άλλοι αστυνομικοί στην Ρουέν «εξουδετέρωσαν» έναν ένοπλο, ο οποίος είχε σκοπό να πυρπολήσει τη συναγωγή της πόλης TWITTER

Κόσμος

Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που προσπαθούσε να κάψει συναγωγή

By admin

May 17, 2024

Η γαλλική αστυνομία “εξουδετέρωσε” ένοπλο άνδρα που προσπαθούσε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στη βορειοδυτική πόλη Ρουέν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο άνδρας ήταν οπλισμένος και όταν κινήθηκε προς την αστυνομία, αυτή τον πυροβόλησε, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τοπικά ΜΜΕ.

Un homme armé a été tué par la police après avoir tenté de mettre le feu à une synagogue à Rouen pic.twitter.com/ghADBZJjpA

— BFMTV (@BFMTV) May 17, 2024

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, όπως έγραψε ο υπουργός στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο οποίος επαίνεσε τους αστυνομικούς για το θάρρος τους.

À Rouen, les policiers nationaux ont neutralisé tôt ce matin un individu armé souhaitant manifestement mettre le feu à la synagogue de la ville. Je les félicite pour leur réactivité et leur courage.

— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) May 17, 2024

“Ο άνδρας ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και μια σιδερόβεργα, πλησίασε τους αστυνομικούς οι οποίοι άνοιξαν πυρ, το άτομο σκοτώθηκε”, διευκρίνισε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δήμαρχος της Ρουέν, Nicolas Mayer-Rossignaol, δήλωσε ότι η επίθεση στη συναγωγή δεν επηρέασε μόνο την εβραϊκή κοινότητα, αλλά ολόκληρη η πόλη υπέστη σοκ. Είπε επίσης πως οι πυροσβέστες βρίσκονταν επί τόπου και εργάζονταν για να ελέγξουν την έκρηξη της φωτιάς στη συναγωγή. Δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα θύματα εκτός από τον ένοπλο άνδρα, πρόσθεσε.

Synagogue de Rouen: Yonathan Arfi, président du CRIF confie sa "colère et sa tristesse" pic.twitter.com/uTd4wk1s9V

— BFM Normandie (@BFM_Normandie) May 17, 2024

Πώς συνέβη το αιματηρό περιστατικό

Η αστυνομία κλήθηκε γύρω στις 06:45 (05:45 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής (17/5), καθώς καπνός έβγαινε από τη συναγωγή, σύμφωνα με τοπικές αναφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Figaro, όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο χώρο, διαπίστωσαν την παρουσία ενός υπόπτου στην οροφή της συναγωγής.

Εκείνος πήδηξε από το κτίριο και όρμησε εναντίον τους οπλισμένος με μια σιδερένια ράβδο και ένα μαχαίρι. Προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν αστυνομικό, ο οποίος στη συνέχεια πυροβόλησε αρκετές φορές.

Ο άνδρας φέρεται να ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και σιδερένια ράβδο. Ο περιφερειακός γαλλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας France 3 δήλωσε ότι πυροσβέστες βρέθηκαν στο σημείο.

Δεδομένου ότι δεν βρέθηκε κανένα έγγραφο ταυτότητας στον ένοπλο άνδρα, ο τελευταίος δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη. Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη, ιδίως όσον αφορά τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και της γενικότερης έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής η Γαλλία αύξησε πρόσφατα το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα μνημείο στο Παρίσι που τιμά 3.900 άνδρες και γυναίκες που βοήθησαν στη διάσωση Εβραίων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βάφτηκε με κόκκινα χέρια.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η αλλοίωση του τοίχου υπονομεύει τη μνήμη των ηρώων της Γαλλίας και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η Γαλλία έχει την τρίτη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στον κόσμο, μετά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της εβραϊκής κοινότητάς της, ο Elie Korchia, ευχαρίστησε την αστυνομία για τη γρήγορη αντίδρασή της σε “ένα νέο αντισημιτικό δράμα στη χώρα μας” όπως είπε.

Οι χώροι λατρείας της Ρουέν έχουν δεχθεί επιθέσεις στο παρελθόν. Πριν από οκτώ χρόνια ένας ιερέας μαχαιρώθηκε θανάσιμα ενώ ηγούνταν μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας.

Πηγή: news247.gr