Κόσμος

Ουκρανία: Αναδίπλωση ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Χαρκόβου

By admin

May 15, 2024

Οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν θέσεις εντός της ουκρανικής, μεθοριακής πόλης του Βοβτσάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία και οι συγκρούσεις εκεί σήμερα είναι σφοδρές, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.

Η κατάληψη της πόλης σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εδαφική επιτυχία από τότε που ξεκίνησε την επιδρομή στην περιοχή του Χαρκόβου την Παρασκευή, ανοίγοντας νέο μέτωπο και αναγκάζοντας το Κίεβο να αποστείλει ενισχύσεις.

“Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο εχθρός καταλαμβάνει θέσεις στους δρόμους της πόλης του Βοβτσάνσκ”, δήλωσε ο Ολέξι Χαρκίβσκι, ο αρχηγός της αστυνομίας περιπολίας στο Βοβτσάνσκ, μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν σε “πιο πλεονεκτικές” θέσεις σε δύο περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Βοβτσάνσκ.

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι μετακινεί στρατεύματα από τις θέσεις που κατείχαν στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), λόγω των σφοδρών πυρών από τις ρωσικές δυνάμεις, που σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω τους.

“Σε ορισμένους τομείς στις περιοχές Λουκιάντσι και Βοβτσάνσκ, μονάδες μετακινήθηκαν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις εξαιτίας εχθρικών πυρών και επιθέσεων, προκειμένου να διαφυλάξουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και να αποφύγουμε απώλειες”, αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού επιτελείου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ υποστήριζε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σταθεροποιούν σταδιακά την κατάσταση στο Χάρκοβο, ενώ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στη Σούμι.

Η Ρωσία κατέρριψε 10 ATACMS της Ουκρανίας πάνω από την Κριμαία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 10 πυραύλους μέσου βεληνεκούς αμερικανικού σχεδιασμού, τύπου ATACMS, που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εναντίον της χερσονήσου της Κριμαίας.

Εννιά drones μιας κατεύθυνσης και διάφορα άλλα ουκρανικά όπλα καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, διαβεβαίωσε η ίδια πηγή μέσω Telegram. Έκανε επίσης λόγο περί κατάρριψης πέντε drones στην περιφέρεια Κουρσκ και άλλων τριών στην περιφέρεια Μπριάνσκ.

Από την πλευρά του ο Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο περιφερειάρχης του Ροστόφ, έκανε γνωστό επίσης μέσω Telegram ότι έγιναν δυο εκρήξεις εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης με drones, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπήρξαν ούτε τραυματισμοί, ούτε ζημιές, ούτε φωτιά.

Πηγή: capital.gr