Κοινωνία

Κύκλωμα εκβιαστών: «Φιξ» ο τιμοκατάλογος της δωροδοκίας

By admin

July 10, 2024

Στα μέσα Μαΐου του 2024, ένας υπαστυνόμος κάλεσε τη Νάνσυ, η οποία κατηγορείται ότι διηύθυνε ένα κύκλωμα διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων. Ηθελε μια εξυπηρέτηση. Ζητούσε να εγκριθεί από το αρμόδιο συμβούλιο αρχιτεκτονικής το αίτημα γνωστού του για οικοδομικές εργασίες σε κτίριο της οδού Ηπίτου, στο κέντρο της Αθήνας. «Είναι φιξ η τιμή τους», του είπε εκείνη ορίζοντας και το αντίτιμο της δωροδοκίας.

Περίπου ένα μήνα νωρίτερα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας είχε ενημερωθεί από ανώνυμη καταγγελία, μέσω email, για τη δράση του κυκλώματος και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των υπόπτων είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση. Σύμφωνα με τη δικογραφία, για την υπόθεση της Ηπίτου η Νάνσυ επικοινώνησε με τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα ζητώντας συνολικά 16.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, οι 6.000 προορίζονταν ως αμοιβή ενός μηχανικού και οι 4.000 ευρώ θα δίνονταν σε υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων. Στις αρχές Ιουνίου, την ενημέρωσαν ότι η άδεια είχε εγκριθεί.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ήταν προαποφασισμένο ότι τα συμβούλια αρχιτεκτονικής θα ικανοποιούσαν τα αιτήματά τους.

Αυτή δεν ήταν η μόνη εμπλοκή του κυκλώματος των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων με υποθέσεις ακινήτων, για τη διευθέτηση των οποίων υπάλληλοι υπηρεσιών δόμησης λάμβαναν συνήθως από 500 έως 2.500 ευρώ ανά περίπτωση. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται εργαζόμενοι σε υπηρεσίες δόμησης, αλλά και όπως είχε αναδείξει η «Κ» ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού με αρμοδιότητα για το κέντρο της Αθήνας και τις Κυκλάδες. Οπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα εξασφάλιζε και την απρόσκοπτη συνέχιση αυθαίρετων οικοδομικών εργασιών χωρίς να έχουν εκδοθεί σχετικές άδειες.

Κομβικό ρόλο σε αυτή την πτυχή της παράνομης δραστηριότητας είχε υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος φέρεται να ασκούσε αθέμιτη επιρροή στα αρμόδια συμβούλια αρχιτεκτονικής. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, ήταν προαποφασισμένο ότι τα συμβούλια θα ικανοποιούσαν τα αιτήματα του κυκλώματος. Επιτρεπόταν, όμως, σε μέλη τους να διατυπώσουν παρατηρήσεις ώστε να μη γινόταν εξόφθαλμα αντιληπτή η δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η Νάνσυ επικοινώνησε με υπάλληλο της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων για να την ενημερώσει εάν είχε υποβληθεί καταγγελία για υπό κατασκευήν ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Τον ενημέρωσε ότι εκεί γίνονταν παράνομες οικοδομικές εργασίες και του ζήτησε να παρακολουθεί την υπόθεση έως ότου εκδοθεί η σχετική άδεια. Την ημέρα της επικοινωνίας τους, είχε πέσει ένα ξύλο από τη σκεπή και είχε προσγειωθεί πλάι σε έναν πολίτη. Σύμφωνα με όσα έχουν αποτυπωθεί στη δικογραφία, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου σκόπευε να χρηματίσει τον πολίτη για να μην τους δημιουργήσει πρόβλημα.

Παρά τις αρχικές προσπάθειες για συγκάλυψη του συμβάντος, εκείνη την ημέρα εμφανίστηκε κλιμάκιο δημοτικών αστυνομικών στο υπό κατασκευήν ξενοδοχείο. Ελεγξαν τις σκαλωσιές και ζήτησαν τις απαιτούμενες άδειες, οι οποίες δεν υπήρχαν. Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα και έπειτα από παρεμβάσεις μελών του κυκλώματος, ο έλεγχος έληξε χωρίς επιπτώσεις. Ενας από τους κατηγορουμένους που αποτελούσε τον σύνδεσμο με τη Δημοτική Αστυνομία και παρενέβη στην υπόθεση φέρεται να έχει συγγενικό δεσμό με πρώην αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος πάντως δεν αναφέρεται στη δικογραφία.

Η Νάνσυ εμφανιζόταν στα χαρτιά ως εργαζόμενη σε συμβουλευτική εταιρεία. Υπό αυτή την ιδιότητα, την είχε συναντήσει προ ετών και μια ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Πλάκα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της στην «Κ», η ιδιοκτήτρια έψαχνε ενοικιαστή για το κτίριο που έχει στην περιοχή και τότε είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του ο συνιδιοκτήτης ενός εστιατορίου το οποίο βρισκόταν υπό την προστασία του κυκλώματος των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Στις συναντήσεις τους εμφάνισε τη Νάνσυ ως την ειδικό που θα τακτοποιούσε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Ο υποψήφιος μισθωτής ήθελε να διαμορφώσει τον πρώτο όροφο σε Αirbnb και να λειτουργήσει εστιατόριο στην ταράτσα. Η ιδιοκτήτρια ήταν δύσπιστη και ανέφερε ότι είναι δύσκολο να δοθούν άδειες από την Αρχαιολογία. Η Νάνσυ, όμως, φέρεται να τη διαβεβαίωσε ότι όλα μπορούν να διευθετηθούν.

«Είπε ότι έχει κύκλο και πληρώνει για τις άδειες χωρίς καν να χρειαστεί να δουν οι αρχαιολόγοι το κτίριο», θυμάται η ιδιοκτήτρια. «Στη συνάντηση υπονόησε η ίδια ότι ήταν πολιτικός μηχανικός, αλλά φαινόταν από σχετικές ερωτήσεις ότι δεν είχε τις γνώσεις». Τελικά, δεν προχώρησαν σε συμφωνία καθώς η ιδιοκτήτρια φοβήθηκε πως οι μισθωτές μπορεί να ξέπλεναν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.

Οι αποκαλύψεις για τη δράση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων ξεπέρασαν τα όρια του Δήμου Αθηναίων αγγίζοντας και άλλες δομές του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, στη δράση του κυκλώματος πέρα από την υπάλληλο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, εμπλέκονται και άλλοι δύο συνάδελφοί της στο υπουργείο Πολιτισμού. Δεν περιλαμβάνονται στους 14 συλληφθέντες, γιατί δεν παρουσίασαν διαρκή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και δεν ίσχυε γι’ αυτούς η αυτόφωρη διαδικασία. Εχουν πολυετή συνδικαλιστική δράση. Ο ένας εξ αυτών ήταν ενεργός στο ΠΑΣΟΚ στον τομέα του Πολιτισμού του κόμματος και ο άλλος ήταν μέχρι χθες μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Στο παρελθόν υπήρξαν και μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα, ένας εξ αυτών είχε συμμετοχή και σε τοπικά συμβούλια μνημείων στην Αττική και σε νησιά, και εκ της θεσεώς του μπορούσε να έχει εικόνα των φακέλων που στέλνονταν προς κρίση.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε χθες από την αστυνομία για «ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές» υπαλλήλων του και έθεσε και τους τρεις εμπλεκομένους σε αναστολή καθηκόντων. Αντίστοιχα η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέστειλε την κομματική ιδιότητα των δύο μελών του κόμματος μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας.

Πηγή: kathimerini.gr