φώτο αρχείου

Featured

Πρωταθλητές τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής στις προτιμήσεις των τουριστών – Αφήνουν πίσω Ίστρια, Μαρμπέγια και Μαγιόρκα

By admin

June 20, 2024

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική φιλοξενία όπως αυτή εκπροσωπείται από τα ξενοδοχεία της χώρα μας δίνουν οι τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό πως τους πρώτους μήνες του 2024 τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής στον γενικό δείκτη ικανοποίησης των ανταγωνιστικών μαζικών προορισμών «Ήλιος και Θάλασσα» καταγράφουν επιδόσεις πρωταθλητισμού.

Δεν είναι τυχαίο, καθώς η περιοχή διαθέτει ένα καθόλα αξιοπρόσεκτο δυναμικό ξενοδοχείων, στα οποία προστίθενται συνεχώς πολυτελείς μονάδες δημιουργώντας νέους προορισμούς για τους τουρίστες.

Η Χαλκιδική συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό, της τάξης του 88%, στο γενικό δείκτη ικανοποίησης με την Ίστρια να ακολουθεί κατά πόδας με 87%. Η Ίστρια αποτελεί το γερό χαρτί της Κροατίας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την πλειονότητα των διανυκτερεύσεων να καταγράφονται σε αυτή. Σημειώνεται πως πέρυσι στην Ίστρια καταγράφηκαν 30 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επί συνόλου 108 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων το 2023. Η Κροατία πέρυσι κατέγραψε 20,6 εκατομμύρια τουρίστες με κορυφαίες αγορές τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Τσεχία.

Τα στοιχεία για τον βαθμό ικανοποίησης των τουριστών προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου.

Η Μαρμπέγια η οποία, στο παρελθόν προσέλκυε σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Γκρέις Κέλι και ο Κάρι Γκραντ, στην περιοχή της Ανδαλουσίας στη νότια Ισπανία, ακολουθεί με τον τρίτο καλύτερο βαθμό ήτοι 86%. Τα τελευταία χρόνια, η Μαρμπέγια έχει γίνει δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους, κυρίως τους Βρετανούς, οι οποίοι απολαμβάνουν την εύκολη πρόσβαση στην Κόστα ντελ Σολ (Ακτή του Ήλιου) από το Λονδίνο.

Με 85% βαθμολογούνται τα ξενοδοχεία της Μαγιόρκα, η οποία γοητεύει με τη συναρπαστική εναλλαγή τοπίων και την ξεχωριστή της ταυτότητα και αρχιτεκτονική. Πέρυσι περίπου 12 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τον κορυφαίο ισπανικό προορισμό.

Αντίστοιχος βαθμός ικανοποίησης (85%) καταγράφεται για τα ξενοδοχεία της Αττάλειας, μια πόλη που βρίσκεται στην τουρκική Ριβιέρα, η οποία πέρυσι κατάφερε να υποδεχθεί 16,5 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες. Η Αττάλεια αποτελεί εδώ και καιρό δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για Γερμανούς, Ρώσους και Βρετανούς, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των διεθνών αφίξεων.

Κατά τι χαμηλότερο ποσοστό έναντι της Αττάλειας, ήτοι 84% καταγράφεται για τα ξενοδοχεία του Μπόντρουμ, που συγκαταλέγεται, στα πλέον ελκυστικά μέρη των τουρκικών ακτών που επιλέγονται για διακοπές. Φέτος εκτιμάται πως θα προσελκύσει πλέον του 1,1 εκατομμυρίου ταξιδιωτών, εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο αναμένεται να αφιχθούν αεροπορικώς και περισσότεροι από 100.000 μέσω κρουαζιερόπλοιων.

Το χαμηλότερο ποσοστό, 83% λαμβάνουν τα ξενοδοχεία στο Ρίμινι της Ιταλίας, που συνδυάζει πολυσύχναστες παραλίες, έντονη νυχτερινή ζωή και την παλιά ιστορική πόλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά το εξεταζόμενο διάστημα ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστικών της χωρών ήταν ο υψηλότερος. Συγκεκριμένα ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα ήταν στο 87%, με την Κύπρο να ακολουθεί με 86%, την Ισπανία και την Ιταλία να… ισοφαρίζουν στην τρίτη θέση με 85%, την Τουρκία με 84% και τη Γαλλία με 81%.

Πηγή: voria.gr