Featured

Χαλκιδική: Η θάλασσα «τρώει» σπίτια και δρόμους στις ακτές του δήμου Προποντίδας (φώτο – βίντεο)

By admin

October 07, 2024

Σοβαρές είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει το έντονο φαινόμενο της διάβρωσης στην παραλία της Νέας Τρίγλιας του δήμου Προποντίδας.

Κατά την αυτοψία μας στην περιοχή, ο φακός της Greenagenda.gr κατέγραψε τα έντονα σημάδια της διάβρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η θάλασσα έχει καταπιεί το παραλιακό μέτωπο τουλάχιστον δέκα μέτρα. Αποτέλεσμα του φαινομένου είναι να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε κάποιες υποδομές.

Ο δήμος Προποντίδας χρειάστηκε πριν από λίγους μήνες να ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης του δρόμου προς την Σωζόπολη. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση στον παραλιακό πεζόδρομο σε αρκετά σημεία του οποίου έχει υποχωρήσει το έδαφος και μάλιστα ένα τμήμα του στα ανατολικά βρίσκεται στον αέρα!

Εδώ και αρκετά χρόνια λόγω της διάβρωσης έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο που οδηγούσε στα Νέα Πλάγια. Η θάλασσα έχει εισχωρήσει ακόμη και 15 μέρα και προσεγγίζει πλέον αρκετές παραθεριστικές κατοικίες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ανησυχούν έντονα από την εξέλιξη του φαινομένου.

Τον περασμένο χειμώνα η θάλασσα τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας χτυπούσαν το ιστορικό κτήριο που δεσπόζει στην παραλία, δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της Νέας Τρίγλιας.

H διάβρωση παρατηρείται τα τελευταία 25 χρόνια από τις ακτές της Νέας Προποντίδος έως την Κασσάνδρα, από την πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου. Η αρμοδιότητα δεν είναι αποκλειστικά του δήμου εμπλέκονται και άλλοι φορείς όπως η Περιφέρεια και άλλοι συναρμόδιοι φορείς.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μελέτες για την θωράκιση και προστασία από τη διάβρωση. Σήμερα στον δήμο μας εκτελείται ένα έργο στην παραλία της Νέας Ηράκλειας, της Σωζόπολης μέχρι την Νέα Τρίγλια, μέσω του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα από την Νέα Τρίγλια μέχρι τα Νέα Πλάγια έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει μελέτη κατασκευής τρεις υποθαλάσσιους κυματοθραύστες σε απόσταση διακοσίων μέτρων από την ακτή και επαναπλήρωση άμμου στα σημεία που έχει διάβρωση. Αυτήν την μελέτη την έχει εκπονήσει ο δήμος και έχει λάβει όλες τις σχετικές προβλεπόμενες άδειες», επεσήμανε Greenagenda.gr ο Ιωάννης Καραπανταζής, Αντιδήμαρχος Νέας Προποντίδας.

Οι οικισμοί Γαλήνη και Δελφίνια της Καλλικράτειας

Στο μεταξύ, το φαινόμενο της διάβρωσης εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταστρέψει το παραλιακό οδικό δίκτυο από τον οικισμό Γαλήνη μέχρι και τον οικισμό Δελφίνια στην περιοχή της Καλλικράτειας. Η θάλασσα έχει καταπιεί την ακτή και έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί.

*Του Νίκου Αβουκάτου στην GreenAgenda.gr