Η άνοια… καπνίζει!

Είστε κοντά 50 και το κάπνισμα αποτελεί αγαπημένη σας συνήθεια; Καλύτερα να το σκεφθείτε διπλά, πριν ξανανάψετε τσιγάρο καθώς έρευνες αναφέρουν, πως η άνοια «προτιμά» τους μεσήλικες καπνιστές…

Λόγους για να κόψετε το κάπνισμα, σίγουρα έχετε πολλούς και καθώς η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι πλέον γεγονός και στη χώρα μας, με τα υψηλά πρόστιμα να απειλούν τους απείθαρχους, σίγουρα θα το ξανασκεφθείτε πριν αναζητήσετε το πακέτο με τα τσιγάρα σας. Σήμερα, θα σας δώσουμε και άλλον έναν λόγο για να κόψετε οριστικά το κάπνισμα. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αναφερόμαστε στα αποτελέσματα της έρευνας, που αποκάλυψε, πως οι μεσήλικες καπνιστές είναι κατά κύριο λόγο τα αγαπημένα «θύματα» της γεροντικής άνοιας.

Το πρόβλημα…

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry» της Βρετανίας, οι καπνιστές ηλικίας 46-70 ετών, έχουν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια από όσους δεν καπνίζουν. Στην ίδια «ευπαθή» κατηγορία τάσσονται και όσοι πάσχουν από διαβήτη ή έχουν υψηλή πίεση, οι οποίοι αποτελούν και αυτοί με την σειρά τους εύκολα «θύματα» της άνοιας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, ενισχύει και μία άλλη εξίσου σημαντική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια μιας έμπειρης ομάδας επιστημόνων και πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή του νοσοκομείου «Johns Hopkins» της Βαλτιμόρης.

Η έρευνα κατέδειξε, μετά από προσεκτική μελέτη «δείγματος» 11.151 ασθενών-άνδρες και γυναίκες-που νοσηλεύθηκαν σε αυτό το διάστημα στη διάσημη κλινική, πως εμφανή συμπτώματα άνοιας εμφάνισαν κυρίως όλοι όσοι ήταν καπνιστές ή υπέφεραν από ασθένειες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

…και η λύση!

Οι επιστήμονες συμφωνούν, πως η καλύτερη αντιμετώπιση απέναντι στη λαίλαπα της άνοιας είναι η πνευματική άσκηση καθώς και το κόψιμο του καπνίσματος. Οι άνθρωποι, δεν θα πρέπει να περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν, προκειμένου να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές και συμπληρώνουν, πως οι ασκήσεις που «γυμνάζουν» το μυαλό και το κρατούν σε εγρήγορση (όπως π.χ. τα σταυρόλεξα, το Sudoku, το διάβασμα κ.α.) σε συνδυασμό με το κόψιμο του καπνίσματος, μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα προλαμβάνοντας ή έστω καθυστερώντας σημαντικά τη γεροντική άνοια.

Συνοψίζοντας, αναφέρουν, πως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως «γερή καρδιά, σημαίνει και γερό μυαλό», γεγονός που δίνει έναν ακόμη σοβαρό λόγο στους καπνιστές να σβήσουν μία για πάντα το τσιγάρο στο τασάκι…

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Exit mobile version