in.gr

Featured

Χαλκιδική: Αναστάτωση από τους συνεχείς σεισμούς στα ανοιχτά της Ουρανούπολης – Τι λένε οι σεισμολόγοι

By admin

August 09, 2024

Απανωτές σεισμικές δονήσεις αναστατώνουν τις τελευταίες μέρες κατοίκους και επισκέπτες στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Μετά τα 3,4 Ρίχτερ της 31ης Ιουλίου, με επίκεντρο την περιοχή του Αγίου Όρους, ένας ακόμη σεισμός σημειώθηκε με το ίδιο επίκεντρο χθες το πρωί (7/8) και άλλοι δύο σήμερα, Πέμπτη (8/8) το απόγευμα.

Όπως είπε ο σεισμολόγος του Σεισμολογικού Σταθμού του Α.Π.Θ., Οδυσσέας Γαλάνης, «οι δύο δονήσεις σημειώθηκαν στις 19.16 με διαφορά μερικών δευτερολέπτων μεταξύ τους και είχαν μέγεθος 3,5 και 3,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλάνη, το επίκεντρο των δονήσεων είναι σε απόσταση 10 χιλιομέτρων μεταξύ Ουρανούπολης και Καρυών, στις ακτές του Αγίου Όρους.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στον Άγιον Όρος όπως και σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη, συγκεκριμένα στην Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και την Ιερισσό.

Κάτοικοι και τουρίστες έχουν αναστατωθεί, καθώς η περιοχή δονείται συχνά τελευταία, ενώ ιδιαίτερη είναι η ανησυχία στο Άγιον Όρος. Οι σεισμολόγοι αναμένουν τις επόμενες μέρες για να δουν πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, εμφανίζονται ωστόσο καθησυχαστικοί, μάλιστα ήδη τη σημερινή διπλή δόνηση ακολούθησαν μετασεισμοί μικρού μεγέθους, που δεν έγιναν αισθητοί.

«Φαίνεται να έχει διεγερθεί ένας μικρός χώρος στην περιοχή εκείνη, η οποία στο παρελθόν δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και σε αυτή τη φάση παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ., Μανόλης Σκορδίλης.

Στο σημείο όπου προέρχεται το επίκεντρο των απανωτών δονήσεων δεν υπάρχει κάποιο γνωστό καταγεγραμμένο ρήγμα και η εκτίμηση είναι πως θα υπάρχουν μικρού μεγέθους σεισμοί.

Πηγή: voria.gr