Ενημέρωση

Οξύμετρο και νεφελοποιητής – Δύο χρήσιμες ιατρικές συσκευές που μπορεί να έχετε σπίτι σας

By admin

February 08, 2024

Το τελευταίο καιρό πολλοί απέκτησαν τη συνήθεια να διατηρούν ιατρικό εξοπλισμό σπίτι τους για  λόγους έκτακτης ανάγκης. Μέχρι πρότινος αυτό που είχαμε συνηθίσει και βλέπαμε στο συρτάρι του σπιτιού μας ήταν ένα θερμόμετρο για να μετρήσουμε τον πυρετό ή κάποιο πιεσόμετρο για να πάρουμε την πίεση. Σήμερα ο ιατρικός εξοπλισμός και η κατ’ οίκον νοσηλεία έχουν προοδεύσει κατά πολύ και πολλές ιατρικές συσκευές είναι πλέον απαραίτητες για πολλές παθήσεις. Στον καιρό της πανδημίας το οξύμετρο και ο νεφελοποιητής  έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο ευρύ κοινό, που δεν ήταν και τόσο εξοικειωμένο με τις ιατρικές συσκευές.

Το να έχει κάποιος ένα οξύμετρο και έναν νεφελοποιητή στο σπίτι του μπορεί να φαίνεται υπερβολικό για μερικούς, αλλά για άλλους αποτελεί μια σημαντική προφύλαξη από διάφορες παθήσεις και ασθένειες. Με το οξύμετρο μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα μας. Αυτοί που είχαν μολυνθεί με COVID-19, το πρώτο πράγμα που συναντούσαν στο νοσοκομείο ήταν η επαφή με το οξύμετρο προκειμένου να δουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα τους και τη σοβαρότητα της ασθένειας, κατά πόσο έχει προχωρήσει στους πνεύμονες. Η έγκαιρη ανίχνευση της υποξαιμίας μπορεί να είναι κρίσιμη και να χρειάζεται η  άμεση ιατρική παρέμβαση.

Από την άλλη πλευρά μία διαφορετική συσκευή που χρησιμοποιούν οι γιατροί για την εισαγωγή αντιβίωσης στους πνεύμονες του ασθενούς είναι  ο νεφελοποιητής. Αυτή η συσκευή διοχετεύει το φάρμακο σε μορφή ατμού με τη βοήθεια μιας μάσκας στους πνεύμονες του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο η αντιβίωση εισχωρεί καλύτερα και πιο γρήγορα στο αίμα και στο σώμα του ασθενούς. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται περισσότερο για όσους έχουν χρόνια προβλήματα αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει και όσους υποφέρουν από οξείες βρογχίτιδες ή πνευμονικές λοιμώξεις.

Το οξύμετρο λοιπόν και ο νεφελοποιητής, όπως και το πιεσόμετρο και άλλες ιατρικές συσκευές, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διαχείρισης συμπτωμάτων ασθενειών. Η κατοχή τέτοιων συσκευών στο σπίτι μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, για να μπορούν να έχουν τον έλεγχο της υγείας τους, ειδικά σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες μπορεί να είναι περιορισμένη. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικό για άτομα με χρόνιες παθήσεις ή για εκείνους που ζουν μακριά από κάποιο νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο.

Ωστόσο η κατοχή αυτών των συσκευών στο σπίτι μπορεί να είναι σημαντική αλλά δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στις ενδείξεις τους. Θα πρέπει οτιδήποτε ανησυχητικό διαπιστώσουμε, να ειδοποιήσουμε κατευθείαν τον γιατρό που μας έχει αναλάβει και ξέρει το ιστορικό της πάθησης μας και να του μεταφέρουμε τις αλλαγές στις ενδείξεις του διαπιστώσαμε, για να πάρουμε μία καλύτερη απάντηση και πιο εμπεριστατωμένη. Εν ολίγοις αυτές οι συσκευές αποτελούν ένα απλό βοήθημα στο check up της υγείας μας και δεν είναι λύση στο πρόβλημά μας.

Επίσης οι συσκευές αυτές μπορεί να είναι ωφέλιμες για άτομα με χρόνιες παθήσεις,  απαιτούν όμως και το σωστό χειρισμό που θα πρέπει να μας τον έχει δείξει κάποιος ειδικός γιατρός πριν τις αγοράσουμε και τις χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας.