φώτο αρχείου

Κεντρική Μακεδονία

Άγιος Παΐσιος: Από σήμερα οι εορτασμοί στη Σουρωτή

By admin

July 11, 2024

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης τιμάται από την Εκκλησία μας στις 12 Ιουλίου, ημέρα που εκοιμήθη τότε ως Γέροντας. Σήμερα το βράδυ, 11 Ιουλίου θα τελεστεί Αγρυπνία, ενώ η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου βρίσκεται ο τάφος του, είναι ανοικτή από τις 10 το πρωί.

Ολόκληρο το πρόγραμμα:

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου-Σουρωτή – Θεσσαλονίκη

1. Την παραμονή 11 Ιουλίου (Πέμπτη) το μοναστήρι θα είναι ανοικτό από τις 10 το πρωί.

2. Το βράδυ της 11 Ιουλίου (Πέμπτη) θα τελεσθή αγρυπνία, η οποία θα αρχίση στις 8μμ.

3. Στις 12 Ιουλίου (Παρασκευή) το μοναστήρι θα είναι ανοικτό μέχρι τις 8μμ.

Άγιος Παΐσιος-Η Μονή ενημερώνει:

Την παραμονή 11 Ιουλίου (Πέμπτη), τα Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν θα ανεβαίνουν στο μοναστήρι. Η μεταφορά των προσκυνητών στο μοναστήρι θα γίνεται με λεωφορείο.

Για να διευκολυνθήτε, σας ενημερώνουμε ότι:

Η είσοδος στο μοναστήρι δεν επιτρέπεται στις γυναίκες που φορούν παντελόνια, κοντές φούστες, αμάνικα και εξώπλατα.

Οι γυναίκες να φορούν φούστα φαρδιά και μακρυά, κάτω από το γόνατο. Το μοναστήρι δεν δίνει φούστες, μαντήλια ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν επιτρέπεται και η είσοδος στους άνδρες που φορούν βερμούδες, κοντά παντελόνια και αμάνικα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Η Σουρωτή βρίσκεται 28 περίπου χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, όχι μακριά από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο.

Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Στην Μονή υπάρχουν τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη που βρίσκονται στο καθολικό της όπως και ο τάφος του Αγίου Παϊσίου.

Οι μοναχές της Μονής είχαν καθοδηγητή τον Γέροντα Παΐσιο. Ο Όσιος Γέροντας Παΐσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε δίπλα από το ναό του Αγίου Αρσενίου. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο κοιμήσεως του Γέροντος, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 12 Ιουλίου, ημέρα της οσιακής κοιμήσεως του. Σήμερα η Ιερά Μονή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Ορθόδοξα Προσκυνήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: grtimes.gr