«Πλέον πρέπει να είσαι νόμιμος σε όλα. Μετά όσα έγιναν στη Χαλκιδική έχουν ξεχωρίσει οι καλοί επαγγελματίες». Ιδιοκτήτης λούνα παρκ, «λουναπαρκατζής» όπως αυτοαποκαλούνται στο σινάφι τους, είδε αυτό το καλοκαίρι να χάνονται οι δουλειές του, μετά όσα έγιναν με το θάνατο του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή στο Πευκοχώρι. Πολλά παιγνίδια δεν στήθηκαν ποτέ, άλλα που στήθηκαν δεν λειτούργησαν, καθώς οι μηχανικοί δεν εμφανίστηκαν να επιβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλή, σε άλλα λούνα παρκ δήμοι δήλωσαν αδυναμία ελέγχου επικαλούμενοι έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ τελευταία ακόμη και τα αδειοδοτημένα δεν λειτουργούν καθώς αποσύρθηκαν όλες οι πιστοποιήσεις. Μιλώντας στη Voria.gr, παρ’ ότι έντονα πιεσμένος οικονομικά, θεωρεί ότι πλέον θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι στον χώρο τους.
Ο αγώνας που έχει ξεκινήσει ο πατέρας του 19χρονου ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσους ευθύνονται για τον θάνατο του γιου του αλλά και τις συνθήκες λειτουργίας του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, είναι αλήθεια ότι εκτός της επιτάχυνσης της δικαστικής έρευνας είχε παρενέργειες. Λίγοι δήμοι, όπως και λιγότεροι ιδιοκτήτες λούνα παρκ τόλμησαν να θέσουν σε λειτουργία τα παιγνίδια. Ο πέλεκυς του ελέγχου ήταν πιο αισθητός από ποτέ σε όλη την Ελλάδα και οι αποκαλύψεις για ατασθαλίες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι διαδέχτηκαν η μία την άλλη. Έτσι σε όλη τη χώρα δεν λειτούργησε σχεδόν κανένα λούνα παρκ. Και δεν είναι τυχαίο ότι λόγω των αποκαλύψεων γεννήθηκαν αρκετές εισαγγελικές έρευνες για τις συνθήκες λειτουργίας λούνα παρκ που ήταν παράνομα.
«Γιατί για όλα όσα γίνονται κανένας δεν ρώτησε τι συμβαίνει με τους δήμους που δίνουν τις άδειες; Έπρεπε να γίνει ατύχημα;» Ο ίδιος ιδιοκτήτης κάνει λόγο για «σκοτεινές διαδρομές», όπως τις χαρακτήρισε που ενδεχομένως να ακολουθούν κάποιοι για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους, ανεξάρτητα αν πληρούν τις προϋποθέσεις ή όχι και ρίχνει το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το θολό τοπίο των πιστοποιήσεων
Μπορεί το καλοκαίρι τα λούνα παρκ να μην λειτούργησαν υπό τον φόβο του ελέγχου των αρμόδιων αρχών, οι οποίες έδειξαν πρωτοφανή αντανακλαστικά και κινητοποιήθηκαν μετά το τραγικό δυστύχημα, όμως οι εξελίξεις στην έρευνα για το θάνατο του 19χρονου είχε παρενέργειες και στη μετέπειτα λειτουργία και πιστοποίηση των παιγνιδιών. Συγκεκριμένα με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου αφαιρέθηκε η άδεια από τον πιστοποιημένο φορέα (εταιρία) που είχε εγκρίνει τη λειτουργία του συγκεκριμένου παιγνιδιού τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα αποφασίστηκε να αποσυρθούν όλες οι πιστοποιήσεις που είχαν δοθεί το προηγούμενο διάστημα σε άλλα παιγνίδια.
«Ιδιοκτήτης ο οποίος είχε στημένα 22 έργα που ήταν αδειοδοτημένα κανονικά, του είπε η αστυνομία ότι πρέπει να βγάλει πάλι άδειες», μετέφερε στη Voria.gr άλλος ιδιοκτήτης λούνα παρκ, ο οποίος ανέφερε ότι τα δικά του παιγνίδια δεν είναι ούτε ιδιοκατασκευές ούτε πατέντες, αλλά αδειοδοτημένα κανονικά με πιστοποιήσεις μέχρι και των κατασκευαστικών εταιριών. Η επιβολή των κυρώσεων στον έναν εκ των δύο πιστοποιημένων φορέων όπως υποστηρίζουν ιδιοκτήτες οδήγησε στον τετραπλασιασμό των τιμών για την πιστοποίηση, αλλά και στη δυσκολία να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες επειδή ο ένας φορέας μόνος του αδυνατεί να ανταπεξέλθει. «Μας είπαν να κατεβάσουμε τα παιγνίδια στην Αττική, να τα στήσουμε εκεί για να ελεγχθούν. Αν χρειαστεί να δώσουμε τόσα χρήματα για τη μεταφορά δεν υπάρχει λόγος να λειτουργήσουμε», είπαν. Βέβαια είναι σε εξέλιξη διαδικασία αδειοδότησης και άλλων φορέων πιστοποίησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν όψει των Χριστουγέννων. «Τους είπαμε πως μπορεί να έρθει η μητρική εταιρία πιστοποίησης των παιγνιδιών και μας είπαν ότι θέλουν μόνον ελληνικό φορέα» συμπλήρωσε ιδιοκτήτης που βιώνει το πρόβλημα.
Όπως μεταφέρουν διαχειριστές παιγνιδιών αλλά και ολόκληρων εγκαταστάσεων λούνα παρκ «το πρόβλημα που δημιουργήθηκε το προκαλούν λίγοι. Κάνουν αυτοσχέδια παιγνίδια και πατέντες», ανέφεραν. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα αυτό που είπε στη Voria.gr ένας ιδιοκτήτης. «Το κομμάτι που είδα στο Πευκοχώρι ήταν ιδιοκατασκευή, πατέντα. Το αυτοσχέδιο μηχάνημα είναι έγκλημα πρέπει να το καταλάβουν όλοι», επιρρίπτοντας ευθύνες και στους φορείς που τα έχουν πιστοποιήσει. Πάντως και αυτοί οι ιδιοκτήτες έχουν πάρει άδειες καταθέτοντας απλώς δηλώσεις ασφαλούς εγκατάστασης.
Πηγή: voria.gr