φώτο αρχείου

Ελλάδα

Ελαιόλαδο: Πώς να ξεχωρίσουμε το νοθευμένο από το εξαιρετικά παρθένο (βίντεο)

By admin

February 08, 2024

Για τα νοθευμένα ελαιόλαδα μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο σύμβουλος ποιότητας ελαιόλαδου, Βασίλης Φραντζολάς.

Αρχικά ανέφερε ότι υπάρχει λάδι στην Κύπρο. «Το αν είναι καλό είναι σχετικό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για να πούμε ότι ένα ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό παρθένο πρέπει να μην έχει καθόλου οργανοληπτικό ελάττωμα».

Συμπλήρωσε ότι αυτή την εποχή ελάχιστα ελαιόλαδα που είναι στα ράφια είναι εξαιρετικά παρθένα. «Είναι εξαιρετικά παρθένα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Μετά υποβιβάζονται σιγά σιγά».

Σημείωσε ότι έχει εξαντληθεί η φετινή παραγωγή και έχει αρχίσει η ανάμιξη με παλαιότερα ελαιόλαδα με αποτέλεσμα να μην είναι πρώτης ποιότητας. Ο κ. Φραντζολάς τόνισε ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που δεν έχει υποστεί καμία απολύτως υπερεργασία. «Δεν εμφανίζει κανένα οργανοληπτικό ελάττωμα».

Σε ότι αφορά την υγεία, εξήγησε ότι το εξαιρετικό παρθένο δεν έχει καμία διαφορά με το παρθένο.

Μιλώντας για πιθανή νοθεία στο λάδι, ανέφερε ότι είναι το πρώτο προϊόν που καταγράφεται λαθροχειρία λόγω της ψηλής τιμής που είχε πάντα αλλά και επειδή είναι δύσκολη η ανίχνευση της νοθείας. «Υπάρχουν δύο ειδών νοθείες. Μπορεί να προστεθεί άλλο έλαιο το οποίο είναι συνήθως σπορέλαιο ή ακόμα και φουντουκέλαιο που έρχεται από την Τουρκία. Η άλλη νοθεία είναι η ανάδειξη διαφορετικών ποιοτήτων».

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό στη γεύση. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διαπιστωθεί η νοθεία εκτός από το εργαστήριο».

Ακόμη ανέφερε ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ο καταναλωτής είναι να πάρει ένα ελαιόλαδο χύμα. «Θα είναι σε πιο χαμηλή τιμή και θα σας πουν ότι είναι εξαιρετικό αλλά αν το πάρετε κάτω από 11 ευρώ τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι γνήσιο. Θα είναι νοθευμένο 101%».

Όσον αφορά τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης του ελαιόλαδου, ανέφερε ότι οι τρεις παράγοντες που επιφέρουν αλλοιώσεις στο ελαιόλαδο είναι η θερμοκρασία, το φως, και ο τύπος της συσκευασίας. «Για οικιακή χρήση προτιμούμε πάντα τα μπουκάλια και τα κλειστά δοχεία».

Ερωτηθείς αν έχει δοκιμάσει κυπριακό λάδι, απάντησε ότι «έχω δοκιμάσει και εξαιρετικό λάδι αλλά και πολύ κακό λάδι».

Πηγή: sigmalive.com