Στις 11 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στη Συκιά της Χαλκιδικής, όπως και όλοι οι μαθητές της χώρας, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου τους για τον καθιερωμένο αγιασμό πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Εκείνη, ήταν η μόνη φυσιολογική μέρα που πέρασαν στη μέχρι τώρα σχολική χρονιά, αφού για δύο εβδομάδες οι 200 περίπου μαθητές σε γυμνάσιο και λύκειο φοιτούν… κατά συνθήκη λόγω της απίστευτης έλλειψης εκπαιδευτικών.
Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους προχώρησαν σε αποχή από τα ελάχιστα μαθήματα που κάνουν οι μετρημένοι στα δάχτυλα καθηγητές ώστε να στείλουν το μήνυμα της διαμαρτυρίας.
Και όλα αυτά ενώ μαθητές όπως αυτοί της Γ΄ Λυκείου που κανονικά θα έπρεπε να ετοιμάζονται για τον ανήφορο των πανελλαδικών, αρκούνται σε δίωρα ή στην καλύτερη περίπτωση σε τετράωρα διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων, με τους πιο τυχερούς και έχοντες την οικονομική δυνατότητα να καλύπτουν τη διδακτέα ύλη από τα φροντιστήρια το απόγευμα.
Όποιος πρόλαβε τον… καθηγητή είδε
«Ουρανία ποια μαθήματα κάνετε;», ρωτάει απαυδισμένη την κόρη της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου της Συκιάς Σωτηρία Κωνσταντάρα.
Οι ελλείψεις είναι τέτοιες που γονείς και παιδιά έχουν χάσει κυριολεκτικά τον λογαριασμό.
Συγκεκριμένα στο γυμνάσιο οι καθηγητές είναι μόλις… δύο μαζί με τον διευθυντή, ενώ στο λύκειο έξι συν τον διευθυντή.
«Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική, πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα, τα παιδιά ουσιαστικά πηγαίνουν και έρχονται άσκοπα στο σχολείο», εξηγεί η κ. Κωνσταντάρα.
Συγκεκριμένα, στο Λύκειο οι 100 περίπου μαθητές και στις τρεις τάξεις διδάσκονται φιλολογικά από έναν και μόνο καθηγητή που πρόκειται να φύγει, ενώ δεν υπάρχει φυσικός, μαθηματικός (ο διευθυντής προσπαθεί να καλύψει κάποια κενά), γυμναστής, θεολόγος, οικονομολόγο και καθηγητές ξενόγλωσσων (Αγγλικά και Γερμανικά).
Στο σχολείο διδάσκουν κανονικά ένας Χημικός, ένας Βιολόγος και ένας καθηγητής Πληροφορικής.
Στο γυμνάσιο τα πράγματα είναι τα ίδια ή και χειρότερα, αφού και εκεί δεν υπάρχουν φιλόλογος, φυσικός, οικονομολόγος, καθηγητής τεχνολογίας, μουσικός, καθηγητής εικαστικών, θεολόγος, μαθηματικός, καθηγητές ξενόγλωσσων και γυμναστής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθηγήτρια μουσικής έχει φύγει με άδεια ανατροφής τέκνου, κάτι που δείχνει ωστόσο ότι η θέση είναι κατειλημμένη και δεν γίνεται αντικατάσταση, αφού η περιοχή δεν θεωρείται δυσπρόσιτη, περιοχή για την οποία η αντικατάσταση είναι άμεση.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο δημοτικό σχολείο της διπλανής Σάρτης, όπου έχουν ξεμείνει δύο δάσκαλοι, με αποτέλεσμα να κάνουν μαζί μάθημα η τρίτη με την τετάρτη και η πέμπτη με την έκτη τάξη.
Από Νοέμβριο οι αναπληρώσεις
Τα 15μελη συμβούλια των δυο σχολείων και οι γονείς πραγματοποίησαν συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σιθωνίας παρουσία του προέδρου της κοινότητας Συκιάς, ενώ υπήρξε και επικοινωνία με την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.
«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι ενώ είχαν έρθει εκπαιδευτικοί στη Χαλκιδική διοχετεύθηκαν σε άλλες σχολικές μονάδες», εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων. Στο μεταξύ πέραν των διδακτικών κενών υπάρχουν και αλλά προβλήματα, αφού η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να μην επιβλέπει κανείς τα παιδιά στο διάλειμμα, κάτι που όπως λέει η κ. Κωνσταντάρα «είναι επικίνδυνο και δεν γνωρίζουμε ποιος θα έχει την ευθύνη στη περίπτωση που συμβεί κάτι».
Ζητούν να γίνει δυσπρόσιτη περιοχή
Τα σχολεία της Συκιάς όπως φαίνεται δεν αποτελούν από τις πρώτες επιλογές των εκπαιδευτικών, αφού είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους χιλιομετρικά οικισμούς της Χαλκιδικής.
«Ο μόνος τρόπος να παραμείνουν εδώ οι καθηγητές είναι η περιοχή χαρακτηριστική δυσπρόσιτη, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μόρια. Παλιά που ίσχυε αυτή η παράμετρος γινόταν μάχη για το ποιος θα προλάβει να πάρει τη θέση στη Συκιά», λέει η κ. Κωνσταντάρα.
Σε επικοινωνία που είχαν με τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενημερώθηκαν ότι η περίπτωση της Συκιάς εξετάζεται και τα δυο σχολεία πρόκειται να υποδεχθούν εκπαιδευτικούς στη Γ’ φάση δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Άμεσα η κάλυψη των κενών λέει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης, πάντως, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για την κάλυψη των κενών, καθώς, όπως δήλωσε, αυτά θα αναπληρωθούν άμεσα. , . Σύμφωνα με τον ίδιο, στο γυμνάσιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4 εκπαιδευτικοί και 6 στο λύκειο. Όπως ανέφερε, δύο εκπαιδευτικοί από το κάθε σχολείο ζήτησαν άδεια και έτσι μειώθηκε ο αριθμό των καθηγητών στα δύο σχολεία. «Τα όποια λίγα κενά θα καλυφθούν άμεσα με τις νέες προσλήψεις αναπληρωτών», υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης. Διευκρίνισε, επίσης, ότι και τα δύο σχολεία – γυμνάσιο και λύκειο – έχουν συνολικά δέκα εκπαιδευτικούς, μετά τις άδειες των τεσσάρων εκπαιδευτικών.
Πηγή: voria.gr