Τώρα το καλοκαίρι, η συντήρηση των τροφίμων είναι πιο δύσκολη και πιο απαιτητική. Αποφύγετε τις καλοκαιρινές τροφικές δηλητηριάσεις με μερικές απλές συμβουλές που θα γλιτώσουν εσάς και την οικογένειά σας από… τρεχάματα!
Αισθήσεις
Σε κάθε αγορά μας, χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας που σχεδόν ποτέ δεν κάνουν λάθος. Όσφρηση, όραση, αφή και γεύση επιστρατεύονται όπου και όπως μπορούμε, για να ελέγξουμε την οσμή, την εμφάνιση και την υφή των προϊόντων που αγοράζουμε. Οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό, θα πρέπει να μας οδηγεί στην απόρριψη της αγοράς. Καλύτερα να προτιμήσουμε μια εναλλακτική λύση παρά να κινδυνεύσει η υγεία μας.
Καθαριότητα
Πλένουμε διεξοδικά τα τρόφιμά μας, τα αποθηκεύουμε σε καλά πλυμένα δοχεία, τα διατηρούμε σε καθαρά ράφια του ψυγείου, των ντουλαπιών και των ραφιών μας και φροντίζουμε πριν και μετά το κάθε γεύμα μας να πλένουμε διεξοδικά τα χέρια μας και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για την προετοιμασία της τροφής.
Συντήρηση
Οι κανόνες συντήρησης των τροφίμων είναι συγκεκριμένοι και ποτέ δεν πρέπει να τους αγνοούμε. Μετά το άνοιγμα των κατεψυγμένων προϊόντων, φυλάσσουμε αμέσως ότι δεν χρησιμοποιήσαμε στην κατάψυξη, δεν βάζουμε ζεστό φαγητό ποτέ στο ψυγείο, οι συσκευασίες που ανοίχτηκαν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν μπαίνουν στο ψυγείο, ενώ εάν κάποιο κατεψυγμένο προϊόν έχει πάγο στο εσωτερικό του, δεν το καταναλώνουμε.
Μαγείρεμα
Αποφεύγουμε τα ωμά θαλασσινά και μαγειρεύουμε καλά την τροφή μας πριν την καταναλώσουμε. Το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι πρέπει να είναι καλοψημένα και τα αυγά μας ποτέ ωμά. Οι σάλτσες μας που βάζουμε στο μαρινάρισμα δεν ξαναχρησιμοποιούνται εάν έχουν ακουμπήσει ωμό κρέας ενώ το έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό πετιέται εάν έμεινε για πάνω από δύο ώρες έξω από το ψυγείο.
Καλό καλοκαίρι και… προσοχή λοιπόν!
ΠΗΓΗ: www.livesmart.gr