Κεντρική Μακεδονία

Mega-deal στη Θεσσαλονίκη: Αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός εξαγόρασε την BETA CAE Systems

By admin

March 05, 2024

Μία μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στα Βαλκάνια, που δημιουργεί νέα δεδομένα και αναβαθμίζει τις προοπτικές για το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Voria.gr.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria, οι μέτοχοι της «BETA CAE Systems ΑΕ» ήρθαν σε συμφωνία για την πώληση της εταιρείας λογισμικού από τη Θεσσαλονίκη σε αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό οι μετοχές του οποίου διαπραγματεύονται στον Nasdaq.

Όπως είναι προφανές, η απόφαση του αμερικανικού ομίλου να εξαγοράσει μία εταιρεία ελληνικών συμφερόντων αποτελεί αφενός επιβράβευση των ιδρυτών και ιδιοκτητών της, που κατάφεραν και δημιούργησαν ένα τεχνολογικό διαμάντι χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και αφετέρου δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της πόλης.

Η «BETA CAE Systems ΑΕ» ιδρύθηκε το 1999 από μία παρέα αποφοίτων του Τμήματος Μηχανολόγων του ΑΠΘ, οι οποίοι, παρά τις πολλές δυσκολίες, τη δυσπιστία και τις απορρίψεις που συνάντησαν από ελληνικές αρχές και δομές, κατάφεραν να κατακτήσουν μία ξεχωριστή θέση στον διεθνή χάρτη καινοτομίας.

Η εταιρεία παράγει επεξεργαστές δεδομένων –στην ουσία πρόκειται για διαδικασία προσομοίωσης- που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Ως αποτέλεσμα ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και μειώνεται το κόστος των δοκιμών.

Η «BETA CAE Systems ΑΕ» έχει εγκαταστήσει χιλιάδες άδειες χρήσης των προγραμμάτων της και εξυπηρετεί εκατοντάδες πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο: αυτοκινητοβιομηχανίες, χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες γενικής μηχανολογίας, αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές τρένων, ναυπηγεία, αγωνιστικές ομάδες (Formula 1), πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέχρι και τη NASA.

Από το 2016 η εταιρεία μετέφερε τη φορολογική της έδρα στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Η «BETA CAE Systems ΑΕ», που έχει πολλές θυγατρικές σε διάφορες χώρες του κόσμου, διατηρεί την παραγωγική της βάση στο Κάτω Σχολάρι (δήμος Θέρμης), στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: voria.gr