φώτο αρχείου

Featured

Κάμπινγκ: «Μουδιασμένο» ξεκίνημα στη Β. Ελλάδα – Περιμένουν του Αγ. Πνεύματος

By admin

May 31, 2024

Υποτονική και «μουδιασμένη» είναι προς το παρόν η κίνηση στα κάμπινγκ της Β. Ελλάδας, τα οποία έχουν ανοίξει σχεδόν όλα για τη σεζόν, καθώς ο καιρός τον Μάιο δε βοήθησε ιδιαίτερα, ενώ σχολικές υποχρεώσεις παιδιών και επικείμενες ευρωεκλογές φαίνεται πως αποτελούν επιπλέον ανασταλτικούς παράγοντες για τους πρώτους τουρίστες του φετινού καλοκαιριού.

Οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ πάντως αισιοδοξούν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και εκτιμούν ότι η κίνηση θα «ζεσταθεί», αμέσως μετά τις εκλογές, από τις 10 Ιουνίου και μετά, με πρώτο πολύ «δυνατό» τριήμερο αυτό του Αγίου Πνεύματος, στις 24 Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο κ. Αντώνης Δεληδημητρίου, πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ, μιλώντας στο «ΤyposThes», επεσήμανε, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση που καταγράφεται μέχρι στιγμής στα περίπου 300 κάμπινγκ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, ότι «δεν υπάρχει ακόμη ιδιαίτερη κίνηση» και οι πληρότητες ακόμη είναι «πολύ μικρές», αποδίδοντας το γεγονός κυρίως στον καιρό, αλλά στις Ευρωεκλογές που απασχολούν τους Έλληνες.

Όπως λέει μέχρι τώρα δεν έκανε καλή ζέστη κάποιο Σαββατοκύριακο ώστε να δημιουργηθεί η ανάγκη στον κόσμο να φύγει και να αναζητήσει δροσιά σε κάποια παραλία.

Εξαίρεση φαίνεται ότι αποτελεί η περιοχή της Πελοποννήσου όπου έχουν ήδη φτάσει τουρίστες από την κεντροδυτική Ευρώπη. Στη Β. Ελλάδα, Χαλκιδική και Πιερία, η κίνηση είναι «μουδιασμένη» ακόμη και από τουρίστες του εξωτερικού, ειδικά τις καθημερινές. Κάποιοι έρχονται τα Σαββατοκύριακα για να κλείσουν θέσεις, ή για να δουν τα τροχόσπιτά τους.

«Ευελπιστούμε από τις 10 Ιουνίου και μετά να ανοίξει κανονικά η τουριστική σεζόν», προσθέτει ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο κ. Δεληδημητρίου σημειώνει ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία «δείχνει ότι θα έχει ζωηρή κίνηση».

Ήδη από τον Μάρτιο οι επιχειρηματίες των κάμπινγκ δέχονται διερευνητικά τηλεφωνήματα για το καλοκαίρι, ενώ έχουν αναρτηθεί οι τιμοκατάλογοι στις ιστοσελίδες. Τα κάμπινγκ της Β. Ελλάδας που βρίσκονται σε ειδυλλιακές τοποθεσίες δίπλα στη θάλασσα, δέχονται κόσμο από πολλές χώρες κυρίως Βαλκάνια αλλά και ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο πλέον, με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων της Εγνατίας οδού και της Ιόνιας οδού, αρκετοί βαλκάνιοι επιλέγουν να κατέβουν και πιο κάτω, Πήλιο, Αθήνα, ακόμη και Πελοπόννησο.

Στοίχημα αποτελεί και η διεύρυνση της σεζόν τον Σεπτέμβριο. Τα περισσότερα κάμπινγκ κλείνουν τη σεζόν περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου και μόνο περίπου 30 παραμένουν ανοιχτά όλο το χρόνο στη χώρα. Οι επιχειρήσεις των κάμπινγκ όμως, όπως είναι φυσικό, επηρεάζονται άμεσα από τον καιρό και κατά συνέπεια όλα θα εξαρτηθούν από αυτόν. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες είναι στη φύση», όπως θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Δεληδημητρίου.

Διαχρονικό «αγκάθι» η ελεύθερη κατασκήνωση

Ως πρόβλημα που μαστίζει χρόνια τον κλάδο, ο κ. Δεληδημητρίου αναφέρει τις εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης. «Η ελεύθερη κατασκήνωση ανθεί» και δε ξέρουμε «πότε και αν θα τελειώσει» το φαινόμενο αυτό, λέει χαρακτηριστικά. Οι επιχειρηματίες τονίζουν και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς όταν κάποιοι αποφασίζουν να ανάψουν φωτιές για να ψήσουν κάτω από δέντρα κλπ εκτός οργανωμένων κάμπινγκ, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη και σάιτ με τοποθεσίες για ελεύθερο κάμπινγκ.

Προβληματισμός υπάρχει τελευταία και για τα έργα του FlyOver, καθώς «υπάρχουν ήδη κάποιες διαμαρτυρίες». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου είναι ένα έργο που πρέπει να τελειώσει, για να διευκολύνει την περιοχή τα επόμενα χρόνια.

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”