Τη στιγμή που οι ιαπωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι η ραδιενέργεια στη θάλασσα διασκορπίζεται ή διαλύεται, οι αναλύσεις της Greenpeace αποδεικνύουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, έως και 50 φορές πάνω από τα αποδεκτά όρια στα φύκια, βασικό είδος διατροφής των Ιαπώνων.
Τον τελευταίο μήνα, ειδικοί της Greenpeace συνέλεξαν δείγματα θαλάσσιων οργανισμών, όπως ψάρια, όστρακα και φύκια, από την ξηρά κατά μήκος της ακτής της Φουκουσίμα και στη θάλασσα, σε περιοχές εκτός των 12 μιλίων που αποτελούν τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας. Οι αναλύσεις των δειγμάτων από διαπιστευμένα εργαστήρια στη Γαλλία και το Βέλγιο, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου της Greenpeace στο Τόκιο, έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου και ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού καισίου.
«Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι υψηλά επίπεδα ραδιενεργούς ρύπανσης ανιχνεύονται στη θάλασσα ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα», δήλωσε ο Jan Vande Putte, ειδικός της Greenpeace σε θέματα ραδιενέργειας. «Παρά τους ισχυρισμούς των ιαπωνικών αρχών, οι κίνδυνοι από τη ραδιενέργεια δε μειώνονται με το διασκορπισμό ή τη διάλυση των ραδιενεργών υλικών, αντίθετα αυτά συσσωρεύονται στους θαλάσσιους οργανισμούς. Οι συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου σε φύκια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς φανερώνουν την έκταση της ραδιενεργούς ρύπανσης κατά μήκος της ακτής, αλλά και επειδή πολλά είδη φυκιών καταναλώνονται ευρέως στην Ιαπωνία», συνέχισε ο Vande Putte.
Στα περισσότερα δείγματα ψαριών και οστράκων που συλλέχθηκαν από τη Greenpeace, ανιχνεύθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα από τα επιτρεπτά όρια για τα τρόφιμα. Παράλληλα, οι ψαράδες στην περιοχή ενδεχομένως εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς τα δίχτυα τους έχουν έρθει σε επαφή με ραδιενεργά ιζήματα από το βυθό, υλικά όπως τα σκοινιά στα σκάφη τους απορροφούν τη ραδιενέργεια, και τα ψάρια και τα φύκια στην περιοχή έχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
Η Greenpeace ζητάει από την ιαπωνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος αναλύσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, να δημοσιεύσει όλα τα αποτελέσματα για τη ραδιενεργό ρύπανση, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του πληθυσμού και να μεριμνήσει για την καταβολή αποζημιώσεων.
ΠΗΓΗ: www.greenpeace.org