φώτο αρχείου

Featured

Χαλκιδική: Η σουηδική μαφία λύνει τις διαφορές της στην Ελλάδα

By admin

June 27, 2024

Οι δύο Έλληνες αστυνομικοί που επιτηρούσαν στις αρχές του μήνα τις παραλίες στη Σίβηρη της Χαλκιδικής, είχαν θέσει σε στενό κλοιό δύο γυναίκες. Θεωρούσαν βέβαιο ότι οι κινήσεις τους θα τους οδηγούσαν στον εντοπισμό ενός διεθνώς καταζητούμενου Σουηδού. Του 24χρονου Ι.Γ. ο οποίος σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία είναι υπαρχηγός μίας συμμορίας που ευθύνεται για ανθρωποκτονίες και απαγωγές στη σκανδιναβική χώρα.

Πρόκειται για τη συμμορία με την επωνυμία «Dalennavterket» (το δίκτυο της κοιλάδας) στην οποία επικεφαλής εμφανίζεται από τις σουηδικές αρχές ένας Έλληνας στην καταγωγή. Οι αστυνομικοί της δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής είδαν τον 24χρονο, με καταγωγή από το Καζακστάν να βγαίνει από ξενοδοχείο στη Φούρκα, όπου οι δύο γυναίκες είχαν καταλύσει. Ήταν η μητέρα και η αδερφή του. Τον ακινητοποίησαν μπροστά σε ένα σούπερ μάρκετ και τον συνέλαβαν καθώς είχε στα χέρια του πλαστή ταυτότητα και ένα πιστόλι. Ήταν 6 Ιουνίου 2024.

Σχεδόν έντεκα μήνες νωρίτερα, στις 5 Ιουλίου 2023, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας έναν άλλον Σουηδό, 22 χρόνων, με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν. Οι σουηδικές αρχές τον είχαν εντάξει στην αντιμαχόμενη συμμορία του«Dalennavterket».Ανέφεραν πως ήταν μέλος της συμμορίας «Foxtrot», όπως μετέφεραν δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου. Και οι δύο εγκληματικές ομάδες έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο μεταξύ τους, αναστατώνοντας την ηρεμία της σκανδιναβικής χώρας. Ο 22χρονος συνελήφθη και ενεργοποιήθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα που είχε εκδοθεί από τις σουηδικές αρχές. Βασική κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2022 είχε προκαλέσει βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα κτίρια στη Σουηδία. Μεταξύ αυτών ήταν το σπίτι όπου έμενε ο 24χρονος που συνελήφθη στη Φούρκα, σε μία πόλη μόλις 8 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη.

Πριν λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα των σουηδικών αρχών να εκδώσει τον 24χρονο. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει μία σειρά πράξεις, όπως εντολές για εκτελέσεις προσώπων, απαγωγή και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, που φέρονται ότι τελέστηκαν από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024. Πριν ένα χρόνο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αποφασίστηκε η έκδοση στη Σουηδία του 22χρονου κατηγορούμενου μέλους της έτερης συμμορίας της σκανδιναβικής χώρας. Το ερώτημα όμως παραμένει. Για ποιόν λόγο και οι δύο βρέθηκαν στην Ελλάδα;

Κρύβονται ή κυνηγιούνται

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές, σε συνεργασία με τη σουηδική αστυνομία που εξετάζει κάθε πτυχή της δράσης των δύο συμμοριών, επιδιώκουν να λύσουν το παζλ της παρουσίας των δύο καταζητούμενων από τη Σουηδία νεαρών. Θεωρούν πιθανό ενδεχόμενο ο ένας να έσπευσε στην Ελλάδα να κρυφτεί, καθώς όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε είναι στόχος εγκληματικών ομάδων στη Σουηδία και ο δεύτερος να προσπάθησε να τον εντοπίσει χωρίς επιτυχία, αφού προηγουμένως συνελήφθη από τους Έλληνες αστυνομικούς.

«Έφυγε από τη Σουηδία επειδή είχε ανατιναχτεί του σπίτι του. Κινδυνεύει επειδή έχει γίνει στόχος εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες δεν δίστασαν να επιτεθούν στο σπίτι του με ρίψη χειροβομβίδας και το κατέστρεψαν. Προσκομίσαμε απόφαση του τοπικού δικαστηρίου», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο συνήγορος του 24χρονου Νίκος Καραβελάκης.

Βασική κατηγορία που αντιμετωπίζει ο νεαρός με καταγωγή από το Καζακστάν είναι η έμμεση εμπλοκή, είτε ως ηθικός αυτουργός είτε ως συνεργός, στην απαγωγή και στη δολοφονία ενός γνωστού ράπερ τον Οκτώβριο του 2021. Φαίνεται πως αυτό το έγκλημα ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι και άρχισαν οι ένοπλες συμπλοκές μεταξύ τουλάχιστον τεσσάρων συμμοριών στη Σουηδία.

Ακολούθησε ως αντίποινα σειρά βομβιστικών επιθέσεων συγκεκριμένων στόχων μεταξύ του οποίων και το σπίτι του 24χρονου. Με βασικό κατηγορούμενο βομβιστή τον 21χρονο. Ο νεαρός με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με τις πληροφορίες των ελληνικών αρχών που τον συνέλαβαν είχε σκοπό να συνεχίσει το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη. Το ερώτημα είναι όμως εάν εκεί θα κατέφευγε να κρυφτεί ή προηγουμένως θα φρόντιζε να εντοπίσει τον 24χρονο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι κρυβόταν εκείνο το διάστημα στη χώρα μας. Βέβαια ο 21χρονος αρνείται κάθε κατηγορία που του αποδίδουν οι σουηδικές αρχές, όπως είχε δηλώσει εκείνη την περίοδο στο «Πρώτο Θέμα» η συνήγορός του.

Από την άλλη ο 24χρονος που τις τελευταίες ημέρες πριν τη σύλληψή του κυκλοφορούσε στις παραλίες του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, θεωρεί ότι το κατηγορητήριο των Σουηδών είναι έωλο. «Η κατηγορία είναι αντιφατική επειδή από τη μία τον εμφανίζει ως ηθικό αυτουργό όμως εναλλακτικά τον κατηγορεί ότι παρείχε συνδρομή. Δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Έπρεπε να απορριφτεί το ευρωπαϊκό ένταλμα ως αντιφατικό», υποστήριξε ο κ. Καραβελάκης.

Και αν και οι δύο νεαροί ως μέλη των συμμοριών της Σουηδίας αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως κρησφύγετο την Ελλάδα από το παζλ που επιχειρούν να συνδέσουν οι αστυνομικοί οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση λείπει ένα ακόμη κομμάτι: Ο ρόλος ενός 58χρονου ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματικού συνδέσμου της ΕΛ.ΑΣ. και της σουηδικής αστυνομίας Β. Μακρή στην «Καθημερινή» και στον Γιάννη Σουλιώτη, δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη ανοίγοντας συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Εντοπίστηκε να κυκλοφορεί με τις δύο γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για τη σύλληψη του 24χρονου, ενώ θεωρείται από τους Σουηδούς ότι είχε τον ρόλο του ταμία του «Dalennavterget». Συνελήφθη στη Σουηδία ύστερα από την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη.

Θεωρείται βέβαιο πως εκτός των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, τη σκυτάλη των ερευνών ενδεχομένως να πάρουν και οι οικονομικές αρχές, προκειμένου να εξεταστούν οι δραστηριότητες των συγκεκριμένων προσώπων στη χώρα μας.

Πηγή: voria.gr