Πολιτικά

Κούβελας: «Απαραίτητη η μόνιμη παρουσία ελικοπτέρου της πυροσβεστικής στη Χαλκιδική»

By admin

April 19, 2024

Την ανάγκη επαυξημένης προσοχής και ετοιμότητας για πυροπροστασία στις περιοχές του δάσους Σέιχ Σου και στις δασικές περιοχές της Χαλκιδικής επεσήμανε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια.

«Η δύσκολη αντιπυρική περίοδος που ήδη έχει ξεκινήσει πρέπει να μας βρει έτοιμους να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβελας. Συζητήθηκε εκτενώς το επικαιροποιημένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στις εν λόγω περιοχές με το βουλευτή να τονίζει ότι «είναι απαραίτητη η μόνιμη παρουσία πυροσβεστικου ελικοπτέρου στη Βόρεια Ελλάδα, με βάση τη Χαλκιδική, κατά την αντιπυρική περίοδο, για την δυνατότητα ακόμη πιο άμεσης επέμβασης σε περιστατικά πυρκαγιών». Ενόψει της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, ο κ. Κούβελας παρατήρησε πως «είναι επιτακτική η ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας της Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια, τις Δημοτικές Αρχές και τις εθελοντικές οργανώσεις». Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, πως «τα νέα υπερσύγχρονα ραντάρ πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση για κίνδυνο φωτιάς στην περιοχή».

Τη συνάντηση του Δημήτρη Κούβελα με τον κ. Κικίλια απασχόλησαν πολλά θέματα της Θεσσαλονίκης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης παρουσίασε στον Υπουργό τα πάγια αιτήματα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η οποία είναι, όπως εξήγησε, «ίσως η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη πιστοποιημένη για την πολιτική προστασία εθελοντική οργάνωση, με αναγνωρισμένη προσφορά σε κάθε περιστατικό έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Κούβελας τόνισε τη σημασία που έχει για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, αλλά και για όλες τις αντίστοιχες πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας, η απαλλαγή των καταχωρημένων διασωστικών οχημάτων της από τις οικονομικές επιβαρύνσεις των τελών κυκλοφορίας και των χρεώσεων διοδίων, καθώς καλύπτει με ίδια μέσα και πόρους όλα τα κόστη της συμμετοχής των μελών της, σε κάθε περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Τα οχήματα που επιστρατεύονται για τις επιχειρησιακές επεμβάσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης προσφέρονται από τους εθελοντές της που καλούνται οι ίδιοι ετησίως να ανταποκριθούν στα κόστη τελών, διοδίων και καυσίμων. «Με όσο το δυνατόν λιγότερα κόστη και έξοδα, είναι βέβαιο ότι οι εθελοντές διασώστες της ομάδας θα συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους ακόμη πιο απρόσκοπτα και αποτελεσματικά», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κούβελας.

Πρότεινε επίσης στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να εξετάσει την παροχή καυσίμων στα διασωστικά οχήματα και σκάφη των εθελοντικών Ομάδων Διάσωσης σε περίπτωση επιχείρησης, μετά από κλήση τους από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή το Λιμενικό. Όπως τόνισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, «αποτελεί καθοριστικής σημασίας η συμβολή της εθελοντικής Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όπου έχει κληθεί και συνεπικουρεί το έργο του κρατικού μηχανισμού». Επεσήμανε επίσης και το ζήτημα του κόστους της νέας, ενιαίας στολής που καλούνται να επωμιστούν τα μέλη των πιστοποιημένων ομάδων διάσωσης.

Ο Δημήτρης Κούβελας έθεσε επίσης στον κ. Κικίλια και το θέμα της μονιμοποίησης των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μεταφέροντας ουσιαστικά στον Υπουργό το αίτημα του Σωματείου Πυροσβεστών Βορείου Ελλάδος «ο Φίλιππος». Ο κ. Κούβελας βέβαια εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η σημασία του ζητήματος αναγνωρίστηκε από την ηγεσία του Υπουργείου και μάλιστα, προς τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, προβλέφθηκε άμεσα η μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος για την ενημέρωση του υπηρεσιακού φακέλου των εντασσομένων στο μόνιμο προσωπικό Π.Π.Υ., ως προς το ασφαλιστικό τους ιστορικό.

Πηγή: grtimes.gr