facebook/Greek Eco Project

Featured

Γεμάτες φελιζόλ οι ακτές της νήσου Κέλυφος στη Χαλκιδική – Βρήκαν μέχρι και φυσίγγια (φώτο- βίντεο)

By admin

July 10, 2024

Φελιζόλ, αφρολέξ, μπαλόνια, πλαστικές συσκευασίες και άλλου είδους σκουπίδια, ακόμα και φυσίγγια (!), απομακρύνθηκαν από τις ακτές της νήσου Κέλυφος στον Τορωναίο Κόλπο της Χαλκιδικής από τα μέλη του περιβαλλοντικού οργανισμού Greek Eco Project. Στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Halkidiki 2024, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για καθαρές θάλασσες και ακτές στην περιοχή της Χαλκιδικής, το σύνολο των απορριμμάτων μόνο από το συγκεκριμένο νησί ήταν 30 κιλά.

«Το νησί αποτελεί σημείο όπου ξεβράζονται τόνοι θαλάσσιων απορριμμάτων εξαιτίας του υδροδυναμισμού. Σε κάποιες παραλίες ξεβράστηκε ακόμη και κάδος σύμμεικτων απορριμμάτων. Μεταξύ των απορριμμάτων υπήρχαν και κομμάτια φελιζόλ αναμειγμένα με την άμμο», λέει στη Greenagenda.gr ο εντεταλμένος ερευνητής-θαλάσσιος οικολόγος Βασίλης Παπαθανασίου.

«Τα μισά από τα απορρίμματα που συγκεντρώσαμε ήταν φελιζόλ. Πρόκειται για ένα υλικό ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή, το οποίο δεν ανακυκλώνεται και δυστυχώς αποτελεί μάστιγα για την περιοχή τα τελευταία χρόνια», τόνισε στη Greenagenda.gr η πρόεδρος του Greek Eco Project Αυγή Μεταξά.

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία και τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Μεγάλες ποσότητες φελιζόλ έχουν αναμειχθεί με την άμμο καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την απομάκρυνσή τους. Σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ το φελιζόλ έχει αντικατασταθεί και χρησιμοποιούνται, πλέον, πλαστικά τελάρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε απορρίμματα ή καταναλώνοντας πλαστικά κάθε είδους.

Εθελοντές δύτες, αθλητές, θαλάσσιοι βιολόγοι, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι και μικρά παιδιά, σε διάστημα μιας εβδομάδας, ολοκλήρωσαν τις δράσεις καθαρισμού σε: λιμάνι Νικήτης, παραλία Κέλυφος και Βατοπεδίου και λιμάνι του Πόρτο Κουφό. Ακολουθήστε το έργο του Greek Eco Project και γίνετε κι εσείς μέρος της λύσης για την προστασία των θαλασσών μας.

Πηγή: greenagenda.gr