Featured

«Thermaikos Biodiversity Project»: Πάνω από 100 δελφίνια καταγράφηκαν στον Θερμαϊκό από το 2021 (βίντεο)

By admin

June 10, 2024

Tη συμβολή του «Thermaikos Biodiversity Project» στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων του Θερμαϊκού Κόλπου την τελευταία τριετία, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες του προγράμματος παρουσιάζουν η iSea και το Sani Resort, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου).

Το περιβαλλοντικό αυτό πρόγραμμα έχει ως στόχο την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας στην περιοχή με βάση επιστημονικά δεδομένα, καθώς επίσης την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών πάνω σε θέματα προστασίας των θαλάσσιων ειδών, μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Sani Resort. Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία μεταξύ της περιβαλλοντικής οργάνωσης και του ξενοδοχείου του Ομίλου Sani/Ikos στη Χαλκιδική ξεκίνησε από το 2021.

Για πρώτη φορά συστηματική παρακολούθηση των πληθυσμών δελφινιών στον Θερμαϊκό

Από το 2021, στο πλαίσιο του «Thermaikos Biodiversity Project», καταγράφονται και παρακολουθούνται συστηματικά τα δελφίνια του Θερμαϊκού Κόλπου. Με τη μέθοδο της φωτο-αναγνώρισης, την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί 71 Ρινοδέλφινα, 25 Κοινά δελφίνια και 9 Ζωνοδέλφινα, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση της κατανομής των πληθυσμών τους στην περιοχή και η συστηματική μελέτη των ειδών που εμφανίζονται τακτικά ή περιστασιακά στον Κόλπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική κοινή ανακοίνωση, έχουν ενημερωθεί για την ελληνική θαλάσσια βιοποικιλότητα και την αξία της περισσότεροι από 700 μικροί επισκέπτες μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στο Sani Kid’s Club.

Υποβρύχια μονοπάτια για τους επισκέπτες & νέα δράση για την αποκατάσταση κρισίμως κινδυνεύοντος είδους σαλαχιών

Όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες του προγράμματος, το 2024 το πρόγραμμα ενισχύεται τόσο με μόνιμη παρουσία θαλάσσιου βιολόγου στο Sani Resort και με τη συμμετοχή των επισκεπτών στην παρατήρηση και καταγραφή της τοπικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας, όσο και με την προσπάθεια αποκατάστασης του πληθυσμού ενός Κρισίμως Κινδυνεύοντος είδους σαλαχιού, του Τραχύβατου.

Συγκεκριμένα, από φέτος οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής και να ξεναγηθούν σε αυτή μέσα από τα υποβρύχια μονοπάτια που δημιούργησε το καταδυτικό κέντρο Sea World PADI 5-star, στο Sani Resort του Ομίλου Sani/Ikos. Με τη συμμετοχή τους στα μονοπάτια αυτά και παρατηρώντας τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας, οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να γίνουν Επιστήμονες Πολίτες καταγράφοντας την τοπική βιοποικιλότητα στο μεγαλύτερο δίκτυο παρακολούθησης της βιοποικιλότητας παγκοσμίως, iNaturalist.

Παράλληλα, γνωρίζοντας ότι το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί σημαντική περιοχή για τον Τραχύβατο, ενδημικό είδους σαλαχιού στη Μεσόγειο, η iSea και το Sani Resort επιχειρούν πιλοτικά την εκκόλαψη αβγών του είδους με στόχο την αποκατάσταση του πληθυσμού του στην περιοχή. Δουλεύοντας σε στενή συνεργασία με τις αλιευτικές κοινότητες του Βορείου Αιγαίου, η iSea, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, γνωρίζει ότι πολλά από τα αβγά Τραχύβατων που πιάνονται κατά λάθος σε αλιευτικά εργαλεία καταλήγουν να απορρίπτονται, χωρίς πιθανότητα να επιβιώσουν, παρότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, θα είχαν την ευκαιρία να εκκολαφθούν. Γι’ αυτό, και για πρώτη φορά για το συγκεκριμένο είδος παγκοσμίως, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την εκκόλαψη αβγών του είδους σε ενυδρεία.

Τα πρώτα αβγά έχουν ήδη συλλεγεί και όταν επιτευχθεί η εκκόλαψή τους τα μικρά σαλάχια θα απελευθερωθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην αποκατάσταση του είδους στην περιοχή.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ: https://isea.com.gr/thermaikos-biodioversity-project/

Πηγή: greenagenda.gr