«Μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές: Ελεύθερη πτώση στην Ασία, καταρρέουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

φώτο αρχείου

Μετά από ένα σοκαριστικό sell off στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με βαριές απώλειες το πρωί της Δευτέρας «πατώντας» την περιοχή της bear market, ξυπνώντας μνήμες από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 στο Τόκιο.

Υπενθυμίζεται ότι o Nikkei κατέγραψε απώλειες 12,4% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 31.458 μονάδες στη χειρότερη ημερήσια επίδοση από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. Ο Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες. Μεγάλοι εταιρικοί κολοσσοί όπως η Mitsubishi, η Sumitomo και η Marubeni χάνουν περίπου 10%.

Παρόμοιο είναι και το κλίμα Ευρώπη, με τον δείκτη Euro Stoxx 600 να ανοίγει με απώλειες 2,28% χαμηλότερα. Όλοι οι τομείς αλλά και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται των απωλειών, χάνοντας 5%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν πτώση έως και 4,67%.

Οι ευρωαγορές άνοιξαν στα πιο χαμηλά επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, με τον βρετανικό FTSE 100 να χάνει 1,7%, τον DAX στη Φρανκφούρτη να βουτάει 1% και τον CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφει απώλειες 2,1%. Στην περιφέρεια η Ιταλία χάνει 3,87% και ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 2,96%.

Εντός συνόρων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να υποχωρεί σε ποσοστό 4,32%, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 1.368,33 μονάδες λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Αμερικανική ύφεση, Μεσανατολικό και Ουκρανικό, αλλά και AI

Οι ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία εξασθενεί και η πολιτική της Federal Reserve έχει μείνει πίσω αυξάνονται συνεχώς.

Το παγκόσμιο ξεπούλημα πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ένας δημοφιλής δείκτης ύφεσης. Εν μέσω ανησυχιών ότι το ράλι που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει τις αποτιμήσεις σε υπερβολικά επίπεδα, ο δείκτης Nasdaq εισήλθε σε τεχνική διόρθωση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχωρούν πάνω από 6% και τα συμβόλαια του S&P 500 πάνω από 3%.

«Πρόκειται για μια αρκετά δραματική αλλαγή στο αφήγημα, η οποία δείχνει ότι μεγάλο μέρος από τις πρόσφατες τάσεις στηρίχθηκε στις προσδοκίες για μια ήπια προσγείωση των ΗΠΑ», εξηγεί στο Bloomberg ο Charu Chanana, αναλυτής της Saxo Bank. «Όσο περισσότερο αμφισβητείται το σενάριο της ομαλής προσγείωσης των ΗΠΑ, τόσο μεγαλύτερη διόρθωση θα μπορούσαμε να δούμε στις μετοχές».

Η παγκόσμια πτώση των μετοχών αντανακλά τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ιδίως στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, και τα ερωτήματα για το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί τόσο αποδοτική όσο λέγεται.

Η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 25% από 15%, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να μην φοβόμαστε μια ύφεση.

Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε επίσης από την είδηση ​​ότι η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε το μερίδιό της στην Apple σχεδόν 50%, στο πλαίσιο μαζικών ρευστοποιήσεων το δεύτερο τρίμηνο.

Πηγή: voria.gr

Exit mobile version