Εκπαίδευση

Η ημέρα του μεγάλου «Όχι» για το φοιτητικό κίνημα

By admin

February 08, 2024

Έφτασε η στιγμή για το μεγάλο ραντεβού της πανεπιστημιακής κοινότητας στον δρόμο κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και παρά την οργανωμένη κυβερνητική επιχείρηση συκοφάντησης, απειλών και καταστρατήγησης του συντάγματος.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας διοργανώνονται σήμερα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με το ραντεβού στην πρωτεύουσα να έχει «κλείσει» για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Η συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών, μάλιστα, μεγαλώνει, καθώς στο δρόμο θα βρεθούν και μαθητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες. Η ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της έχει κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα.

Ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης βρίσκεται σε αναβρασμό για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε μπαράζ συνελεύσεων και αποφάσεων για συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων από φοιτητικούς συλλόγους. Αυτή τη στιγμή περίπου 250 σχολές τελούν υπό κατάληψη, η οποία αναμένεται να παραταθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Το αίτημα άλλωστε των φοιτητών είναι ξεκάθαρα: Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ και των σπουδών και όχι στην επιχείρηση κυβερνητικής προπαγάνδας και τρομοκράτησης.

Η ντροπιαστική κίνηση και το νομοσχέδιο – έκτρωμα

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς συζήτηση το νομοσχέδιο Πιερρακάκη μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη κινητοποίηση, εξάλλου, προκάλεσε αντιδράσεις και γυρνάει μπούμερανγκ στο Μαξίμου, καθώς φέρνει συσπείρωση και αποφαστιστικότητα για συνέχιση του δυναμικού αγώνα.

Χθες η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ντροπιαστική κίνηση με τον υπουργό Παιδείας να παρουσιάζει εκτάκτως το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στη δημόσια, δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση (βλ. Νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας: «Κριτήρια» ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ, διατάξεις ξηλώματος των δημόσιων), ενώ, παράλληλα πήρε μπρος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου για να διαστρεβλώσει και να θολώσει να νερά σχετικά με τις εξαιρετικά προβληματικές διατάξεις που προωθούνται. Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι τα κριτήρια εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα κριτήρια για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ [βλ. Με πιο χαμηλά κριτήρια η εισαγωγή στα ιδιωτικά από τα δημόσια πανεπιστήμια].

Στάση εργασίας για ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ

Στο πλευρό των φοιτητών και η ΑΔΕΔΥ που καλεί σε στάστη εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου. «Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού» τονίζει. «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες» συμπληρώνει.

«Όλες και όλοι στις σημερινές κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων» υπογραμμίζει και η ΟΛΜΕ, που κήρυξε στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη της βάρδιας.

Η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής μαθητών

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Ο Υπ. Παιδείας Κ. Πιερρακάκης και η κυβέρνηση έχουν τσακωθεί με την πραγματικότητα και αρνούνται να αποδεχθούν ότι το νομοσχέδιο της ΑΔΙΚΙΑΣ (Ιδιωτικά ΑΕΙ) έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία μαθητών- φοιτητών, που κατά χιλιάδες και για πάνω από ένα μήνα αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ.

Για αυτό και σήμερα, το Υπ. Παιδείας παρουσίασε το νομοσχέδιο αναλυτικά και δήλωσε πως ξεκινά άμεσα η διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του.

Και αφού δεν έχει πιάσει η καταστολή και η τρομοκρατία, τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς στα Πανεπιστήμια, όπως και η αστυνομία, οι απειλές και οι αποβολές στα σχολεία, τώρα αποφάσισαν, χωρίς ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, να προσπαθήσουν να μας ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ.

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ήρθε η ώρα για ΞΕΣΗΚΩΜΟ!

Αύριο, υποδεχόμαστε στην Αθήνα, 12:00 στα Προπύλαια τους χιλιάδες φοιτητές από τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας που καταφτάνουν στην πρωτεύουσα με πούλμαν, τρένα, καράβια και αεροπλάνα. ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΡΕΙΑ!

Συνεχίζουμε στα σχολεία ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ με νέες καταλήψεις, αποχές, πορείες και διαμαρτυρίες με κάθε τρόπο.

Έχουμε δίκιο και το δίκιο θα νικήσει!

Υγ. Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνουμε πως δε θεωρείτε αρκετά ικανά τα απλά παιδιά των Δημοσίων Λυκείων για να σπουδάσουν. Όμως, δεν είμαστε και ηλίθιοι!

Οκτώ σύλλογοι ΔΕΠ κατεβαίνουν στα συλλαλητήρια

Με ανακοίνωση που έστειλαν στα foititikanea.gr οκτώ σύλλογοι διδασκόντων από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας καταγγέλλουν την αστυνομική βία, την παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και δηλώνουν «παρών» στα μεγάλα σημερινά συλλαλητήρια.

Αναλυτικά

Οι Σύλλογοί μας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και καταγγέλλουν τις αστυνομικές επιθέσεις σε βάρος των αγωνιζόμενων φοιτητών, όπως πρόσφατα συνέβη με την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής.

Εκφράζουμε επίσης την αντίθεσή μας στις παραβιάσεις της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, όπως εκδηλώνονται με τις παράνομες και αντισυνταγματικές πιέσεις της κυβέρνησης να επιβάλει τις διαβλητές διαδικτυακές εξετάσεις. Οι Σύλλογοί μας, στηρίζοντας ενεργά τις ομόφωνες αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας θα αναλάβουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους μας σε απεργία στις 8 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ παραβιάζοντας κυνικά το άρθρο 16 του Συντάγματος. Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια που, παρά την πάγια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παράγουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης.

Οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΉΤΗΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΔΕΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΕΛΜΕΠΑ) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

«Θα βουλιάξει η Αθήνα»

Χθες το βράδυ φοιτητές «έπιασαν στον ύπνο» την ΕΛ.ΑΣ. και ανάρτησαν πανό έξω από τη Βουλή που έγραφε «αύριο θα βουλιάξει η Αθήνα» και δίνει τον τόνο για το σημερινό συλλαλητήριο.

Αστυνομικοί της ομάδας Δράση, πάντως, αντέδρασαν με τον γνωστό προκλητικό τρόπο και προχώρησαν σε προσαγωγές έξω από το κοινοβούλιο.

Πηγή: efsyn.gr