φώτο αρχείου

Featured

Χαλκιδική: Η βραχυχρόνια μίσθωση με εκατοντάδες νέα καταλύματα φέρνει τα προβλήματα στο νερό

By admin

July 18, 2024

Ανομβρία και ραγδαία αύξηση των καταλυμάτων στη βραχυχρόνια μίσθωση φαίνεται ότι «συνωμοτούν» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές της Χαλκιδικής και κυρίως στον δήμο Κασσάνδρας.

SOS στα έργα υποδομής που αφορούν το νερό «εκπέμπει» η Χαλκιδική, με τα προβλήματα να ταλανίζουν για τα καλά τους κατοίκους, αλλά και τους παραθεριστές που έχουν βρεθεί στο πρώτο πόδι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ωστόσο, οι πολύωρες και αρκετών ημερών διακοπές νερού στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και στην ευρύτερη περιοχή, έχουν «οδηγήσει» δεκάδες τουρίστες να προχωρήσουν σε ακύρωση των κρατήσεων τους και να διαμείνουν σε άλλες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

«Δεν μιλάμε για υπερτουρισμό, αλλά για έναν υπερπληθυσμό 60 ημερών, όπου δημιουργείται μία βλάβη στο δίκτυο και μετά βλέπουμε την κατάληξη που έχει όλο αυτό. Η Χαλκιδική εκπέμπει SOS για έργα υποδομής που αφορούν το νερό. Αρχικά τα μικρά φράγματα που δεν έγινε ποτέ, ενώ ο Χαβρίας δεν θα βοηθήσει άμεσα την Κασσάνδρα. Χρειαζόμαστε έναν επανασχεδιασμό και οι κοινωνικοί εταίροι του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα να είναι όλοι στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων» τόνισε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά το αργότερο αύριο, Παρασκευή (19/7) θα πρέπει η κατάσταση να ομαλοποιηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, διότι τις τελευταίες ημέρες βυτιοφόρα διανέμουν τόνους νερού σε δεξαμενές, προκειμένου να υπάρχει μία μερική λειτουργία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στο Πευκοχώρι.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο το πρόβλημα με το νερό υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος «ξέφυγε», με αποτέλεσμα να υπάρξει οικονομική ζημιά, με τους τζίρους των επιχειρηματιών να μειώνονται.

«Εμείς έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό αυτά τα προβλήματα. Η Ένωση το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει με το Τεχνικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε μία συνεργασία σε σχέση με το χωροταξικό και τα τοπικά χωρικά, προκειμένου να δούμε και τα ζητήματα των υποδομών με αυτόν τον τρόπο» σημείωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Παρόλα αυτά, εκτός από την ανομβρία και την αλόγιστη χρήση του νερού, τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται από τα Airbnb που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη Χαλκιδική, όπου την τελευταία πενταετία έχουν εμφανιστεί 5.000 επιπρόσθετα κρεβάτια και από εκεί που χρησιμοποιούνταν μία κατοικία για έναν μήνα, πια ενοικιάζεται και χρησιμοποιείται για περισσότερο από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εκατοντάδες περισσότερα κυβικά μέτρα νερού σε σχέση με πριν.

«Η αύξηση της δυναμικότητας των κλινών στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνάει στο σύνολο του δήμου Κασσάνδρας τα 2.000 κρεβάτια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι εκτός ακόμη 2.000 χιλιάδες, λόγω δύο μεγάλων ξενοδοχείων που βρίσκονται υπό αναβάθμιση, ενώ στη βραχυχρόνια μίσθωση γίνεται χαμός» συμπλήρωσε ο Γρηγόρης Τάσιος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τον Ιούλιο του 2023 που η σεζόν βρισκόταν στο «peak» της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιπροσώπευε το 11% των βραχυχρόνιων μονάδων της χώρας.

Συνολικά διέθετε 23.594 μονάδες με 42.117 δωμάτια και 103.924 κλίνες, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής αντιπροσωπεύει το 63% των κλινών της Περιφέρειας με 13.850 μονάδες, 27.522 δωμάτια και 65.565 κλίνες.

Κασσάνδρα και Νικήτη υποφέρουν… στο θέμα του νερού

«Η Κασσάνδρα και η Νικήτη υποφέρουν περισσότερο από άλλες περιοχής της Χαλκιδικής στο θέμα του νερού, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων που υπάρχουν κατά τη θερινή περίοδο με την αύξηση των επισκεπτών. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε και ένα όριο στην κάθε ξενοδοχειακή μονάδα που θέλει να αδειοδοτηθεί, αλλά και στα καταλύματα που γίνονται Airbnb, με αποτέλεσμα το δίκτυο να μην είναι αρκετό για τόσες χιλιάδες κλίνες» τόνισε στο GRTimes.gr η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου.

Σύμφωνα με την κ. Ζωγράφου η μία κατεύθυνση είναι οι νέες υποδομής και η δεύτερη η εξοικονόμηση των υδάτων. «Ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών. Ζήσαμε με 1,5 μέτρο χιόνι και τα τελευταία χρόνια οι χιονοπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 5 εκατοστά. Οπότε η ποσότητα νερού που εισέρχεται από τη βροχή είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πριν από 15-20 έτη».

Όσον αφορά το φράγμα του Χαβρία η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει «πάρει» υποσχέσεις από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι το έργο επικαιροποιείται κοστολογικά, ώστε να βγει και πάλι σε διαγωνισμό, ενώ σημειώνει ότι πρέπει να ξεκινήσουν και συντηρήσεις στα σημεία άρδευσης και ύδρευσης, ωστόσο αυτά είναι υπό την ευθύνη των Δήμων.

Τι απαντάει το ΑΠΘ για το φράγμα του Χαβρία

Επιπροσθέτως το GRTimes.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον καθηγητή του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και διευθυντή του Εργαστηρίου Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων του ΑΠΘ, Μάριο Σαπουντζή, ο οποίος τόνισε ότι «Το φράγμα του Χαβρία σίγουρα θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και θα δώσει τη λύση που οι κάτοικοι και οι φορείς επιθυμούν».

Επιθυμία να δημιουργηθεί Συντονιστικό Όργανο για τέτοια ζητήματα στη Χαλκιδική

Διαβεβαιώσεις ότι θα επαναδημοπρατηθεί και πάλι μέσω ΣΔΙΤ το έργο του φράγματος του Χαβρία είχε δώσει η Κυβέρνηση πέρυσι, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ανέφερε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

«Φοβάμαι ότι δεν είναι η λύση του προβλήματος πια το συγκεκριμένο φράγμα, λόγω της κλιματικής κρίσης και των υψηλών θερμοκρασιών. Πρέπει να γίνει ένα ολιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλη τη Χαλκιδική και να εντοπίζει άμεσα τις περιοχές που έχουν ανάγκη. Η πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα σε σχέση με την κλιματική κρίση δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα. Να δημιουργηθεί ένα Συντονιστικό Όργανο που να δώσει λύσει σε όλα αυτά τα θέματα» ανέφερε ο κ. Κουφίδης.

Μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το Επιμελητήριο είναι η δημιουργία μικροφραγμάτων, η μετατροπή των βιολογικών σε τρίτο στάδιο επεξεργασίας, αλλά και η δημιουργία σταθμών αφαλάτωσης.

«Σε όλα τα ρέματα που υπάρχουν όμβρια νερά και καταλήγουν στη θάλασσα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με μικρό κόστος και με γρήγορες γραφειοκρατικές διαδικασίες μικροφράγματα, ούτως ώστε να πηγαίνουν είτε για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα είτε για άρδευση» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

*Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου, Πηγή: grtimes.gr