρείται η διάρκεια σπουδών σε όλα, και τα πανεπιστήμια όταν κρίνουν κάνουν», είπε η υπουργός.
Επίσης, πρόσθεσε, «είναι ψέμα οτι θα υπάρχουν δίδακτρα σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Θα ισχύει ότι και σήμερα για τα μεταπτυχιακά. Είναι ψέμα οτι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την έρευνα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σχετικό πλαίσιο και θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο τους επόμενους μήνες».
Για την σίτιση και στέγαση των φοιτητών η υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι δεν είναι αλήθεια ότι καταργούνται, όπως λέγεται, και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη των Πανεπιστημίων η κατάσταση τους σήμερα».
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr