Βράσιμο ή καλό πλύσιµο των λαχανικών και αφαίρεση τηςφλοίδας: αυτάσυστήνουν οιέλληνες επιστήµονες, καθώς η επιδηµία που έχει ξεσπάσει στηΓερµανία εξελίσσεται σε µυστήριο. «Μέχρι να εντοπιστεί η πραγµατική πηγή µόλυνσης, µόνον εικασίες µπορούµε να κάνουµε. Πάντως, το λογικό επιστηµονικόσενάριο είναι ότι, δεδοµένου πως το συγκεκριµένο µικρόβιο βρίσκεται στο στοµάχι της αγελάδας, ευθύνεται η κοπριά που χρησιµοποιείται στις καλλιέργειες», λέειστα «ΝΕΑ» οπρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίµων Γιώργος Νυχάς.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, πραγµατοποιούνται δειγµατοληπτικοί έλεγχοι και στο νερό (π.χ. κανάλια ποτίσµατος) καθώς επίσης σε χωράφια της Ισπανίας. Τηνίδια ώρα, διευρύνεται η λίστατων φυτικών προϊόντωνπου µπορεί να είναι µολυσµένα.
Στο µεταξύ,οι έλληνες ειδικοί έχουν αφαιρέσει από τηλίστα των επικίνδυνων τροφών το κρέας, υποθέτοντας ότιέχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι.
Αποδεικτικό στοιχείο αποτελεί και το ιστορικό των ασθενών, οι οποίοι στηνπλειονότητάτους είχαν καταναλώσει οπωροκηπευτικά.
Παρ’ όλα αυτά, όπως παραδέχεται ο κ. Νυχάς, εντοπίζεται πρόβληµα επικοινωνίας µεταξύ των γερµανικών Αρχών, ενώσε ό,τι αφορά την εισαγωγή τροφίµων επισηµαίνει ότι «δεν µπορεί µία χώρα να προχωρήσει ανεξέλεγκτα σε περιορισµούς, ενοχοποιώντας αυθαίρετα προϊόντα».
Σκοτάδι, κάθε µέρα πιο πυκνό, καλύπτει τα αίτια της µαζικής διατροφικής µόλυνσης που πλήττει την Ευρώπητις τελευταίες εβδοµάδες. Οσο όµωςοι ειδικοί αδυνατούν να διαγνώσουν την πηγή της µόλυνσης ή για ποιον λόγο έλαβε διαστάσεις επιδηµίας, τα κρούσµατα αυξάνονται µεπρωτοφανείς ρυθµούς και προκαλούν πανικό.
Οπως ανακοίνωσαν χθες ευρωπαίοι αξιωµατούχοι υγείας, άλλοι365 άνθρωποι προσβλήθηκαν από το εντεροαιµορραγικό βακτήριο E. coli, αριθµός που ξεπερνά τις εκτιµήσεις τους.Παράλληλα, εξαιρετικάµεγάλος κρίνεται και οαριθµός των ασθενών που έχουν ήδη προσβληθεί από το σπάνιο στέλεχος του βακτηρίου και έχουν στηνπορεία αναπτύξει το αιµολυτικόουραιµικό σύνδροµο (ΑΟΣ), το οποίο προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στα νεφρά, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόµη και θάνατο. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας,κάθε χρόνο στη Γερµανία καταγράφονται το πολύ50 – 60 περιπτώσεις ΑΟΣ, µε συνολικό ποσοστό θνησιµότητας 5%. Ωστόσο, έως χθες, µόνο στη Γερµανία –την καρδιά του προβλήµατος – από τοεπικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου είχαν προσβληθεί περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι και, σύµφωνα µε το γερµανικό ινστιτούτο ΡόµπερτΚοχ, 470 ασθενείς παρουσίαζαν αιµολυτικό ουραιµικό σύνδροµο· αριθµοί πρωτάκουστοι για τα δεδοµένα της σύγχρονης Ιατρικής, τονίζουνοι ειδικοί. ∆εδοµένου µάλιστα ότιτο συγκεκριµένο σύνδροµο εκδηλώνεται µόλις στο 10% των περιπτώσεων µόλυνσης από το κατά ταάλλα κοινό βακτήριο E. coli,υποθέτουν πως τα κρούσµατα ίσως είναι πολύ περισσότερα.
«Είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές ασυµπτωµατικές περιπτώσεις, τις οποίες να αγνοούµε», παρατηρεί ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήµιο της Ανατολικής Αγγλίας. «∆εν αποκλείεται επίσης να έχει δηµιουργηθεί κάποιου είδους γενετική τροποποίησηστο συγκεκριµένο στέλεχος.
Τα αποτελέσµατα εκατοντάδων εξετάσεων συγκλίνουν πως όσοι νόσησαν είχαν καταναλώσει νωπά λαχανικά – αγγούρια, ντοµάτες ή µαρούλι – κυρίως στη Βόρεια Γερµανία.
Χθες, ακόµη ένα θανατηφόρο κρούσµα, ύποπτο για µόλυνση µε το βακτήριο E.coli, καταγράφηκε στη Γαλλία. Ο 47χρονοςάνδρας πέθανε λίγες ώρες αφότουέφαγε σάντουιτς µε ζαµπόν, βούτυρο, σαλάτα και ντοµάτα, το οποίο αγόρασε από µία µπρασερί.
Στο ερώτηµα γιατί τα περισσότερα κρούσµατα αφορούν γυναίκες, οι ειδικοί δίνουν δύο πιθανές ερµηνείες. Αφενός επειδή τα φρέσκα λαχανικά βρίσκονται συνήθως στο καθηµερινό µενού των γυναικών και αφετέρου διότι αυτές ασχολούνται περισσότερο µε τη µαγειρική.
ΠΗΓΗ: www.madata.gr