in.gr

Κόσμος

Τουρκία: Νέος ισχυρός σεισμός – Πού «χτύπησε» ο Εγκέλαδος

By admin

March 11, 2024

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 4:00 το μεσημέρι της Κυριακής (10/3) στην Τουρκία.

Λίγες ημέρες μετά τα 4,9 Ρίχτερ στα Δαρδανέλια, ο Εγκέλαδος «χτύπησε» και πάλι τη χώρα, αναστατώνοντας τους κατοίκους, αυτή τη φορά των νότιων περιοχών.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός, εντοπίζεται 110 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αττάλειας και 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ντεμρέ.

Το εστιακό βάθος του υπολογίζεται σε 21 χιλιόμετρα.

Δείτε πως καταγράφηκε ο σεισμός από το EMSC

Ανησυχία από τους σεισμολόγους

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία στη γειτονική χώρα, με τους σεισμολόγους να τονίζουν ότι περιμένουν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τα 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (4/3) στα Δαρδανέλια, Αρχές και πολίτες έχουν τεθεί σε κατάσταση αναμονής, ενώ φουντώνει η συζήτηση για τον σεισμό που αναμένεται να «χτυπήσει» την Πόλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, έπρεπε να είχε εκδηλωθεί ως το 2020, και όσο τα χρόνια περνούν τόσο συσσωρεύονται οι τάσεις.

«Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη»

«Η περιοχή μας ανησυχεί. Αναμένεται ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», δήλωσε ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ.

Ένας άλλος σεισμολόγος ο Χουσεΐν Οζτούρκ προειδοποίησε από την πλευρά του: «Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».

Σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι, οι οποίες ξεκίνησαν να τοποθετούνται το διάαστημα 2019-2020.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα έχουν βάλει σε πάρα πολλά σημεία στην παραλία, για να ενημερώσουν τον κόσμο σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και κινδύνου για τσουνάμι, πού και πάει και που να κατευθυνθεί.

Πηγή: in.gr