Ηλιακή καταιγίδα «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό – Εντυπωσιακές εικόνες από τη Β. Ελλάδα

Ανδρέας Βοσινάκης, Χορτιάτης Θεσσαλονίκης

Ένα εντυπωσιακό και εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο είχαν την τύχη να παρατηρήσουν οι κάτοικοι περιοχών κυρίως της Βορείας Ελλάδος το βράδυ της Πέμπτης, από την ηλιακή καταιγίδα που έβαψε «κόκκινο» τον ουρανό.

Αρκετοί μάλιστα θέλησαν να απαθανατίσουν το θέαμα, με βίντεο αλλά και φωτογραφίες. Το Σέλας είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, εξαιτίας της ισχυρής γεωμαγνητικής ηλιακής καταιγίδας. Σημειώνεται πως το βράδυ της Τρίτης, καταγράφηκε σημαντική εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα και το μοναδικό αυτό φαινόμενο, αναμένεται να επηρεάσει τη Γη και σήμερα.

Το κόκκινο χρώμα του, οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα, ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος, από την επιφάνεια του Ηλίου με κατεύθυνση προς τη Γη.

Οι φωτογραφίες που ανάρτησε ο λογαριασμός «Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών» στο Facebook, είναι από όσους είδαν το φαινόμενο αυτό από το όρος Πάικο, τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τα Μουδανιά Χαλκιδικής, το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, την Λιβαδειά, την Εύβοια, την Κρήτη, την Λέσβο, την Κέρκυρα και την Πεντέλη.

Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η ηλιακή καταιγίδα στο όρος Πάικο, δίπλα στη Γουμένισσα όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις στα social media.

Πηγή: makthes.gr

Exit mobile version