Κοινωνία

Μέλι – οφέλη, ιδιότητες, αντενδείξεις

By admin

February 23, 2024

Το μέλι είναι μια τροφή με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο για εσάς, το οποίο σας προσκαλούμε να διαβάσετε για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία, ποιες είναι οι ιδιότητές του και σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η κατανάλωσή του.

Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το μέλι

Το μέλι είναι ένα γλυκό υγρό που δημιουργείται από τις μέλισσες, οι οποίες χρησιμοποιούν το νέκταρ που παίρνουν από τα λουλούδια. Υπάρχουν περίπου 320 είδη μελιού, τα οποία διαφέρουν σε χρώμα, οσμή και γεύση. Περιέχουν ως επί το πλείστον ζάχαρη, αλλά και αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος), αντιοξειδωτικά.

Εκτός από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό, το μέλι έχει και άλλους ρόλους: αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριακό. Κατά κανόνα, χρησιμοποιείται από το στόμα, για την ανακούφιση του βήχα και τοπικά, για την επιτάχυνση της επούλωσης πληγών και εγκαυμάτων. [1]

Εδώ είναι τα κύρια οφέλη της κατανάλωσης μελιού:

Μπορεί να ενισχύσει την επούλωση των πληγών Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι το μέλι έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μια άλλη μελέτη, που αναθεωρήθηκε από το 2017, υποδηλώνει ότι το μέλι και άλλα αποστειρωμένα σκευάσματα μελισσών, που αγοράζονται από φαρμακεία, όπως η πρόπολη, έχουν πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα επειδή υποστηρίζουν τη μικροβιακή αναστολή και την επούλωση επιφανειακών πληγών. [2]

Έχει αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό ρόλο Έρευνες δείχνουν ότι η πρόπολη από φυσικό μέλι έχει στη σύστασή της αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά στοιχεία. Το φυσικό μέλι έχει σημαντικό ρόλο για την υγεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ενώ ορισμένες ποικιλίες περιλαμβάνονται σε διάφορες κρέμες ή άλλα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης. [1]

Ανακουφίζει από τον ερεθισμένο λαιμό και τον βήχα Το φυσικό μέλι είναι μια από τις φυσικές θεραπείες που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο και τον βήχα. Μπορεί να προστεθεί σε ζεστό τσάι με λεμόνι σε περίπτωση κρυολογήματος. Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι το μέλι θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικό για τη βελτίωση των συμπτωμάτων στην περίπτωση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. [1]

Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών Το μέλι περιέχει πολλές φυσικές χημικές ουσίες από φυτά που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Ορισμένα είδη μελιού έχουν τόσα συστατικά όσα τα φρούτα και τα λαχανικά. Συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα. Για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών. [2]

Συμβάλλει στη βελτίωση των πεπτικών προβλημάτων Το μέλι μπορεί μερικές φορές να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων, όπως η διάρροια, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα από αυτή την άποψη. Έχει επίσης πιθανά οφέλη στην ανάρρωση μετά από μόλυνση του σώματος με βακτήρια ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Περιέχει επίσης ευεργετικά πρεβιοτικά, που σημαίνει ότι παρέχει πηγές για τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στα έντερα, τα οποία έχουν θετική επίδραση τόσο στην πέψη όσο και σε ολόκληρο το σώμα.

Υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου Το μέλι θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, χάρη στις πολυφαινόλες, και θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λειτουργία της μνήμης.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν οι ειδικοί την αποτελεσματικότητα του μελιού στην υγεία.

Ιδιότητες

Το μέλι έχει τη δική του γεύση και είναι πιο γλυκό από τη λευκή ζάχαρη, γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρότερη ποσότητα στη διατροφή εάν το επιλέξετε ως υποκατάστατο. Μια κουταλιά μέλι περιέχει 64 θερμίδες, 17 γραμμάρια υδατάνθρακες, 17 γραμμάρια ζάχαρη και μικρές ποσότητες μετάλλων όπως σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο. Δεν περιέχει πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες.

Αντενδείξεις

Το μέλι αντενδείκνυται σε άτομα αλλεργικά σε αυτό και στα μελισσοκομικά προϊόντα, αλλά και σε παιδιά κάτω του ενός έτους, λόγω του γεγονότος ότι αυτή η τροφή μπορεί να περιέχει σωματίδια σκόνης με σπόρια από τα βακτήρια που προκαλούν αλλαντίαση. Μιλήστε με το γιατρό σας για περισσότερες διευκρινίσεις.

Συμπερασματικά, το μέλι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, αλλά κάποιοι πρέπει να το αποφεύγουν ή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν το εντάξουν στη διατροφή τους. Εάν δεν γνωρίζετε εάν είστε ή όχι αλλεργικοί στο μέλι, μιλήστε με έναν γιατρό και, ενδεχομένως, κάντε ένα τεστ αλλεργίας, το οποίο μπορεί να σας δώσει σαφήνεια ως προς αυτό.

Για τη δημιουργία αυτού του άρθρου, χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθες πηγές πληροφοριών:

1. Honey, έκδοση της Mayo Clinic, στις 14 Νοεμβρίου. 2020, https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-honey/art-20363819, πρόσβαση στις 28 Ιουλίου 2022.

2. 8 Οφέλη από ακατέργαστο μέλι για την υγεία, έκδοση Healthline, γραμμένο από τη Rena Goldman και την Catherine Clark, με κριτική από την Dr. Marie Lorraine Johnson, που δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου. 2022,

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-raw-honey-benefits#brain-benefits, πρόσβαση στις 28 Ιουλίου 2022.

3. Μέλι: Υπάρχουν οφέλη για την υγεία;, γραμμένο από τους συντελεστές σύνταξης WebMD, κριτική από τον Δρ. Dan Brennan, που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου. 2020, https://www.webmd.com/diet/honey-health-benefits#091e9c5e8202000e-1-2, πρόσβαση στις 28 Ιουλίου 2022.