Αθλητικά

Δυστύχημα στο Aegean 600: Η Γαλλίδα ιστιοπλόος χτύπησε στο κεφάλι και βρέθηκε στη θάλασσα – Έπνεαν άνεμοι 11 μποφόρ

By admin

July 09, 2024

Κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες έγινε χθες το βράδυ το δυστύχημα στον ιστιοπλοϊκό αγώνα Aegean 600, ανοιχτά της Κάσου, με θύμα μία Γαλλίδα αθλήτρια.

Η 40χρονη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φέρεται να χτύπησε το κεφάλι της καθώς έσπασαν τα ιστία του σκάφους και βρέθηκε στη θάλασσα, την ώρα που έπνεαν άνεμοι εντάσεως 11 μποφόρ!

Οι συνθήκες του αγώνα ήταν ακατάλληλοι, ωστόσο οι αθλητές ήταν ήδη ανοιχτά και πήγαιναν να τερματίσουν για την χθεσινή ιστιοδρομία.

Τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες επιβεβαίωσε και μέλος πληρώματος άλλου σκάφους που συμμετέχει στον αγώνα, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

«Σε εκείνο το σημείο στο Καρπάθειο ξέραμε ότι θα περιμένουμε πολύ δύσκολες συνθήκες. Φτάσαμε να έχουμε 45-60 κόμβους αέρα, κάποια στιγμή ακούσαμε στο VHF το περιστατικό ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα» είπε.

«Με τέτοιες ακραίες συνθήκες, είναι στην ευχέρεια το κάθε σκάφος να κάνει ό,τι κίνηση θέλει, να εγκαταλείψει, να βάλει τα πανιά θυέλλης. Αυτό που μας μαθαίνουν εμάς στα σεμινάρια ασφαλείας πριν τον αγώνα είναι ότι μας ενδιαφέρει πρώτα η ασφάλεια» πρόσθεσε.

Ποια είναι η Γαλλίδα που έχασε τη ζωή της

Η 40χρονη ιστιοπλόος από τη Γαλλία, ήταν η Αννα Κόνοντσουκ. Ηταν πλήρωμα του σκάφους Heaven και κατά τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ήταν στέλεχος εταιρείας που προσέφερε υπηρεσίες διαχείρισης κατοικιών στη γαλλική Ριβιέρα.

Από το χτύπημα που είχε η Γαλλίδα αθλήτρια, βρέθηκε στη θάλασσα, όπως και άλλο ένα μέλος άλλου πληρώματος, το οποίο γλίτωσε τα χειρότερα, έξω από τη Κάρπαθο.

Το Λιμενικό την περισυνέλεξε και μεταφέρθηκε στο Ιατρείο της Κάσου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η σορός της θα μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κάσου για πτώση στη θάλασσα δύο μελών του πληρώματος ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Ισπανίας, το οποίο έπλεε βορειοδυτικά του νησιού. Τα άτομα πληρώματος περισυνελέγησαν από το Ι/Φ, όμως μία 40χρονη (υπήκοος Γαλλίας), ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της. Στην περιοχή μετέβη Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε το ιστιοφόρο και το συνόδευσε στο λιμάνι της Κάσου. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κάσου.

Επίσης τις βραδινές ώρες χθες ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καρπάθου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον τραυματισμό ενός 61χρονου επιβαίνοντα ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Πολωνίας που συμμετείχε στον αγώνα. Το Ι/Φ σκάφος κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι Πηγαδίων Καρπάθου συνοδευόμενο από το Ε/Ρ – Α/Ψ «ΝΗΣΟΣ ΣΑΡΙΑ» Τ. Διαφανίου 24. Ο 61χρονος αποβιβάσθηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Καρπάθου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καρπάθου.»

Η ανακοίνωση των διοργανωτών

Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές του Aegean 600 αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Οι ισχυροί άνεμοι επηρέασαν τον στόλο, με 14 σκάφη που αποσύρθηκαν από τον αγώνα και ένα τραγικό δυστύχημα: το Pogo 44 HEAVEN (FRA) είχε ένα περιστατικό στην Κάσο, όταν ένα μέλος του πληρώματος έπεσε στη θάλασσα και υπέστη σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Οι προσπάθειες για να κρατηθεί στη ζωή το θύμα ήταν ανεπιτυχείς. Όλοι οι ναυτικοί και οι διοργανωτές του αγώνα θα θρηνήσουν αυτή την τρομερή απώλεια».

Πηγή: topontiki.gr