Featured

Απόκριες στη Συκιά Χαλκιδικής – Καρναβάλια όλο το χωριό (βίντεο)

By admin

March 14, 2024

Στο γραφικό χωριό της Σιθωνίας Χαλκιδικής, τη Συκιά, ξεκινούν σήμερα, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, στόχος των οποίων είναι αφενός να διασκεδάσει ο κόσμος, αφετέρου να διατηρηθούν οι παραδόσεις παράλληλα με την προβολή της Συκιάς και της ευρύτερης περιοχή της Σιθωνίας.

Η επίσημη έναρξη του Συκιώτικου Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί, απόψε, Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 19.00, στην κεντρική πλατεία του χωριού, και θα ακολουθήσει πάρτι για την νεολαία με συμμετοχή νέων σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού με την συνοδεία του Dj.

Τα Κρυφά Καρναβάλια

Αύριο, Παρασκευή 15/3, θα αναβιώσει ένα από τα παλαιότερα έθιμα του τόπου, τα Κρυφά Καρναβάλια, όπου παρέες κρυφών καρναβαλιών γυρίζουν όλα τα σπίτια του χωριού για να κεραστούν και να διασκεδάσουν μαζί με τον κόσμο. Στις μέρες μας το σκηνικό έχει διαφοροποιηθεί λίγο, με τα Κρυφά Καρναβάλια να τριγυρνούν στα μαγαζιά του χωριού πειράζοντας τον κόσμο. Κυρίως μετά την πανδημία, ένας από την ομάδα φανερώνεται στον σπιτονοικοκύρη για να μπορέσουν να μπουν στο σπίτι. «Ξεμπούμπλωμα» λέγεται, το οποίο το έκαναν και οι παλαιότεροι σε κάποιους που ήταν διστακτικοί να ανοίξουν τα νοικοκυριά τους.

Η αναβίωση του γάμου με παραδοσιακά σατυρικά τραγούδια

Το Σάββατο 16 Μαρτίου, από τις 17.00 και μετά, θα ψήνουν στην κεντρική πλατεία σαρδέλες και θα πίνουνε κρασί. Οι μικροί καρναβαλιστές θα χορέψουν το Γαϊτανάκι και στη συνέχεια με τη συνοδεία των Χάλκινων της Γουμένισσας θα αναβιώσει ο γάμος, όπου κουμπάρος των γαμήλιων ζευγαριών θα είναι ο αντιδήμαρχος. Η διάθεση θα είναι σατυρική και θα ακούγονται διάφορα σατυρικά παραδοσιακά τραγούδια.

«Το Συκιώτικο καρναβάλι έχει διονυσιακές ρίζες, το Συκιώτικο καρναβάλι είναι στο αίμα μας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Τορώνης Δημήτρης Μελίσσης, ο οποίος απόψε, θα πάρει και τον ρόλο του… κουμπάρου στην αναβίωση του παραδοσιακού γάμου!

Η βραδινή παρέλαση

Την Κυριακή της Τυρινής 17 Μαρτίου, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί η βραδινή παρέλαση καρναβαλιστών, αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα συμμετέχουν τουλάχιστον 10 άρματα και τέσσερα πεζοπόρα με άνω των 300 καρναβαλιστών, από μικρά παιδιά μέχρι τους γηραιότερους κατοίκους του χωριού!

*Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου, Πηγή: grtimes.gr