Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Χαλκιδικής
Σε ισχύ τίθεται το Σάββατο 22 Αυγούστου 2026 απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και κάθε είδους τροχοφόρων σε συγκεκριμένες δασικές περιοχές της Χαλκιδικής.
Η απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής λαμβάνεται λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας βρίσκεται στο 3.
Το μέτρο θα ισχύσει από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και αφορά περιοχές στους Δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη.
Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία
Η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις και δασικούς δρόμους των τριών Δήμων.
Δήμος Κασσάνδρας
Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας η απαγόρευση αφορά:
την περιοχή «Κορυφογραμμή», από το Κασσανδρινό έως την Αγία Παρασκευή, την περιοχή «Αράπης», την περιοχή «Χαλκοβούνι» της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου.
Δήμος Σιθωνίας
Στη χερσόνησο της Σιθωνίας το μέτρο εφαρμόζεται στην κορυφογραμμή Δραγουνδέλι, στο τμήμα από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό έως τη Συκιά.
Δήμος Αριστοτέλη
Στον Δήμο Αριστοτέλη η απαγόρευση αφορά τις περιοχές:
από Κομίτσα έως Ουρανούπολη, Τσάμια Στρατονίκης, Φυσώκα, Σκοπευτήριο Στρατωνίου.
Έλεγχοι στις εισόδους των δασικών δρόμων
Για την εφαρμογή της απόφασης θα πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου των δασικών δρόμων, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όσοι εντοπίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της απαγόρευσης θα καλούνται να απομακρυνθούν.
Εξαίρεση προβλέπεται για τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις δράσεις πυροπροστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Έκκληση για συμμόρφωση από κατοίκους και επισκέπτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής καλεί κατοίκους και επισκέπτες να τηρήσουν αυστηρά την απαγόρευση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
Η λήψη προληπτικών μέτρων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε ημέρες αυξημένου κινδύνου, καθώς στόχος είναι να περιοριστεί η πιθανότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.
Η προστασία των δασών αφορά παράλληλα την ανθρώπινη ζωή, το φυσικό περιβάλλον, τα δασικά οικοσυστήματα και τις δημόσιες υποδομές και περιουσίες.
Πρόστιμο 300 ευρώ για τους παραβάτες
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι σχεδιάζουν να κινηθούν στις συγκεκριμένες περιοχές.
Η παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας επισύρει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Η απαγόρευση με μία ματιά Ημέρα: Σάββατο 22 Αυγούστου 2026 Ώρες: 08:00 – 20:00 Μέτρο: Απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων Περιοχές: Δήμοι Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη Αιτία: Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς – δείκτης επικινδυνότητας 3 Πρόστιμο: 300 ευρώ Εξαίρεση: Εθελοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στις δράσεις πυροπροστασίας
Οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από τις αρμόδιες αρχές και να αποφεύγουν την είσοδο στις απαγορευμένες δασικές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του μέτρου.