Featured

Χαλκιδική: Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

By admin

August 13, 2026

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί σε συγκεκριμένες δασικές περιοχές της Χαλκιδικής, καθώς οι καιρικές και πυρομετεωρολογικές συνθήκες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς.

Η απόφαση αφορά περιοχές στους Δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου και ελήφθη από τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Κουφίδη, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας.

Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής, με στόχο τον περιορισμό της ανθρώπινης παρουσίας σε ευαίσθητες δασικές εκτάσεις και την ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Ποιες περιοχές της Χαλκιδικής αφορά η απαγόρευση

Η απαγόρευση δεν αφορά το σύνολο των περιοχών των τεσσάρων Δήμων, αλλά συγκεκριμένες δασικές ζώνες και δασικούς δρόμους.

Δήμος Κασσάνδρας

Στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας το μέτρο αφορά:

την περιοχή «Κορυφογραμμή», από το Κασσανδρινό έως την Αγία Παρασκευή, την περιοχή «Αράπης», την περιοχή «Χαλκοβούνι» στην Τοπική Κοινότητα Παλιουρίου.

Δήμος Σιθωνίας

Στη Σιθωνία η απαγόρευση αφορά την κορυφογραμμή Δραγουνδέλι, από την περιοχή του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού μέχρι και τη Συκιά.

Δήμος Αριστοτέλη

Στον Δήμο Αριστοτέλη περιλαμβάνονται οι περιοχές:

Κομίτσα έως Ουρανούπολη, Τσάμια Στρατονίκης, Φυσώκα, Σκοπευτήριο Στρατωνίου.

Δήμος Πολυγύρου

Στον Δήμο Πολυγύρου η απαγόρευση αφορά τον ορεινό όγκο του Χολομώντα, και συγκεκριμένα τις αναδασώσεις στην περιοχή Βραστάμων, καθώς και την περιοχή ευθύνης του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη.

Έλεγχοι στις εισόδους των δασικών δρόμων

Για την τήρηση της απόφασης θα πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου των δασικών δρόμων, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, προβλέπεται η απομάκρυνση όσων εντοπίζονται στις συγκεκριμένες δασικές περιοχές κατά τη διάρκεια ισχύος της απαγόρευσης.

Εξαίρεση αποτελούν τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις δράσεις πυροπροστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Πρόστιμο 300 ευρώ για τους παραβάτες

Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν κάτοικοι και επισκέπτες της Χαλκιδικής, καθώς η παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν το κοινό να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγει την είσοδο στις περιοχές όπου ισχύει το μέτρο.

Στόχος είναι να περιοριστεί κάθε πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς από ανθρώπινη δραστηριότητα και να προστατευθούν τόσο οι δασικές εκτάσεις όσο και η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια περιουσία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Χαλκιδική

Το μέτρο λαμβάνεται σε μια ημέρα κατά την οποία η Χαλκιδική βρίσκεται στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4), σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, για την ίδια ημέρα προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 5 – Κατάσταση Συναγερμού, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Η κατηγορία 4 χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλή», ενώ η κατηγορία 5 αντιστοιχεί σε κατάσταση συναγερμού. Ο ημερήσιος χάρτης αποτελεί εργαλείο πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας και δεν σημαίνει ότι θα εκδηλωθεί υποχρεωτικά πυρκαγιά σε μια περιοχή.

Έκκληση για αυξημένη προσοχή

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής απευθύνει έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες να τηρήσουν αυστηρά την απαγόρευση και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η συνεργασία όλων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους αυξημένου κινδύνου, καθώς η πρόληψη και η αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά αποτελούν βασικά μέτρα για την προστασία των δασών και των κατοικημένων περιοχών.

Οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται καθημερινά από τις αρμόδιες αρχές για την εξέλιξη του κινδύνου πυρκαγιάς και τυχόν νέα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή.