Featured

«Ο δρόμος της Ελιάς και των Θησαυρών της Χαλκιδικής»

By admin

October 16, 2024

Η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας «LOCAL TOUR» του Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014 – 2020 (Υπομέτρο 19.3 CLLD LEADER)», διοργανώνει ένα διήμερο πρόγραμμα επισκέψεων με τίτλο «Ο δρόμος της Ελιάς και των Θησαυρών της Χαλκιδικής», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2024. Η ανωτέρω ενέργεια προκύπτει από τη Δράση Β.5 του Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο «Δικτύωση» και συγκεκριμένα την Ενέργεια Β.5.1 με τίτλο «Επισκέψεις για την ανταλλαγή καλών πρακτικών» και έχει ως στόχο να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι εταίροι και οι συμμετέχοντες, να παρουσιάσουν τις πρακτικές που ακολουθούν και να ενημερωθούν για πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία στην περιοχή του Ν. Χαλκιδικής.

Θα γίνει ακόμη παρουσίαση προγραμμάτων που αποτέλεσαν καλές πρακτικές LEADER, όπως ο Διαγωνισμός Παραδοσιακής Κουζίνας Χαλκιδικής: TASTE HALKIDIKI του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Τέλος, σύμβουλοι ανάπτυξης θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις με θέμα: «Προβολή των θησαυρών της Χαλκιδικής» και «Είμαι ο Πρεσβευτής του τόπου μου» με στόχο το διαμοιρασμό ιδεών και την εμψύχωση των συμμετεχόντων μέσα από την παρουσίαση καινοτόμων πρακτικών.

Την πρώτη μέρα περιλαμβάνεται ξενάγηση στο Άλσος του Αριστοτέλη, στο οινοποιείο Ταραζάς αλλά και στην Τυροκομική Σταθώρης, το 1ο πιστοποιημένο επισκέψιμο τυροκομείο της Ελλάδας, στο Δήμο Αριστοτέλη. Τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτική δραστηριότητα και γευσιγνωσία μελιού στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας στον Αγ. Μάμα Χαλκιδικής και στη συνέχεια να ζήσουν τη βιωματική εμπειρία σε ελαιώνα και ελαιοτριβείο, μαθαίνοντας για την καλλιέργεια της Ελιάς στην επιχείρηση Περίαπτον-Οικογένεια Λιναρδή, στην Ν. Όλυνθο Χαλκιδικής.

Το διήμερο θα κλείσει με ξενάγηση σε ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαίο μνημείο της Βόρειας Ελλάδας, που χαρακτηρίζεται από μοναδικό σπηλαιολογικό, ανθρωπολογικό, παλαιοντολογικό και αρχαιολογικό πλούτο, στο μοναδικό σπήλαιο Πετραλώνων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης