ΠΚΜ: Γυρίζει η “μπίλια” για τη διαδοχή – Με τη βούλα Τζιτζικώστα ο νέος περιφερειάρχης

φώτο αρχείου

Η μετάβαση του Απόστολου Τζιτζικώστα στις Βρυξέλλες, όπου αναλαμβάνει της θέση του νέου επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντικαθιστώντας τον Μαργαρίτη Σχοινά, όπως ήταν αναμενόμενο έχει ανοίξει τις πολιτικές ορέξεις στην παράταξη του απερχόμενου περιφερειάρχη και ήδη τα πρώτα ονόματα των επίδοξων διαδόχων του, έχουν αρχίσει να ακούγονται.

Η παραίτηση Τζιτζικώστα από τη θέση του περιφερειάρχη δεν αναμένεται πριν από τον Νοέμβριο, αλλά τα διάφορα σενάρια μεταξύ των τοπικών στελεχών, μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μαξίμου, ήδη καταγράφουν διαθέσεις και προθέσεις των υποψηφίων που φέρεται ότι διεκδικούν το «χρίσμα» για τη θέση.

Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο περιφερειάρχης, εκτός των ευρωπαϊκών θεμάτων συζήτησαν και το θέμα της επόμενης ημέρας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μία περιφέρεια με ειδικό πολιτικό βάρος καθώς είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδας, όπου να σημειωθεί οι επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές ήταν αρκετά χαμηλές με την ακροδεξιά, αθροιστικά, να καταγράφει σημαντική άνοδο.

Συνεπώς υπάρχει αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον για την επιλογή του προσώπου που θα κληθεί να διοικήσει τη Π.Κ.Μ. Θεωρητικά λοιπόν το θέμα της διαδοχής Τζιτζικώστα έχει τεθεί στο τραπέζι και ήδη έχει οριστεί συγκεκριμένη στρατηγική με στόχο η τελική επιλογή σαφώς να υπηρετεί τους πολιτικούς στόχους της ΝΔ: να διατηρήσει την υπεροχή της ΝΔ στις εκλογές για την συγκεκριμένη περιφέρεια, όπου η παράταξη Τζιτζικώστα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε καταγράψει ποσοστό 60,27% αλλά και να αυξήσει την πολιτική και εκλογική επιρροή της ΝΔ ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Ποιος από όλους όσοι – ες εμφανίζονται ή ακούγονται ως διάδοχοι του Απόστολου Τζιτζικώστα μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το στόχο; Να σημειωθεί ότι επισήμως δεν έχει ανοίξει καμία διαδικασία, ούτε έχουν ξεκινήσει κάποιες διεργασίες εντός του κόμματος και της παράταξης για την εξεύρεση του «εκλεκτού» ενώ το πρόβλημα είναι σύνθετο και οι προσφερόμενες λύσεις είναι κυρίως δύο:

Η πρώτη είναι διάδοχος του Απ. Τζιτζικώστα να οριστεί κάποιος από τους περιφερειακούς συμβούλους που διαθέτει τα προσόντα και τις ικανότητες να διοικήσει την περιφέρεια και να ηγηθεί της παράταξης Τζιτζικώστα «Αλληλεγγύη» στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά κυρίως να εγγυηθεί την εκλογική νίκη.

Η δεύτερη λύση είναι να αναλάβει κάποιος περιφερειακός σύμβουλος να εκτελέσει χρέη περιφερειάρχη, έχοντας βέβαια την υποστήριξη του Α. Τζιτζικώστα και της παράταξης του και στις επόμενες περιφερειακές εκλογές, να ηγηθεί της παράταξης κάποιο αναγνωρισμένο στέλεχος της ΝΔ, δηλαδή κάποιος εκ των βουλευτών της περιφέρειας.

Σε ότι αφορά την πρώτη εκδοχή, τρία είναι ονόματα που ακούγονται και φέρεται να οδηγούν την κούρσα διαδοχής για την ηγεσία της διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: ο Κώστας Γιούτικας, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο Πάρις Μπίλιας, αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομών και η περιφερειακή σύμβουλος Βούλα Πατουλίδου.

Ο πρώτος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, φέρεται να συσπειρώνει τις προτιμήσεις πολλών τοπικών στελεχών, ιδίως από τον λεγόμενο καραμανλικό χώρο αλλά και να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του ίδιου του απερχόμενου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδνίας. Γι αυτό άλλωστε του ανατέθηκε και η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση της Β. Πατουλίδου να διεκδικήσει μία θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Επίσης να σημειωθεί ότι στις περιφερειακές εκλογές είχε καταταγεί δεύτερος σε ψήφος μετά την ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου. Στην παρούσα φάση κρατά χαμηλούς τόνους, δεν ανακατεύεται στις διεργασίες και αποφεύγει την εμπλοκή του καθώς ακόμα το τοπίο παραμένει θολό.

Ο δεύτερος, ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλιας θεωρείται ότι είναι η «ανερχόμενη δύναμη» και πως διαθέτει την εύνοια του Μεγάρου Μαξίμου ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με το «μητσοτσακικό» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης. Εκτιμήσεις επίσης αναφέρουν ότι διαθέτει τις ικανότητες ώστε να πετύχει τις συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να κλειδώσει υπέρ του την απόφαση για τη διαδοχή Τζιτζικώστα.

Δυνατά στη διαδοχή Τζιτζικώστα παίζει και η περιφερειακή σύμβουλος Βούλα Πατουλίδου, που είχε παραιτηθεί από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης προκειμένου να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ολυμπιονίκης και ευρείας αναγνωρισιμότητας και αποδοχής δηλώνει «εμπόλεμη κι ετοιμοπόλεμη» για την μάχη της διαδοχής. Μάλιστα σε όσους από τη ΝΔ της αποδίδουν καταβολές από το ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι «εγώ έδωσα τη μάχη των ευρωεκλογών για τη ΝΔ».

Ωστόσο υπάρχει και η δεύτερη εκδοχή, το δεύτερο σενάριο που για κάποιους εντός της ΝΔ έχει ήδη δρομολογηθεί και αφορά της αναπληρώτρια περιφερειάρχη Νανά Αηδονά, η οποία θα αναδειχτεί Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και συνάδει με την εκφρασμένη πρόθεση του Απόστολου Τζιτζικώστα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι θα έχει αναλάβει τη θέση του ευρωπαίου επίτροπου. Η επιλογή Αηδονά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, απομακρύνει τον κίνδυνο η παράταξη Τζιτζικώστα να παρασυρθεί σε φαινόμενα εσωστρέφειας ενώ μακροπρόθεσμα εγγυάται, χωρίς πολιτικά παρατράγουδα, την ανάθεση της ηγεσίας της παράταξης σε πολιτικό πρόσωπο που θα επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης η παρουσία της κ. Αηδονά στο τιμόνι της Π.Κ.Μ. μπορεί να διασφαλίσει ότι το υπάρχον «σύστημα» δεν θα αλλάξει και θα διασφαλιστεί η συνέχεια του. «Πρόκειται για πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Α. Τζιτζικώστα, ο οποίος φρόντισε να την εντάξει, ως πρώτη επιλαχούσα, στο περιφερειακό συμβούλιο προσφέροντας στον εκλεγμένο Ν. Κούη τη θέση του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» της Π.Κ.Μ. Είναι το δεξί του χέρι και γι αυτό θα αναλάβει την περιφέρεια» τονίζει στέλεχος της ΝΔ που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Η διαδικασία

Ωστόσο πέρα από τις πολιτικές αποφάσεις, υπάρχουν θεσμικά και οι διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν ώστε η διαδοχή να γίνει νομότυπα. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι 40 περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Αλληλεγγύη – Δυναμώνουμε τη Μακεδονία» θα κληθούν σε συνεδρίαση προκειμένου να εκλέξουν τον/την διάδοχο του Απόστολου Τζιτζικώστα. Τη συνεδρίαση σύμφωνα με τον νόμο θα συγκαλέσει η πρώτη σε σταυρούς εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος, Βούλα Πατουλίδου ενώ υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Να σημειωθεί ότι εκτός των τριών που προαναφέραμε υπάρχουν και άλλα ονόματα που ενδέχεται να πάρουν μέρος στη εκλογική διαδικασία, όπως είναι η Μελίνα Δερμεντζοπούλου, αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σωκράτης Δωρής, αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και ο Άγγελος Χαριστέας, αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Νεολαίας.

Πηγή: parallaximag.gr

Exit mobile version